Diskussion:Enke (typografi)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search

Jeg har altid fået fortalt at en løsreven førstelinie fra et afsnit nederst på en side er en fransk horeunge, mens en enke er et kort sidste ord i et afsnit, der har fået sin egen linie. Er der nogen faglært, der kan hjælpe?? Jeg har prøvet at søge lidt rundt på nettet og har fundet nogle modstridende forklaringer, bl.a. også en ombytning af horeunge og fransk horeunge. - Jørgen 5. nov 2004 kl. 09:44 (CET)

Hej Jørgen,
Jeg ved ikke, om dette kan være til hjælp (du har måske set det?):

En "enke" er betegnelsen for et ord på mindre end 6 bogstaver som eneste ord i nederste linie på en side eller en spalte. Bør undgås.

En "horeunge" kaldes det, når sidste linie i et afsnit står øverst på en side eller en i spalte. En "fransk horeunge" er det, når første linie i et afsnit står som sidste linie på en side eller i en spalte. Begge bør undgås.

Overskrifter må heller aldrig efterlades alene nederst på siden eller spalten.

Se artiklen, som er skrevet af en dansklærer til vejledning for gymnasieelever
Mvh. --Sten Porse 5. nov 2004 kl. 10:22 (CET)
Hej Sten!
Tak, det var bl.a. den, jeg faldt over, og som bekræftede mig i min tro. Men da jeg også har fundet andre versioner med andre forklaringer, tænkte jeg lidt i kildekritik. Det kunne være at Hansjorn, der skrev enke-artiklen, havde de vises sten. Måske er det bare en oversætterfejl fra det engelske widow, måske er det mig, der er galt på den. Mvh - Jørgen 5. nov 2004 kl. 10:52 (CET)
Hej Jørgen
OpenOffice-programmerne indeholder en vejledning på engelsk, der har følgende definition af begreberne:
Widows and Orphans: Widows and orphans are historical typography terms, which have been in use for many years. A widow refers to a short line at the end of a paragraph, which when printed, appears alone at the top of the next page. An orphan is, in contrast, the first line of a paragraph printed alone at the bottom of the previous page. In a OpenOffice.org text document you can automatically prevent such occurrences in the desired Paragraph Style. When doing so, you can determine the minimum amount of lines to be kept together on a page.
Når man så anvender en dansk-sproget udgave af programmet, sker der noget mærkeligt: Widows oversættes til "fransk horeunge" og orphans oversættes til "horeunge" - så her mangler "enke-begrebet" altså. Da jeg har stor tillid til OO og deres danske oversættere, så kunne det godt tænkes, at de har tænkt over sagerne. Så min konklusion er, at vi skal anvende Jørgens definition & Sten Porses henv. til pjn-siden.
--hansjorn 5. nov 2004 kl. 16:06 (CET)