Diskussion:Gorm den Engelske

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Monarki Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Monarki, et forsøg på at koordinere oprettelsen af monarki-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Middelalderen Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Middelalderen, et forsøg på at koordinere oprettelsen af middelalderrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Folketro Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Folketro, et forsøg på at koordinere oprettelsen af folketro-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Untitled[redigér wikikode]

Er der nogen der har en ide om den seneste ændring her er ok eller en fejl? Kong Chnuba??? Ja jeg er helt blank i det her emne, så det kan da godt være, meeen. Er der nogen der ved bedre? Mvh Malene Thyssen 26. aug 2004 kl. 20:48 (CEST)

Jeg kender heller ikke til emnet, men Chnuba er også nævnt i artiklerne 934 og Sagnkonger, ligesom Google giver et antal sagnkonge-hits uden for Wikipedia, så det kan i hvert fald ikke uden videre afvises.
I øvrigt er det noget mystisk med Gorm den Engelske. Ifølge Kongerækken og Sagnkonger er det den samme som Gorm den Gamle, men ifølge denne artikel og Saxos forhistoriske kongerække er det to forskelige personer. - Det ville være dejligt om nogen med både forstand på emnet og evner til at lave en sammenhængende tekst ville kigge forbi ...
Byrial 26. aug 2004 kl. 21:19 (CEST)

I følge Grundvig's historie bøger var Gorm den gamle Harald blåtands far, i følge alle ældre kilder var Gorm den gamle konge i øst England og blev sener efterfuldt af en Gorm den ynger.

Gorm den Engelske var barne barn af en adativsøn af Gorm den gamle.


Jeg håber at det er forklaring nok. Haabet 26. aug 2004 kl. 22:49 (CEST)~

Øh men hvordan blev Gorm den gamle pludselig til Kong Chnuba? Mvh Malene Thyssen 26. aug 2004 kl. 23:16 (CEST)

Chnuba/knud er nævnt i artiklen om Gorm den Engelske. Ok, Knuds oldefars bror var Gorm den Gamle.

haabet 27. aug 2004 kl. 13:28 (CEST)~


Den her artikel er temmelig rodet og svær at forstå, men det kan vel ikke være rimeligt, at samtlige interwiki's handler om Gorm den Gamle, når hele artiklen hviler på, at Gorm den Engelske netop ikke er Gorm den Gamle?--Heelgrasper 13. maj 2005 kl. 12:44 (CEST)

Jeg er ikke historiker, men jeg tror ikke på et ord af de teorier og påstande, der fremføres her - bortset fra, hvad der burde stå under Gorm den Gamle (hvis det ikke allerede er der). Jeg er tilbøjelig til at mene, at den næstsidste redigering ved 83.95.146.160 kommer nærmest realiteterne. --Sir48 (Thyge) 23. sep 2005 kl. 17:33 (CEST)
Jeg er meget enig. Spekulationerne i artiklen bliver tydelige her: "Gorm den Engelske/Gothrum/Orm var gift med Tove og havde med hende sønnen Harald Blåtand." Det kommer så også til udtryk i artiklen Kongerækken, hvor "Gorm den engelske" er blevet sat ind på første plads. Det er klart i strid med den kongerække, der findes hos http://www.historie-online.dk/special/konger/Titel på henvisning Dansk Historisk Fællesråd og Kongehuset.
Nu kan man godt være uenig med den slags autoriteter, men så kræver det en form for doumentation. Den leveres tilsyneladende med teksterne fra de to runesten i Jelling, som artiklen gengiver således: "Gorm, konge, gjorde kumler (minder) disse efter Tove, sin kone, Danmarks bod." og "Harald konge bød gøre disse minder efter Gorm sin fader og Tove sin moder, den Harald som vandt sig hele Danmark og Norge og gjorde danerne kristne."
Det lyder naturligvis overbevisende, at Gorms kone og Haralds mor i begge tilfælde hedder Tove. Problemet er bare, at disse tekster er forfalskede. På Jellingestenene står der rent faktisk hhv.: "kurmr kunukr karthi kubl thusi aft thurui kunu sina tanmarkar but" (Gorm konge gjorde kumler disse efter Thyra sin kone Danmarks bod). og "Haraltr kunukr bath kaurua kubl thausi aft kurm fathur sin auk aft thaurui muthur sina sa haraltr ias sar uan tanmaurk ala auk nuruiak auk tani karthi kristna" (Harald konge bød gøre kumler disse efter Gorm fader sin og efter Thyra moder sin, den Harald som sig vandt Danmark al og Norge og danerne gjorde kristne). På den ene sten kaldes Haralds mor og Gorms kone altså for Thurui, på den anden for Thaurui. Efter min opfattelse (samt kongehusets og Dansk Historisk Fællesråds m.m.) kan det udmærket læses som Thyra. Dermed hedder Gorm den Gamles kone det hun skal, og dermed falder hele teorien bag denne artikel fra hinanden. Lars Helbo
I fortsættelse heraf må vi også se på artiklen om Jelling-stenene. Der er nemlig indsat noget, som skal begrunde påstanden om at Thyra skulle hedde Tove. Der står: "Man har stavet Toves navn med þ, th, for Tor og ikke med t, ð, d, Tyr for guden Tyr." Men den holder altså heller ikke. De to runer står simpelthen for hhv. th og t. Det er den forskel, som vi stadig har så tydeligt på engelsk. De to guder hed altså hhv. Thor og Tyr, hvoraf vi evt. kan udlede, at Thors navn udtaltes med en engelsk th-lyd i starten. Derimod siger brugen af disse runer jo intet om, hvilken vokal, der følger efter. At guden Thors navn skal staves med th betyder jo ikke, at Thyras navn skal staves med o. Teksten fra runestenene bør derfor berigtiges, og ovenfor citerede forklaring fjernes. Lars Helbo

Du kan roligt gøre det. Det er historieskrivning ved bruger:haabet, og det er håbløst... --Sir48 (Thyge) 23. sep 2005 kl. 21:46 (CEST)

Og som om det altsammen ikke var nok, så er nederste del af artiklen åbenbart kopieret fra [[1]], hvortil der også henvises i de eksterne links. Og bemærk, at denne hjemmeside handler om Gorm den Gamle, ikke Gorm den Engelske Lars Helbo

Som det fremgår af Wikipedia:Kilder må vi godt kopiere fra den pågældende side, hvis kilden er angivet, hvilket den er her. Mange af artiklerne om de danske konger er så vidt jeg husker netop derfra.--Heelgrasper 23. sep 2005 kl. 23:05 (CEST)

OK, det vidste jeg ikke. Men bortset fra det, så synes jeg stadig, at versionen fra 83.95.146.160 er at foretrække for den nuværende. Lars Helbo
Enig - resten er noget væveri -- Nico 24. sep 2005 kl. 00:06 (CEST)

Rettelse...[redigér wikikode]

Harald Blåtand er søn af Gorm den gamle , gorm den gamles hustro hed Thyra Dannebod de boede begge i danmark og har intet med Gorm Den engelske at gøre ;-) (skrev ReneWagner (diskussion • bidrag) 13. nov 2005, 12:30‎. Husk at signere dine indlæg.)