Diskussion:Dansk arum

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Diskussion:Dansk Arum)
Botanik Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Botanik, et forsøg på at koordinere oprettelsen af botanikrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Videnskabeligt navn på Dansk Arum[rediger kildetekst]

Det synes at være diskuteret, hvilken art planten Dansk arum / Dansk ingefær skal henføres til. I artiklen anføres den som Arum cylindraceum syn. Arum alpinum ssp. danicum - men hvis man finder artiklen Arum alpinum i den engelsksprogede Wikipedia, anføres, at Arum alpinum ssp. danicum ikke er synonym med Arum cylindraceum.

I ældre, systematiske floraer (fx Rostrup og Jørgensen, "Den danske flora", 19. udg., 4. opl., Gyldendals Forlagstrykkeri, København, 1969) henregnes planten til Arum maculatum, uanset om den har plettede blade eller ej. (Denne usignerede kommentar er skrevet af CLHA (diskussion • bidrag) 24. jun 2012, 20:01)

Videnskabeligt navn på Dansk Arum #2[rediger kildetekst]

(Kopieret fra diskussion)

Hej Weblars,

Jeg ser først nu at du 25. jan 2013 har rettet det videnskabelige navn for Dansk Arum fra A. cylindraceum til A. alpinum.

Har du en troværdig kilde til det? For hvis jeg kigger hos International Aroid Society på http://www.aroid.org/genera/generapage.php?genus=arum så fremgår at A. cylindraceum er det officielle navn, og du kan også checke https://species.wikimedia.org/wiki/Arum - her lister de ikke engang A. alpinum.

--Honymand (diskussion) 21. maj 2015, 12:06 (CEST)[svar]

Hej Honymand, min kilde til det latinske navn for dansk arum er bogen Dansk flora. Jeg har beholdt A. cylindraceum som synonym i taxoboksen. Det lader til at være A. alpinum som bruges i Danmark, i det mindste tidligere. F.eks. er A. alpinum brugt i denne artikel om Danske plantenavne i tidskriftet URT fra 2006. Men ifølge denne diskussion på fugle og natur bør dansk arum nu kaldes A. cylindraceum, så det er nok rigtigst at lade dette være det første navn som nævnes. A. alpinum kan så stå som synonym, ligesom det også gør i artslisten hos International Aroid Society.--Weblars (diskussion) 21. maj 2015, 15:36 (CEST)[svar]
Hej Weblars, tak for svar og gode kildehenvisninger. Jeg har checket andet nyere litteratur bl.a. Dansk Felflora 2005 og Gyldendals nye Danmarks Flora fra 2012. I 2005 bruges A. alpinum ssp. danicum, mens i 2012 bruges kun A. alpinum, så jeg hælder nok nu til at beholde A. alpinum indtil videre. Jeg har så 2 andre bemærkninger
  • Egentlig burde der jo stå ssp. danicum da arten A. alpinum egentlig aldrig har heddet "Dansk Arum", det er kun underarten ssp. danicum. Men...
  • Er nu 99% sikker på at billedet faktisk er A. maculatum da hylsterbladet på billedet er bleggrønt og ikke limegrønt som hos A. cylindraceum.

PS: Kopierer dette til artikeldiskussionen. --Honymand (diskussion) 3. jun 2015, 21:07 (CEST)

Jeg synes også, at vi skal lade det være som det er. Det lader til, at man er gået bort fra tilføjelsen "ssp. danicum", men alligevel har beholdt navnet "dansk arum" (i "Dansk flora" fra 2012). Angående billedet, så synes jeg at hylsterbladet ser bleggrønt ud øverst og limegrønt i bunden. Jeg har ikke nok erfaring med arum til at kunne skelne dansk og plettet arum ud fra et billede. I følge min flora skulle et bleggrønt hylsterblad betyde "dansk arum".--Weblars (diskussion) 12. jun 2015, 18:28 (CEST)