Diskussion:Danmarks førindustrielle bebyggelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Artículo bueno-blue.svg Artiklen Danmarks førindustrielle bebyggelse er blevet udpeget som lovende artikel. Det vil sige at den vurderes klar til at blive forbedret til en god artikel. Hvis du kan opdatere eller forbedre den, så gør det gerne, men diskuter gerne større ændringer her først.
Emblem-star.svg Artiklen Danmarks førindustrielle bebyggelse har været vist på Wikipedias forside som ugens artikel i uge 11, 2010.

Stock post message.svg Huskeliste for Danmarks førindustrielle bebyggelse: rediger · historik · overvåg · opdater
  • Yes check.svg Gjort Artiklen bør have en indledning, der resumerer det samlede indhold. --Arne (Amjaabc) 24. jan 2010, 23:28 (CET)


Kommentarer til huskeliste[redigér wikikode]

Tak til Broadbeer for nomineringen. Den kom nok for tidligt, artiklen mangler dette og hint endnu, inden den kan kaldes for "lovende". Tillad mig at kommentere huskelistens punkter enkeltvis:

  • Alt for lang og uoverskuelig kræver en STOR oprydning.
Svar: Artiklen er snarere for kort. Dette er en oversigtsartikel og skal som sådan behandle emnet i hele dets bredde. Den er ikke uoverskuelig men består streng taget kun af tre afsnit:
  1. emnets definition og afgrænsning,
  2. forudsætninger (landskabelige forhold hhv. konjunkturer),
  3. Den historiske udredning. Denne er underinddelt først efter tid, dernæst efter bebyggelsestype. Sammenhængen mellem skiftende konjunkturer og bebyggelsesudvikling er søgt belyst, til dels ved udvalgte eksempler. Derimod kan jeg være enig i, at visse afsnit kan kræve omskrivninger, tilføjelser og lignende. Derfor var nomineringen også forhastet.
  • For få wikilinks
Svar: Uenig. Der er mere end 1000 interne links (incl. gentagelser). I afsnittet "se også" er der 20 links, i emneboksen endda 22 links. Givetvis kan "se også" udvides med flere links.
  • For mange underafsnit. (nogle afsnit skal evt. have egne artikler)
Svar: Det ER gjort. De 22 links i emneboksen vedrører netop specielle, uddybende artikler om de enkelte bebyggelsesformer. Hele grundtanken var netop at lave en grundartikel med henvisninger til uddybende emneartikler.
  • Bedre uddybende indledning. (Den nuværende er alt for kort.)
Svar: Måske. Indledningen er lavet alene som en definition. Alle andre sider er fordelt på underafsnit.
Indledningen er nu blevet udvidet.--Rmir2 9. feb 2010, 14:46 (CET)

HUSK Kvalitet frem for kvantitet!!! (skrev 62.199.60.37 (diskussion • bidrag) 5. nov 2008, 16:45. Husk at signere dine indlæg.)

Svar: Principielt er jeg enig. Jeg har imidlertid bestræbt mig på at fremsætte kendsgerninger - steder, år, antal, personer og så fremdeles. Jeg har bevidst udskilt bebyggelsesudviklingen i den industrielle tidsalder i en særskilt basisartikel om urbaniseringen i Danmark netop fordi dette emne er tilstrækkelig stort til at bære en ny artikel i sig selv. Forbilledet for den opbyggede struktur har jeg forøvrigt hentet fra serien om Danmarks historie.--Rmir2 30. nov 2008, 12:49 (CET)

Rettelse til overskrift[redigér wikikode]

Det bør være "Danmarks førindustrielle bebyggelse gennem tiderne". Bebyggelsesudviklingen efter det industrielle gennembrud behandles i artiklen "Urbanisering". Opdelingen er begrundet dels ved, at artiklen bliver meget lang, dels ved de helt uens vilkår for bebyggelsesudviklingen og måder, hvorpå bebyggelsen udviklede sig.--Rmir2 21. feb 2009, 18:36 (CET)

Hvis du ikke selv vil flytte artiklen gør jeg det gerne, men hvad så med Urbanisering, hvad skal den så hedde? Jeg var netop i færd med at dele den op i en almen og en dansk artikel.--Lcl 21. feb 2009, 18:43 (CET)
tænker i øvrigt, at det måske var godt med en kort artikel med titlen Danmarks bebyggelse gennem tiderne, hvor der blev gjort rede for, hvorfor man har opdelingen Danmarks førindustrielle bebyggelse gennem tiderne/Urbaniseringen i Danmark.--Lcl 21. feb 2009, 18:47 (CET)
Er det ikke bedre kun med Danmarks førindustrielle bebyggelse--Lcl 21. feb 2009, 18:52 (CET)

