Diskussion:Formad

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Formad er helt nyt for mig. Er det måske dialekt? "fyl-fo'r" tyder lid på Fyn eller deromkring. Fyldefoder har jeg iøvrigt kun hørt i forbindelse med landbrug. Jeg ville bruge ordet Forret. Leo Laursen 4. jun 2006 kl. 08:54 (CEST)

Snarere end "nyt" kunne man kalde Formad "gammeldags". Dette hænger nok sammen med at dette led i middagsmaden er gået af brug. Så meget mere grund er der til at Wikipedia gør rede herfor. -- Sebastjan 04. juni 2006 kl. 09:05 (CEST)
Jeg er med på at det er "gammeldags", det fremgår af artiklen. Jeg er dog ret sikker på at det ikke har været almindeligt i Århus/Djursland området. Derfor spørgsmålet om det kunne tænkes at være dialekt/egns-specifikt. Leo Laursen 4. jun 2006 kl. 10:55 (CEST)
Jysk Ordbog oplyser at "Formad" er middagsmadens første ret, og giver eksempler på udbredelse. R Overgaard 4. jun 2006 kl. 13:51 (CEST)
Interessant. Jeg fandt et par dokumenter, begge fra Thyegnen, hvor formad fandtes. (ellers er det mest stavefejl for formand man finder på Google). Sjovt nok sagde vi "eftermad" om dessert i min barndom; men "formad" er jeg aldrig før stødt på. Leo Laursen 4. jun 2006 kl. 14:44 (CEST)
Formad er medtaget i ODS – uden angivelse af at det skulle være dialektalt. Må jeg fremsætte den formodning at ordet hører til de ord som bruges i nogle familier og ikke i andre, og at den som ikke kender det hjemmefra kan mene at det må være "dialektalt". -- Sebastjan 05. juni 2006 kl. 09:00 (CEST)
Min familie fra Fyn kender også til formad/fyl'fo'er. Mvh Malene Thyssen 5. jun 2006 kl. 10:31 (CEST)