Diskussion:Danmark/Arkiv 2

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Tilføjelse af Danmarks officielle navn[rediger kildetekst]

Vi bør tilføje Danmarks officielle navn som, man gør på andre landes sider. Denne side omhandler landet Danmark, ikke rigsdelen Danmark.--Kisualk (diskussion) 28. jan 2017, 12:50 (CET)

Der står da allerede "Kongeriget Danmark"? :) mvh Tøndemageren (diskussion) 28. jan 2017, 12:54 (CET)
Ja i højre side, men ikke i indledningen som, man normalt ser på landesiderne.--Kisualk (diskussion) 28. jan 2017, 15:50 (CET)
Denne artikel er ikke om Kongeriget Danmark som vi har en selvstændig artikel om, men om den sydlige del af riget. Som der står i artiklens anden sætning: "Danmark danner sammen med Grønland og Færøerne Det Danske Rige også kaldet Kongeriget Danmark." Mvh. Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 28. jan 2017, 16:12 (CET)
Denne side er tydeligvis staten Danmarks landeside. Overskriften er Danmark, der er henvisninger til statens rigsvåben, til statens historie og institutioner såsom militær og dens politiske ledelse. Statens officielle navn er ligeledes angivet over rigsvåbnet, men det mangler altså i indledningen som, man ser på alle andre landesider. Man kan for såvidt sagtens lave en særskilt artikel om rigsdelen Danmark (jeg går ud fra, det er det, der menes med "den sydlige del af riget"), men denne side er altså med al tydelighed Danmarks landeside, og jeg er ikke bekendt med, at Danmark har skiftet sit officielle navn ud. Er der nogen, som er bedre informeret end mig? (skrevet af User:Kisualk)
Hej Kisualk, har bare indsat dit navn, da du ikke fik signeret din kommentar. RhinoMind (diskussion) 29. jan 2017, 13:39 (CET)
Landet Danmark er ikke det samme som Kongeriget Danmark, da Kongeriget Danmark omfatter Det Danske Rige (Danmark, Færøerne og Grønland) - i daglig tale kaldet Rigsfællesskabet (hvilket i øvrigt er et uofficielt navn). Jeg kan anbefale bøgerne "Nationale symboler i det Danske Rige, 1830-2000" af Inge Adriansen. RhinoMind (diskussion) 29. jan 2017, 13:39 (CET)
Det er ikke helt rigtigt. Landet Danmark har det officielle navn, Kongeriget Danmark, ligesom Landet Finland har det officielle navn, Republikken Finland. Det håber jeg ikke, der er nogen tvivl om? Når man taler om Danmark uden Grønland og Færøerne, taler man om rigsdelen Danmark. Så spørgsmålet er, om denne side er om rigsdelen Danmark eller, om den omhandler den danske landeside. Jeg mener, denne side tydeligvis er den danske landeside pga., den beskriver landet Danmarks militær, historie, politiske ledelse osv. (Skrev Kisualk (diskussion • bidrag) 29. jan 2017, 16:50‎. Husk at signere dine indlæg.)
Vi taler lidt forbi hinanden her. Jer er enig i at det ville være rart at der kom noget (velfunderet) info op omkring forbindelsen mellem Kongeriget Danmark og Danmark (kald det blot Rigsdelen). Taler man om Kongeriget Danmarks territorie, bruges formelt betegnelserne Det Danske Rige (mere gammeldags Danmarks Rige som nævnt i grundloven af 1953), ikke bare "Danmark". Når Danmark nævnes menes Rigsdelen Danmark. Derfor skal denne artikel handle om Rigsdelen Danmark.
Danmarks officielle navn er Kongeriget Danmark. Ligesom Sveriges officielle navn er Kongeriget Sverige eller Finland og Republikken Finland osv. Det er kun uformelt og i daglig tale, at "Danmark" bruges om rigsdelen Danmark. Jeg fastholder, at denne side tydeligvis, som tidligere angivet, omhandler den danske stat, og siden bør benytte sig af Wikipedias normale navneangivelse for landesider.--Kisualk (diskussion) 30. jan 2017, 15:07 (CET)
Spørgsmålet er nu om Rigsdelen Danmark kan betegnes som et land? Og om hvorvidt Det Danske Rige kan betegnes som et land? Det sidste er ikke tilfældet (det er et rige). Det første er så vidt jeg er orienteret tilfældet. Men alt dette her skriger på flere solide kilder alt i alt. Jeg synes det er her vi må lægge vores indsats: Finde frem til solide kilder som vi kan bygge artiklerne ud fra. Der er ikke meget fremskridt ved at diskutere frem og tilbage her, så længe vi ikke har solide kilder på det som det hele egentligt handler om. Jeg mener, når alt kommer til alt, handler det jo ikke om vores meninger og holdninger, men om hvad er fakta egentligt. Og emnet her er ikke helt nemt. RhinoMind (diskussion) 30. jan 2017, 03:46 (CET)
Land kan betyde flere ting. Stat eller et område f.eks. Formelt set er landet Danmark en uafhængig stat. Rigsdelen Danmark er et geografisk område i landet Danmark. Men "Danmark" og "landet Danmark" bruges tit i daglige tale (hvilket formelt set forkert) om rigsdelen Danmark. Mht. kilder burde vi måske skrive til statsministeriet og få et officielt svar eller en henvisning. Det er dog at vende problemstillingen på hovedet idet, Danmarks officielle navn har i ca. 1000 år været Kongeriget Danmark så, hvis man mener, det er blevet ændret (det er jeg ikke bekendt med), burde man præsenterer en kilde til en offentlig meddelelse om dette.--Kisualk (diskussion) 30. jan 2017, 15:07 (CET)

