Diskussion:Liste over Danmarks statsministre

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Monarki Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Monarki, et forsøg på at koordinere oprettelsen af monarki-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Liste Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Liste på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Dårlig ide.

"Danske statsministre" og "Danske / Danmarks regeringer" er naturligvis hver sin historie. --KristianMadsen 15. feb 2006 kl. 23:16 (CET)

Ikke i artiklernes nuværende udformning - de er begge to lister over statsministre med embedsperioder. --Palnatoke 28. feb 2006 kl. 13:11 (CET)

Afløste betegnelsen Statsminister i Danmark ikke først fra 18. april 1918 betegnelsen Konseilspræsident under Ministeriet Zahle II?--Bornsommer 12. apr 2008, 04:59 (CEST)

HTS som statsminister[rediger kildetekst]

Folketingsvalget 2001 blev afholdt den 20. november 2001. Anders Fogh Rasmussen blev statsminister den 27. november 2001 - altså 1 uge efter.

Jf. http://statsministeriet.dk/_p_13507.html: "Statsminister Lars Løkke Rasmussen har den 16. september 2011 indgivet regeringens afskedsbegæring til Dronningen. Regeringen fungerer som forretningsministerium, indtil en ny regering er udnævnt."

Så Helle er FØRST statsminister, når forhandlingerne er afsluttet og godkendt af dronningen. --MGA73 16. sep 2011, 14:58 (CEST)

Hvilket jeg også kan tilslutte mig - men Lars Løkkes regeringsperiode er nu stadig slut den 16. september, da han har meddelt sin afsked til Dronningen på denne dato. (Skrev Tøndemageren (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)
Det er ikke korrekt - ellers ville Danmark have en periode uden statsminister og ledelse af landet i tidsrummet mellem afgående og tiltrædende regering. Hans regeringsperiode slutter på den dag, hvor han officielt overdrager Statsministeriet til HTS. --KLN 16. sep 2011, 15:58 (CEST)

(redigeringskonflikt)

Han har indgivet regeringens afskedsbegæring. Men regeringen fortsætter som forretningsministerium med ham som leder. Han er altså stadig statsminister og forbliver det lige indtil en ny er udnævnt.
Kan i øvrigt set at flere andre er faldet i den samme fælde, så både denne artikel og flere beslægtede bør nok skrivebeskyttes, indtil nyudnævnelse faktisk har fundet sted. Ellers får vi bare et værre mas med folk, der vil gøre Helle Thorning-Schmidt til statsminister før dronningen. --Dannebrog Spy 16. sep 2011, 16:04 (CEST)
Artiklen er nu semibeskyttet i en uge. --|EPO| COM: 16. sep 2011, 17:55 (CEST)

Hvorfor er der ikke nogle billeder af Poul Hartling? Der kommer masser af resultater, hvis man googler det? (Skrev 85.27.162.135 (diskussion • bidrag) 23. dec 2011, 21:44‎. Husk at signere dine indlæg.)

Man kan ikke bare tage et hvilket som helst billede fra nettet (eller andre steder fra) og lægge det på. Man skal have lov til det. Se evt. Hjælp:Billeder og Hjælp:Valg af billedlicens. Jeg tillod mig i øvrigt at indsætte en overskrift :-).
- Sarrus (db) d. 23. dec 2011, 21:50 (CET)

Billedet af Anker Jørgensen er ikke fra hans tid som statsminister, det kan virker lidt misvisende. (Skrev Merkaba85 (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)

Hvis du har taget et billede af ham på daværende tidspunkt ligger du det bare op efter gældende licenser, se evt. ovenstående guide. TherasTaneel (diskussion) 2. dec 2014, 17:55 (CET)

Numre af statsministrene[rediger kildetekst]

Hej. Når en statsminister sidder i flere perioder, står der lige nu at de er samme nummer. For eksempel står der i listen at Lars Løkke Rasmussen er statsminster nummer 40, derefter kommer Helle Thorning-Schmidt som nummer 41, og derefter kommer Lars Løkke Rasmussen som nummer 40 igen. Her burde der stå at han var nummer 42. Det gentager sig flere steder, blandt andet også premierminister Christian Albrecht Blume og Carl Christian Hall. Ville høre om der er flertal for at jeg må rette listen til efter det jeg har beskrevet. Sådan at f.eks Lars Løkke er danmarks 40. og 42. statsminister. Mvh. Oliver Konrad (diskussion) 2. apr 2018, 15:55 (CEST)

