Diskussion:Degn

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Bogen Degnen, af Georg Hansen, forsøger at tegne degnens tidligste konturer, men billedet er sløret. Degnen kendes som vidne eller medunderskriver på gamle afståelseskontrakter eller skøder, i den form kan hans eksistens følges lang tid tilbage. Nutidens elitære fortolkning, at landsbydegnen oprindeligt var den kristne præsts assistent, og at degn er udledt af det græske ord diakon, er fejlagtig. Degnens historie er langt ældre end kristendommen. Advokatens og degnens forhistorier er sammenfaldende. Ordet degn er udledt af det oldnordiske ord degen, et forsvarsvåben beslægtet med daggert.

En degn forsvarede landsbyen, han kunne både læse og skrive, han kendte loven, kunne regne den ud. Lokalsamfundets egen skat betalte for degnens virke, og betalte for uddannelsen af en kvik dreng til hans efterfølger. Fik en mand brev, gik han til degnen, det var degnen, der holdt regnskab med landsbyens vider (vedtægter), men efter borgerkrigen (og Reformationen 1536) blev degnen en torn i øjet på magteliten. Det blev forbudt landsbyer at udnævne nogen mand til degn, og degne fik forbud mod at hjælpe bønder med skøder og lignende. Lokalsamfundets egen skat (degnetiende) blev forbudt - måtte ikke længere gå til lokalsamfundet, men skulle i stedet for gå til kirken. Danske skoler blev forbudt til fordel for kirkens latinskoler, og degnen blev pålagt kirketjeneste (tvangsaktivering). Den klassiske degn blev erstattet af en 'løbedegn', en ung dreng (elev) fra kirkens latinskole. Den praksis blev dog kortvarig.

Tidsbilledet af degnen som en mystisk person er klart inspireret af Holbergs satire. Herefter er degnens karikatur altid blevet tegnet i en latterliggørende streg. Præsterne hadede degnene, og de såkaldte historikere, ofte præster, har i tiderne derefter broderet videre på det komiske. Den virkelige historie er tabu. (Skrev Blog2 (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)

Interessante kommentarer, men hvor findes der kilder til den tabuiserede "virkelige historie"?--Sten Porse 22. jul 2007, 13:24 (CEST)