Riget eller staten hedder Kongeriget Danmark og består af landene Danmark, Færøerne og Grønland. Mere kompliceret er det ikke. Rmir2 (diskussion) 30. jan 2017, 08:29 (CET)

Kongeriget Danmark er landet Danmarks officielle navn, se evt. her https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states. Problemet er navnet Danmark lige så tit bruges om rigsdelen Danmark (Danmark uden Grønland og Færøerne), hvilket giver anledning til en del forvirring. --Kisualk (diskussion) 30. jan 2017, 15:07 (CET)

Tilføjet.--Kisualk (diskussion) 3. mar 2018, 20:43 (CET)

Oprindelseslande[rediger kildetekst]

Der er indbyggere fra over 200 forskellige oprindelseslande i Danmark. I 2018 er de 10 største grupper fordelt på oprindelsesland tyrkere, polakker, syrere, tyskere, irakere, rumænere, Palæstinenser, Pakistan, Bosnien-Hercegovina og Somalia (Skrev 84.238.105.154 (diskussion • bidrag) 29. jul 2018, 20:51‎. Husk at signere dine indlæg.)

Prostitution[rediger kildetekst]

Jeg er på jakt etter referencer på internett (eksterne henvisninger) om prostitution i Danmark, slik at jeg (eller andre) kan skrive (på dansk) i Danmark-artikkelen.
(Se Thailand-artikkelen, version af 28. august 2018, for inspiration om emnet.)
Jeg lover at jeg skal finne referencer på internett (eksterne henvisninger) for et andet skandinavisk land, slik at Danmark-artikkelen blir ikke den eneste skandinaviske "land-artikkelen", som skriver om prostitusjon. Innhold som kommer i Danmark-artikkelen, skal jeg etterpå matche med ny tekst i artikkelen til et annet skandinavisk land. Mvh 178.232.148.88 15. sep 2018, 13:42 (CEST)
Har noen af dere, slike referencer om Danmark? 178.232.148.88 15. sep 2018, 13:46 (CEST)

multiple image[rediger kildetekst]

Hej. Skabelonen multiple image fungerer ikke rigtig på dansk wikipedia. Skabelonen præsenterer ikke billederne på række og det er heller ikke muligt at anvende basale parametre til at tvinge skabelonen til at gøre det. er der nogen der kan hjælpe med at stille de to billeder på række? RhinoMind (diskussion) 3. nov 2019, 23:00 (CET)

Nej, det lader ikke til at skabelonen selv kan afpasse højden af billederne ligesom i den engelske version, hvor de bruger en parameter der bedder total_width. I stedet kan man ved at forsøge sig frem afpasse højden af billederne vha individuelle bredder, width1 og width2 (uden en fælles bredde width).--Weblars (diskussion) 4. nov 2019, 22:21 (CET)
Hej, og tak for interessen. width1 og width2 stiller heller ikke billederne på række. Det fungerer ikke. Jeg har prøvet alle parametre af for "multiple image" men på dansk Wikipedia bliver billederne ikke præsenteret på række, men kun vertikalt. RhinoMind (diskussion) 5. nov 2019, 18:19 (CET)
Hos mig vises de to billeder af Dronning Margrethe og Mette Frederiksen i Danmark#Politik og regering horisontalt. Kun på min mobiltelefon vises de vertikalt pga den smalle skærm. Problemet for mig var kun af de ikke stod præcist på række. Det ene billedes underkant var lidt forrykket i forhold til det andet, men det blev løst med width1 og width2. Har du prøvet en anden browser?--Weblars (diskussion) 6. nov 2019, 10:49 (CET)
:-O woot? Ej hvor mærkeligt! Prøvede i explorer og der fungerede det fint som du også siger. Bruger ellers kun Firefox og der vises de kun vertikalt (oven over hinanden). Vildt mærkeligt. Det er første gang jeg oplever det. At der skulle være sådan en forskel på visningen. Men så må det jo være en browser ting. Tak for hjælpen.
Tænker bare at der er mange andre end mig der bruger Firefox, så der er selvfølgelig stadig et problem med skabelonen på én eller anden måde. RhinoMind (diskussion) 6. nov 2019, 19:43 (CET)
Ja, hjælper det at bruge den engelske version, hvor de har nogle eksempler med billeder på række? Og hvordan ser eksemplerne på skabelon:Multiple image ud? Jeg har prøvet med firefox på min iPad og min windowscomputer og begge steder vises billederne på række, så det er lidt mystisk.--Weblars (diskussion) 7. nov 2019, 17:30 (CET)
Hej. Ja, ovre på den engelske Wikipedia Denmark står de to på række uden problemer! Der er stadig kuk i det her på den danske Wikipedia for mig i Firefox. Det er rimelig underligt :-S RhinoMind (diskussion) 8. nov 2019, 00:19 (CET)

Hvad kaldes vores styreform?[rediger kildetekst]

Realiteten er, at Danmark er demokratisk. Ikke forstået som kritik, men dermed er Danmark ikke et "konstitueret monarki", og man kunne eventuelt kalde det et "monarkisk konstitueret demokrati". Denne floskel kan analyseres grammatisk. Substantivet "demokrati" holdes i ørerne fra Amalienborg.

--93.162.9.102 14. jun 2020, 11:31 (CEST)

Jeg kan ikke se nogen modsætning mellem konstitutionelt monarki og demokrati - begge dele kan godt sameksistere, og begge dele er også nævnt i artiklen. Økonom (diskussion) 14. jun 2020, 11:50 (CEST)