Diskussion:Enhedsstat

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Kan Danmark regnes som en enhedsstat[rediger kildetekst]

Kan Danmark regnes som en enhedsstat, hvis man betænker, at Grønland og Færøerne har fuldt hjemmestyre/selvstyre? Rmir2 (diskussion) 25. nov 2014, 07:48 (CET)

Interessant spørgsmål. Danmark betegnes i de værker jeg har ved hånden som en enhedsstat ud fra den simple sondring mellem forbundsstat og enhedsstat. Holdes fast i denne sondring, er der gode grunde til at betegne Danmark som en enhedsstat, de Det Danske Rige ikke er et forbund mellem tre stater, men én stat med en udbredt grad af hjemmestyre for to områder i riget. Der er ikke tale om tre selvstændige enheder med en føderal overbygning (der er asymmetri, da Danmark har ikke selvstyre). Tilsvarende kendes fra eksempelvis enhedsstaten Frankrig, der ligeledes har en række selvstyrende regioner. Men jeg er da enig i, at opfattelsen af Danmark som enhedsstat i høj grad kan diskuteres. Vi bør imidlertid være tilbageholdende med at drive førstehåndsforskning. Artiklen har ingen kilder, og det ville være rart, hvis der kom nogle kilder på, der angiver, hvorledes begrebet enhedsstat rent faktisk defineres, og hvorvidt Danmark rent faktisk af andre betegnes som en enhedsstat. Pugilist (diskussion) 25. nov 2014, 08:45 (CET)
Den artikel, der nu henvises til, illustrerer problematikken med Rigsfællesskabet som enhedsstat, men giver ikke entydige definitioner. --|EPO| COM: 22. nov 2015, 16:06 (CET)

"også kaldt unitarstat"[rediger kildetekst]

Jeg ved ikke hvem, der kalder det for "unitarstat". Man kan ikke konkludere at når det hedder "unitary state" på engelsk, kaldes det "unitarstat" på dansk. Hverken jeg, RO, ODS, DDO eller KorpusDK kender ordet. Ping Bruger:Hejsa. --Madglad (diskussion) 27. nov 2017, 07:31 (CET)

Artiklen er oversat fra norsk for 10 år siden, så det sletter du bare. --Hejsa (diskussion) 27. nov 2017, 19:12 (CET)