Man skal se det som fysisk antal personer. Selvom de optræder flere gange, er det en og sammen person.  •   Rodejong   ✉️ 👀 → 2. apr 2018, 16:18 (CEST)
Det handler vel om, hvad der er alment accepteret, dvs. at vi skal have en pålidelig kilde til nummereringen (hvis der findes en sådan). Hvis vi bruger samme system som amerikanerne, gives nyt nummer til en leder, hvis der kommer en anden imellem (se USA's præsidenter og Cleveland i slutningen af 1800-tallet). —Arne (Amjaabc) (diskussion) 2. apr 2018, 18:37 (CEST)
Ja. Jeg synes amerikanernes system fungere bedre. Rodejong se Grover Clevelands wikiside. Der står der at han var USA's 22. og 24 præsident. Således må bette Lars være Danmarks 40. og 42. statsminister. Oliver Konrad (diskussion) 2. apr 2018, 19:03 (CEST)
Som arne siger, burde der være en kilde til det. Men husk også at de danske forhold ikke nødvendigvis er lige med amerikanske eller andre landenes forhold. •   Rodejong   ✉️ 👀 → 2. apr 2018, 19:06 (CEST)
Beklager. Men en kilde til hvad?Oliver Konrad (diskussion) 2. apr 2018, 19:07 (CEST)
@Oliv9751: Hvis du f.eks. kan finde en kilde der angiver Lars Løkke som Danmarks 42. statsminister, eller alternativt nogle kilder med et nummeringssystem for alle statsministre.
Jeg er betænkelig ved at tage det amerikanske system, præsidenterne er trods alt statsoverhoved og leder af regeringen, mens statsministre "blot" er ledere af regeringen. -- InsaneHacker 🕊️ (🗨️) 2. apr 2018, 19:11 (CEST)
Og hvad så InsaneHacker 🕊️, derfor kan vi da stadig godt gøre sådan.Oliver Konrad (diskussion) 2. apr 2018, 19:21 (CEST)(Skrev Oliv9751 (diskussion • bidrag) 02. april 2018, 19.13. Husk at signere dine indlæg.)
Rodejong, der er da ikke kilde til at Grover Cleveland både er USA's 22. og 24. præsident. Hvorfor skal der så være det hos danske statsministre? Oliver Konrad (diskussion) 2. apr 2018, 19:17 (CEST)
Rodejong , Arne (Amjaabc) Her er der en kilde som siger at Lars Løkke er Danmarks 42. statsminister, hvis i kigger i bunden af siden. http://www.wikiwand.com/no/Liste_over_Danmarks_statsministre Oliver Konrad (diskussion) 2. apr 2018, 19:24 (CEST)
Oliver Konrad - Citat fra siden: "Wikiwand is a modern reader for web and mobile, that optimizes Wikipedia's amazing content [...]" det er bare en scraper som høster indholdet af no:Liste_over_Danmarks_statsministre :-) --Mgir88 (diskussion) 2. apr 2018, 19:27 (CEST)
Vel fordi 'alle' kender til den amerikanske tradition, mens 'ingen' derimod kender til en tilsvarende "dansk tradition". Ole Ryhl Olsson (diskussion) 2. apr 2018, 19:29 (CEST)
På statministerkontoret kommer Lars Løkke Rasmussens portræt kun op at hænge én gang, nemlig før Helle Thorning-Schmidt så i dansk 'tradition' vil jeg anse, at statsministre kun har ét nummer. Ole Ryhl Olsson (diskussion) 2. apr 2018, 19:29 (CEST)
Det afgørende må være, at listen omfatter personer, ikke regeringer. I så fald bør de kun forekomme een gang og ikke med nummer men i alfabetisk rækkefølge. Hvis det havde været regeringer, burde de være i nummereret rækkefølge og så skal alle have et navn af typen NNs første regering, NNs anden regering. Rmir2 (diskussion) 2. apr 2018, 19:50 (CEST)
Jeg vil da personligt fraråde en sådan ændring i nummereringen af statsministrene. Da danmarkshistoriens ældste danske kvinde, Ellen Adelaide Brandenborg, døde i juli 2017, var der flere medier, der skrev, hvor mange statsministre, hun havde levet under (af en eller anden grund, var der vist ingen medier, der interesserede sig for, at hun var den sidste dansker, der havde levet samtidigt med alle monarkerne af den Glücksborgske slægt), men selvom disse medier da, som alle andre, havde adgang til denne udmærkede liste over danske statsministre her på Wikipedia, så lykkedes det dem alligevel (det var vist Ritzau, der var kilde til alle de øvrige mediers skriverier herom) at tælle antallet af statsministre én forkert. En sådan fejlberegning ville kun kunne antages at blive mangefold værre, hvis vi begynder at tildele samme statsminister flere numre - så vil man da ganske, ganske hurtigt miste overblikket over, hvor mange statsministre, der egentligt har været, hvis man lægger Wikipedias liste til grund for sine undersøgelser om dette. Ole Ryhl Olsson (diskussion) 2. apr 2018, 19:51 (CEST)
Jeg vil mene at hvis nogen bruger wikipedia (eller nogen anden kilde) til at se hvor mange statsministre Danmark har haft, må man selv lige gå lidt i dybden med den kilde man har fundet. Det er ikke vores problem hvis man læser forkert Oliver Konrad (diskussion) 2. apr 2018, 20:11 (CEST)
På den tilsvarende svenske liste på svensk Wikipedia over svenske statsministre bruger de slet ikke numre. Personligt har jeg det fint med, at vi bruger ét nummer (og kun et) pr. statsminister her på Wikipedia-dk. Ole Ryhl Olsson (diskussion) 2. apr 2018, 20:23 (CEST)


Kan vi lave en lille afstemning om diskussionen. Har lidt svært ved at finde ud af hvad der er flertal for.

