Diskussion:Hulkortmaskine

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Mindre vellykket artikel?[redigér wikikode]

Jeg tror ikke, denne artikel er korrekt. Faktisk burde der være fire artikler.

  • Hulkorthuller, hullemaskine. Huller kortene, sommetider betjent af "hulledamer" (det hed de faktisk). Kan også bruges til kontrolhulning (test af om hulningen er korrekt). Operatøren/hulledamen kunne arbejde ud fra et hullebilag el. lign.
  • Hulkortlæser, maskine koblet til en computer, der kan indlæse en stak hulkort. Det kan være et programs kildekode, et binært program (ikke så almindeligt måske til sidst) eller data til behandling.
  • Hulkortmaskine. Måske et bredt navn, men jeg mener, at der her er tale om databehandlingsudstyr FØR computeren, Holleriths patent omfattede også en maskine til at optælle en stak hulkort som led i en amerikansk folketælling. Et stort antal tælleværker behandlede de forskellige værdier, der kunne være kodet i kolonnerne.
  • Hulkort kunne også sorteres på en sorteremaskine. Væsentligt hvis man havde tabt en stak med kildekoden til et program. Krævede at man havde hullet linienumre på kortene (typisk 6 eller 8 positioner). Nogle programmeringssprog har spor af sekvensnumrene, idet bestemte oplysninger kun kan stå i en bestemt position (efter sekvensnummeret). FORTRAN og COBOL er eksempler.

Hulkortmaskiner blev efterhånden ganske avancerede og kunne foretage simple beregninger og beslutninger, f.eks. løn, og styre udskrifter. Programmet til en hulkortmaskine var anbragt i en koblingstavle, hvor forskellige ledninger styrede funktionerne.

Faktisk er de senere edb-centraler i Danmark begyndt dom hulkortcentraler.

Jeg er ret sikker på, at ovenstående er korrekt, men da jeg begyndte at arbejde få år efter hulkortene røg ud, så har jeg ikke nogen personlig erfaring. Så jeg har lidt svært ved at brygge nogle interessante artikler sammen. Måske kan man lade sig inspirere af den engelske Wikipedia. Jeg noterer i hvert fald emnet ned til senere. Ditlev Petersen (diskussion) 7. jul 2014, 16:32 (CEST)

Tror jeg har en gammel lærebog, der kan give de savnede oplysninger. Ditlev Petersen (diskussion) 7. jul 2014, 17:35 (CEST)