Diskussion:Højmiddelalder/huskeliste

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

I artiklens indledning står der bl.a.: Højmiddelalderen var præget af både teknologiske, åndelige, intellektuelle og samfundsmæssige innovationer. På den baggrund kunne man godt forvente, at artiklen indeholdt et afsnit om disse teknologiske innovationer, men det er ikke tilfældet. Der er ganske vist nogle betragtninger om hjulplove og vindmøller i afsnittet om landbrug, men hvad f.eks. skibsteknologien, kompasset og alt det andet, som f.eks. nowiki omtaler. Hvad skete der i øvrigt indenfor det militærteknologiske område? Hvilke opfindelse blev importeret fra lande udenfor Europa (udover arabertallene)?

Jeg savner også også noget mere om handel og pengevæsen. Der er nogle bemærkninger indflettet herom hist og her om pengeøkonomiens spæde start, men jeg savner en lidt nærmere omtale af Hansaen, af bankvæsenets opblomstring i Norditalien, partsrederier, forsikring og dobbelt bogholderi, som alt sammen udvikles i denne periode. Man kunne også godt nævne Marco Polo og opdagelser i det hele taget samt konger og fyrster indgreb i økonomien, herunder deres tendens til opkræve told og forringe mønternes lødighed. --Nis Hoff 31. okt 2010, 18:54 (CET)

1. Konsensus om introduktion .
Introduktionen sætter nogle udfordringer til almenhed og konsensus . Eksempelvis
1.1 Middelalderen er tidligere ofte blevet fremstillet som en nedgangsperiode .
Hvilken relevans har det ? Det vil være interessant nok at vide mere om af hvem, hvornår og eventuelt hvorfor, men de oplysninger kommer ikke, og det vil måske også fylde for meget i introduktionen . Hvis det har en relevans at vide højmiddelalderen er blevet fremstillet som nedgangsperiode så synes jeg det må stå i teksten . Ellers ligner det mere en fortælleteknisk syntaks .
1.2 den intellektuelle, åndelige og teknologiske udvikling
Hvad er det ? Nis Hof spørger efter en bedre omtale af den teknologiske udvikling, hvorved han mener i artiklens egentlige afsnit . Jeg studser over den intellektuelle og åndelige udvikling, og mener som udgangspunkt at en sådan påstand mest af alt ligner en frase .
1.3 Truslen mod de vesteuropæiske riger fra de store folkevandringer
Er der noget publiceret materiale der kan understøtte den påstand ? Her mener jeg ikke introduktionen har fast grund under fødderne . Specielt mener jeg ikke de vesteuropæiske riger på noget tidspunkt er blevet truet af de store folkevandringer og for den sags skyld også at forestillingen om de store folkevandringer er gammeldags .
1.4 og disse kongeriger indledte i stedet en ekspansiv periode
Logisk set vil det jo være svært at de allesammen ekspanderer . Jeg vil meget gerne se en kilde til den opfattelse . Mit indtryk er snarere at der sker en konsolidering af de forskellige fyrstehuse og navnlig det tysk-romerske kejserdømme der forordner, eller søger at forordne de europæiske fyrstehuse under sig .
1.5 Kristendommen ..
Denne sætning giver indtryk af en form for religiøsitet og et spirende trosfælleskab i den europæiske befolkning . Måske har jeg misforstået sætningen . Det er for mig kritisk at se et sådant synspunkt i en historisk artikel .
1.6 Vesteuropæisk kultur spredte sig langt ind i det østlige Europa
Her ville jeg foretrække noget mere nøgternt, såsom at det østlige Europa blev en integreret del af den governementale udvikling som pågik i det vestlige Europa, skismatisk delt mellem pavestatens og det tysk-romerske kejserriges stræben efter indflydelse . Specielt er det introduktionens anvendelse af begrebet kultur som jeg finder tvivlsom, det vil sige upræcis .
1.7 kristendommen og (..) paven i Rom,(..)en afgørende og toneangivende magt
Her vil det være meget oplagt at nævne det tysk-romerske kejserdømme . Sechinsic 31. okt 2010, 21:01 (CET)
(Punkt 2 & 3 berører ikke 'Kultur' afsnittet)
2. Artiklen er spekulativ .
Artiklens sektioner 'Tendenser', 'Samfund'(indledende), 'Det feudale samfund', 'Adelen/Ridder'(opdelingen mellem adel og ridder), til dels 'Adel og ridder'(indledende), er spekulative .
3. Artiklens generalisering bør fremgå tydeligt .
Generelt lægger artiklen vægt på generalisering - nemlig Europa - og alle artiklens sektioner kunne af den grund gå ind under sektionen 'Tendenser', eller også må det på anden måde tydeligt fremgå at her er tale om beskrivelsen af generelle tendenser . I sektionen 'Landbefolkningen' står det tydeligt at der er regionale forskelle, hvilket lidt paradoksalt har den afsmittende effekt at forstærke generaliteten i de øvrige sektioner .
4. Korrelation mellem noter og litteratur .
Erland Porsmose,G. Duby, T.N. Bisson samt Past & Present står i fodnoterne men ikke i litteraturlisten Sechinsic 1. nov 2010, 18:38 (CET)