Diskussion:Graddag

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Uden overskrift 2006[rediger kildetekst]

Virker graddage kun, når det er varmere indenfor end udenfor? --Palnatoke 18. jan 2006 kl. 14:09 (CET)

Helt ærligt så ved jeg det ikke, men umiddelbart må det gå begge veje. Hvis man forestiller sig et varmt klima, hvor man vil sænke temperaturen i ens bolig, ja - så må man jo kunne regne graddagetallet ud på samme måde, bare den modsatte vej. Men hvad det hedder ved jeg ikke. Jeg har slået op i encyklopædien, der giver følgende definition af graddage: "graddage, graddøgn, mål for opvarmningsbehovet (energiforbruget) i en periode. 1 graddøgn svarer til 1 døgn med en forskel på 1 °C mellem døgnmiddeltemperaturerne inde og ude. For en periode, fx varmesæsonen, er antallet af graddøgn, graddagetallet, summen af graddage for perioden. Beregningen baseres normalt på udetemperaturen målt i skyggen og en indetemperatur valgt til 17 °C (for at kompensere for varmetilskud fra fx belysning). I Danmark er graddagetallet normalt 2500-3000 for en varmesæson". --Thorkild 18. jan 2006 kl. 14:14 (CET)

Hvem regner med graddage? Meteorologer, fysikere, ingeniører, varmeværker .. ? --Ulvund 18. jan 2006 kl. 14:18 (CET)

Det gør dem du nævner oven for bl.a. Og et samfund. Antallet af graddage er et godt udtryk for om det pågældende år har været varmere eller koldere. Her i Grønland betyder det fx meget, fordi hele vores energiforsyning stort set er baseret på olie. Og er antallet af graddage højt - ja, så ved vi at vi skal købe mere olie næste år (til endnu højere priser). Og har vi en kold dag som i dag, hvor det er et sted mellem -13 og -18 og det blæser. Ja, så stiger graddagetallet væsentligt. Og dermed også hele samfundets energiforbrug. Og det er faktisk derfor antallet af graddage er et godt udtryk for hvilket energiforbrug, der er nødvendigt for at opretholde en rimelig komforttemperatur - både i bygninger og boliger.--Thorkild 18. jan 2006 kl. 14:31 (CET)

Uden overskrift 2017[rediger kildetekst]

Eksemplet "Ønsker man derimod at varme huset op til 22°C i den samme uge er der behov for 84 graddage (22-10)*7" forekommer mig forkert: Som anført i sætningen før, fraregnes 3 grader aht. "ekstern opvarmning" (lamper mv.) og det bør vel derfor være (22-10-3)*7 = 63? Mortenf (diskussion) 21. mar 2017, 23:07 (CET)