Diskussion:Donbass

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Etnicitet[redigér wikikode]

Begreb etnicitet er (som det også kan læses af Wikipedias opslag om ordet) noget problematisk. Der er ingen (ikke mange) der taler om hvorvidt folk er etniske danskere eller tyskere i Sønderjylland. Kijev-regeringens skelnen mellem russere, hviderussere og ukrainere er står ikke rigtigt klart og veldefineret, og fordelingen harmonerer ikke med modersmålsfordelingen. Jeg synes umiddelbart at det lugter som et forsøg fra Kijev-regeringens forsøg på at fastholde territoriale krav og puste til nogle påståede etniske modsætninger. Påstandene fremstår mere som et partsindlæg, og bør derfor stå her på diskussionssiden til der er kilder til en mere grundig, nuanceret tekst. Flyttet tekst:

Ifølge den ukrainske folketælling i 2001 udgør etniske ukrainere 58% af befolkningen i Luhansk oblast og 56,9% af Donetsk oblast. Etniske russere udgør det største mindretal, der tegner sig for henholdsvis 39% og 38,2% i de to oblaster.<ref name="auto">{{cite web|url=http://2001.ukrcensus.gov.ua/eng/results/general/nationality/|title=About number and composition population of UKRAINE
by data All-Ukrainian population census 2001 data|date=2004|publisher=State Statistics Committee of Ukraine}}</ref>

Klikbar URL: http://2001.ukrcensus.gov.ua/eng/results/general/nationality/ --Madglad (diskussion) 27. feb 2016, 07:09 (CET)

I USA er metoden, hvis jeg har forstået den ret, at respondenterne selv vælger, hvad de vil svare på etnicitetsspørgsmålet. Er der grund til at antage at Ukraine gør det anderledes? Har der været kritik af spørgeteknikken? --Palnatoke (diskussion) 27. feb 2016, 08:47 (CET)
Spørgeskemaerne omtales på http://2001.ukrcensus.gov.ua/eng/organization/, og her ses det, at punkt 6 er etnisk baggrund, mens punkt 7 er sprog. --Palnatoke (diskussion) 27. feb 2016, 08:55 (CET)
Tak for linket, som jeg vel burde have kunnet finde selv. Man kan desværre ikke skrive så meget om emnet ud fra spørgeskemaet, men jeg vil prøve at høre en jeg kender, som har familie i området, om der kan skaffes links til evt. offentlig debat om folketællingen.--Madglad (diskussion) 28. feb 2016, 02:33 (CET)
  • Svar til Palnatokes spørgsmål. Metoden i Ukraine er så vidt jeg kan forstå ret lig den i USA. Jeg tror ikke at man kan antage at det ukrainske, tidlige sovjettiske begreb er identisk med USAs begreb, og slet ikke det danske. Jeg hæfter mig også ved at hverken ukrainsk eller russisk Wikipedia henviser til folketællingen. Man bør overveje at oversætte fra en-wiki, som har et godt afsnit om demografi.--Madglad (diskussion) 5. mar 2016, 10:47 (CET)

Opgørelsen af etnicitet i Luhansk oblast og Donetsk oblast fra folketællingen 2001 benyttes ukommenteret på ru wiki. Det fremgår af spørgeskemaet, som Palnatoke henviste til, at etniciteten er opgjort på grundlag af oplysninger fra deltagerne i folketællingen. Spørgsmålet på spørgeskemaet lyder ukrainsk: ваше етнічне походження, tr. vasje jetnitjne pokhodzjennja, dansk: din etnicitet. Såfremt vi skal fjerne resultaterne af foketællingen, må vi som minimum kunne henvise til én kilde, der betvivler folketællingen.

Generelt om folketællingen i 2001 foregik den mens Leonid Kutjma var præsident, og offenliggjordes 2004 mens Kutjma fortsat var præsident. Der er ingen tvivl om at Kutjmastyret var korrupt, men administrationens politik var netop at forbedre forholdet til Rusland, så at Kutjmastyret skulle have "fusket" med folketællingen, og forhøjet antallet af etnisk ukrainske indbyggere i Lugansk og Donetsk virker absolut usandsynligt.

Jeg genindsætter afsnittet om den etniske sammensætning. mvh Per (PerV) (diskussion) 5. mar 2016, 11:15 (CET)

Såfremt Lars kan dokumentere en afgørende forskel på den danske forståelse af etnicitet og den ukrainske/russiske/sovjetiske er det et interessant emne til en artikel. Men blot at fjerne oplysningerne om etnicitet i denne artikel ville medføre at samtlige henvisninger til folketællinger i det tidligere sovjet er sat til diskussion. mvh Per (PerV) (diskussion) 5. mar 2016, 11:25 (CET)
Der er vel ingen der har påstået "at Kutjmastyret skulle have "fusket" med folketællingen"?
Spørgsmålet er blandt andet om man kan oversætte sovjettidsukrainsk "етнічне походження" til det diffuse nutidsdansk "etnicitet". Er eleverne på Deutsches Gymnasium für Nordschleswig af "anden etnisk oprindelse end dansk"? Det er tydeligt at det danske begreb er ret upræcist.
I øvrigt bør "етнічне походження" vel oversættes "etnisk oprindelse"?
At det danske begreb Etnicitet er ret upræcist og problematisk fremgår tydeligt af artiklen Etnicitet.
Jeg vil uencyklopædisk citere min veninde om folketællingen: People filled in what they wanted. E.g my mom is half Ukranian and half Russian but sees herself as a Russian, so she filled in Russian. But actually you could fill in whatever you wanted "Chinese, Hungarian.." Nobody would wanna see a prove.
Og hvad med de 37 % af indbyggerne i Donetsk oblast, der mener at være af sovjettisk identitet? http://www.taraskuzio.net/Comparative%20Politics_files/SovietCulture_Conspiracy_Yanukovych.pdf
Min computer kan desværre ikke vise http://www.razumkov.org.ua/ukr/files/category_journal/NSD93_ukr.pdf, som nok er den mest interessante kilde.
Mvh. Lars --Madglad (diskussion) 5. mar 2016, 13:47 (CET)