Diskussion:Globalisering

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
B Denne artikel er blevet vurderet til Klasse B på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Artiklen Globalisering har været vist på Wikipedias forside som ugens artikel i uge 42, 2019.

Huskeliste for Globalisering: rediger · historik · overvåg · opdater

Opret huskeliste

Jeg har muligvis misforstået noget; men jeg synes denne artikel mest handler om globaliseringens følger. Jeg savner en forklaring på, hvad globalisering er og en bredere definition af årsagerne. F.eks. mener jeg ikke, at globaliseringen alene skyldes koncernernes behov for større markeder. Den skyldes vel også forbrugernes behov for og ønsker om billigere og mere mangfoldige varer og tjenesteydelser. Det burde vel også nævnes, at globaliseringen kun er blevet mulig p.g.a. den teknologiske udvikling - bedre transport, Internet o.s.v. Endelig mener jeg, at Wikipedia er et fremragende eksempel på globaliserng. Bør det ikke nævnes? Lars Helbo

Jeg omskrev artiklen, den forrige formulering virkede mest som skrevet fra et ATTAC POV. Jeg tror mine betragtninger ligger tæt på hvad der er konsensus indenfor hvert af de områder jeg nævnte (hvad økonomer mener om økonomien, sociologer om de sociale konsekvenser, o.s.v.. Jeg er enig i at den teknologiske udvikling skulle med som en forudsætning. Hvis motivationen for de politiske ændringer også skulle med, tror jeg det ville blive meget spekulativt, hvad enten det er koncerners ønske om større markeder, eller forbrugeres ønske om billigere og mere mangfoldige varer. Jeg tror ikke Wikipedia er sådan et eksempel folk der slår "globalisering" op har i tankerne. PS: Her er mine bud på politikernes motiver fro at støtte global frihandel (den kulturelle globalisering er bare fulgt med):
  • Teoretisk: Økonomisk teori siger frihandel er en god ting.
  • Ideologisk: Liberalismen siger frihandel er en god ting.
  • Lobbyisme: De virksomheder der ønsker adgang til fremmede markeder har lobbyet stærkere end de virksomheder der ønsker at beskytte deres lokale marked.
  • Geopolitisk: Hvis de andre aftaler frihandel, og vi ikke er med, vil vi sakke bagud.
  • Politisk: Jeg tror ikke forbrugernes ønsker har spillet ind.

--Per Abrahamsen 10. aug 2005 kl. 21:47 (CEST)