Jo, helt enig.--Rmir2 21. feb 2009, 21:11 (CET)

Oavslutad och därför olycklig artikelflytt[redigér wikikode]

Denna artikel flyttades ett par gånger i februari 2009. Det gjordes efter diskussion, och med hänvisning till att det var för mycket att täcka upp hela Danmarks bebyggelse genom tiderna i én artikel. Olyckligtvis verkar de som flyttade den inte helt medvetna om konsekvenserna av att artikeln hade länkar till wikisystrar, och ingick i en mall (skabelon).

Wikisystrarna, till exempel en:Human settlement, passar bra till det ursprungliga namnet Bebyggelse, men inte alls till det nuvarande, Danmarks førindustrielle bebyggelse.

Skabelon:Navboks Danmarks bebyggelse gennem tiderne har denna artikel som huvudartikel, längst upp, under namnet Danmarks bebyggelse gennem tiderne, som olyckligtvis nu bara är en hänvisningssida med en länk till Danmarks førindustrielle bebyggelse. Navboxen har också längst ner en hänvisning

Se også: Bebyggelse

men även Bebyggelse ger nu bara en länk till Danmarks førindustrielle bebyggelse.

(Det var genom att följa hänvisningen i navboxen till huvudartikeln i jag hittade det här. Det kan nog vara fler än jag som är rätt undrande inför det man hittar, om man följt en hänvisning till bebyggelse eller till Danmarks bebyggelse genom tiderna.)

Jag förstår argumenten från Bruger:Lcl och andra för att flytta artikeln och dela upp innehållet; men jag tror inte att de här effekterna på wikisystrar och mallar var de avsedda. Ett bättre sätt att lösa detta skulle vara att ha en kort artikel Bebyggelse, som säger litet allmänt och sedan hänvisar till Danmarks bebyggelse gennem tiderne, men också till exempelvis Urbanisering; och en medellång artikel Danmarks bebyggelse gennem tiderne, som sammanfattar innehållet i Danmarks førindustrielle bebyggelse och i Urbaniseringen i Danmark, och hänvisar till dessa som huvudartiklar. Wikisystrarna såsom en:Human settlement skulle länkas till den nya artikeln Bebyggelse, och navboxen skulle ange den nya artikeln Danmarks bebyggelse gennem tiderne som huvudartikel, med ett "se også" till den nya artikeln Bebyggelse, och alltså ha samma utseende som den har nu, men också motsvarande innehåll.

Alternativet är att stryka dawikisystern till Human settlement helt, och att göra om navboxen. Jörgen B 26. dec 2010, 16:01 (CET)

Jeg er enig i, at der kan være behov for en temaartikel om bebyggelse i bredere forstand. Da jeg bærer hovedansvaret for den herværende artikel om danske forhold, vil jeg forsøge inden kort at formulere en sådan (hvis ingen kommer mig i forkøbet). Der mangler desuden en samlet fremstilling bebyggelsens udvikling i de tre hovedperioder: den førmiddelalderlige tid, den førindustrielle tid (hvor denne udgør en uddybende artikel) og den industrielle tid (hvor "urbaniseringen i Danmark" udgør den uddybende fremstilling). Da denne kommentar er kommet på svensk, vil jeg tilføje, at basisartiklen om bebyggelse selvklart ikke kun skal omtale danske forhold men nok så meget forholdene i andre lande, herunder, Sverige, Norge, Island, Finland, Baltikum, Mellem- og Sydeuropa samt i det mindste i oversigtsform andre verdensdele. Jeg erkender, at emnet er blevet forsømt efter, at jeg havde skrevet om danske forhold, da jeg ind imellem har skrevet om andre emner. Jeg vil desuden efterfølgende se, om og i hvilken udstrækning, der er behov for ændringer i navboxen. venlig hilsen --Rmir2 27. dec 2010, 10:46 (CET)
Att dawiki lägger större vikt vid danska förhållanden, åtminstone i de först skrivna avsnitten, är naturligt, och jag har ingen invändning. I senare skeden kan man alltid tillfoga mer globala perspektiv.
Jag skriver på svenska på diskussionssidor, kun fordi min dansk er så latterligt mangelful, eller vad det nu kan heta... Jörgen B 27. dec 2010, 13:12 (CET)