  • Symbol keep vote.svg Behold er for at den nuværende liste bliver bevaret, og at der ikke laves noget om.
  • Symbol delete vote.svg Slet er for at den nuværende liste bliver redigeret og lavet om til som jeg foreslog fra starten af.

Jeg kan starte med at stemme: Symbol delete vote.svg Slet --Oliver Konrad (diskussion) 2. apr 2018, 20:52 (CEST)

  • Symbol keep vote.svg Behold - Nu er 'konsensus' jo ikke spørgsmål om et afstemningsresultat alene, men nuvel, her er min stemme. Ole Ryhl Olsson (diskussion) 2. apr 2018, 21:07 (CEST)
Oliv9751: Afgørelse på Wikipedia bliver så vidt muligt baseret på konsensus. Det vil groft sagt sige, at de fleste så vidt muligt skal være enige. Det kan selvfølgelig ikke altid lade sig gøre, men så må man nogle gange bare lade sagen ligger. Afstemninger bruges kun hvis en sag er kørt i hårdknude. De skal ikke bruges fordi en bruger har lyst, eller fordi vedkommende ikke lige kan få sin vilje.
Dernæst så giver det fin mening at tælle statsministrene, for det kunne godt tænkes, at folk gerne vil vide, hvor mange der har været. Men de skal kun tælles en gang hver. For det er svært at se logikken i at omtale en person som 40. og 42. statsminister, når det nu er en og samme person. --Dannebrog Spy (diskussion) 2. apr 2018, 21:17 (CEST)

Forslag om ny tilføjelse på listen[rediger kildetekst]

Hej alle

Jeg vil gerne foreslå at der bliver tilføjet embedstid i listen om danske statsministre. Sådan så der også står i listen hvor længe statsminstrene har været i embedet. Så slipper man for at sidde og regne det ud selv. Man kunne oprette en kolonne der hedder "tid i embedet". Oliver Konrad (diskussion) 5. jun 2018, 21:40 (CEST)

"Statsministre af Danmark"-->"danske statsministre"[rediger kildetekst]

@Tøndemageren: I denne redigering tilbagerullede du BALMAINMs omformulering. Du gav begrundelsen "Underligt dansk". Kunne du forklare, hvorfor du mener dette? Jeg synes, at "Statministre af Danmark" lyder mere formelt og neutralt, så derfor mener jeg, at denne formulering skal bruges. —Biscuit-in-Chief :-) (Tal pænt • Bidrag) 15. jun 2019, 14:28 (CEST)

Og hvis ikke "Statsministre af Danmark", så hellere "Danmarks statsministre" af samme grund og da det er mere præcist. —Biscuit-in-Chief :-) (Tal pænt • Bidrag) 15. jun 2019, 14:30 (CEST)
Eftersom listen indbefatter både storkanslere, statsministre, premierministre og konseilspræsidenter så synes jeg egentlig at "Danske statsministre" er den bedste løsning. Ole Ryhl Olsson (diskussion) 16. jun 2019, 12:55 (CEST)
Artiklen hedder "Danske statsministre" - hvilket er hovedårsagen. Derudover er det mere mundret. Sidst har jeg aldrig hørt betegnelsen "Statsministre af Danmark" - det ville i bedste fald være "Statsministre i Danmark", hvorfor jeg fastholder ændringen var "underligt dansk". mvh Tøndemageren (diskussion) 17. jun 2019, 09:33 (CEST)
Ingen resultater fundet for "statsministre af Danmark". siger en søgning på Google, og samme resultat får man ud af at søge på Mediestream og vistnok også på Infomedia. Ellers er fordelingen:
Infomedia:
"danske statsministre" - viser 1-25 af 22608 artikler (49897 i alt)
"Danmarks statsministre" - viser 1-25 af 9005 artikler (16311 i alt)
"statsministre i Danmark" - viser 1-25 af 3489 artikler (6728 i alt) [men mange af de resultater, der kommer frem er faktisk på "statsminister i Danmark"]
Mediestream:
Mediestream - Din søgning på "danske statsministre" gav 974 hits
Mediestream - Din søgning på "Danmarks statsministre" gav 563 hits
Mediestream - Din søgning på "statsministre i Danmark" gav 187 hits
Google:
Google - Ca. 13.100 resultater - "statsministre i Danmark" [muligvis gengives her også en del hits på "statsminister i Danmark"]
Google - Ca. 11.700 resultater - "danske statsministre"
Google - Ca. 10.400 resultater - "Danmarks statsministre"
Jeg kan således ikke få øje på nogen oplagt begrundelse for at ændre artikeloverskriften fra det nuværende Danske statsministre. Ole Ryhl Olsson (diskussion) 17. jun 2019, 11:37 (CEST)