Diskussion:Internet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Internet Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Internet, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Internet-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Jamen, jamen - her gik jeg rundt og troede, at der kun var ét Internet - og at det derfor skulle staves med stort, ikke kunne gradbøjes osv.

I anden sammenhæng har jeg skrevet, at man heller ikke skriver: københavnen - men har at skrive: København - eller ørestaden, men: Ørestad

Internet er og bliver noget endog meget fornemt, så kan vi ikke her blive enige om det?--hansjorn 27. feb 2004 kl. 15:02 (CET)

Hvad er det lige vil skal blive enige om?
Har du flyttet diskussionen fra Diskussion:Computer?
Claus Sørensen 27. feb 2004 kl. 16:14 (CET)


Hej Hans Jørn
I Retskrivningsordbogen har Dansk Sprognævn kun medtaget formerne "internet" (ikke som et egenavn) og "internettet". Ligesom dig foretrækker jeg formen "Internet" (som et egenavn og uden bøjninger), også selvom jeg ikke synes at Internet er spor fornemt. :-) Dog kan jeg godt finde på at bruge formen "nettet" (fx: "man kan finde Retskrivningsordbogen på nettet").
Det er nok tvivlsomt, om vi på Wikipedia kan blive enige om hvilken form, der skal bruges.
PS: Jeg ser at Claus Sørensen har skrevet til dig om samme emne under Diskussion:Computer, men nu har du i hvert fald fået min holdning.
- Kåre Thor Olsen (Kaare) 27. feb 2004 kl. 19:25 (CET)
Jeg siger tak for dit svar - især det om kælenavnet "nettet", som jeg også selv bruger, når jeg bliver trængt. Det er ikke rart at lege bussemand/missionær, men det er til gengæld glædeligt, at vi med disse note-sider i forb. med de egentlige sider kan komme med synspunkter for/imod. Det danske sprog betyder noget for mig - faktisk mere og mere. Jeg tror, at det var Frederik Dessau, der engang gav mig en kuldegysning, da han begyndte at tale så klart og tydeligt, at intet var til at misforstå. Hvad angår Dansk Sprognævn, så ved jeg snart ikke, hvad jeg skal tro - om jeg skal græde eller hva'? - lever vi i populismens tid eller er vi blevet så 'stressede' i hverdagen, at vores indbyggede dovenskab forbyder os at tænke klart? --hansjorn 29. feb 2004 kl. 17:58 (CET)


Herunder (mellem linjerne) den del af den nævnte diskussion fra Diskussion:Computer, som vel mest hører til her:


Internet er i grunden blot et netværk som benytter sig af protokollen Internet Protocol (IP). Derfor benyttes Internettet om det verdensomspændende internet. Man siger også Månen, Solen og Jorden og ikke blot Måne, Sol og Jord.
I Retskrivningsordbogen er angivet begge dele dog med småt http://www.dsn.dk/cgi-bin/ordbog/ronet?S.x=38&S.y=4&M=1&P=internet mens det anbefales af samme sprognævn at det skrives med stort http://www.dsn.dk/nfs/1998-3.htm#Internettet
I folkemunde kaldes Internettet blot for Nettet.
Claus Sørensen 27. feb 2004 kl. 11:06 (CET)

Bemærk datoen på den artikel, hvor Sprognævnet bruger stort I i internettet. Internet-fænomenet er blevet væsentlig mere udbredt siden 1998. Man kan sikkert finde andre eksempler på at egennavne er blevet almindelige navneord i forbindelse med at de er blevet mere udbredte, men umiddelbart kan jeg lige komme i tanke om Unbrako-nøgler, som ikke alene er blevet til unbrakonøgler, men også i folkemunde er blevet til umbrakonøgler. Et andet eksempele på samme glidning er Hoover. --Palnatoke 19. nov 2004 kl. 13:09 (CET)

Ja, Sprognævnet har ændret opfattelse. Der er en artikel i Nyt fra Sprognævnet, nr. 1, 2001 hvor de redegør for ændringen. Byrial 19. nov 2004 kl. 16:56 (CET)

Uanset hvad Sprognævnet siger, så er et internet en betegnelse for et computernetværk med nogle bestemte karakteristika (ligesom et intranet er det). Der er altså mange internet i verden. Efter min mening bliver det kun mere forvirrende end det i forvejen er at referere til det verdensomspændende internet, "Internet", som "internet". Den engelske Wikipedia-artikel om emnet staver også konsekvent Internet med stort (selv ved "the Net"), når der er tale om det verdensomspændende af slagsen, og med småt når der menes den mere generelle slags. Hvis vi i Danmark ikke kan blive enige, synes jeg, vi i det mindste bør indlede artiklen med en kommentar a la den engelske:

This article is about the Internet, the extensive, worldwide computer network available to the public. An internet is a more general term informally used to describe any set of interconnected computer networks that are connected by internetworking.

--Pryds 19. mar 2005 kl. 20:14 (CET)

"I 1996 brugte 12 procent af danskerne internet i gennemsnit to timer om ugen. 88 procent brugte ikke internet." -- Ja, jeg synes nu nok det med de 88% er ret logisk. Er det ikke lidt overflødigt? --Zor 4. mar 2009, 09:22 (CET)

Ordbogsliste?[redigér wikikode]

Hvorfor er der en ordbogsliste i denne artikel? - Kåre Thor Olsen (Kaare) 9. jun 2005 kl. 14:57 (CEST)

Jeg ved det ikke, men de burde slettes, da det er mere passende at have dem under ordbog, og den artikel i forvejen har en meget længere liste. --Maitch 9. jun 2005 kl. 15:07 (CEST)

Opdeling?[redigér wikikode]

Jeg syn's artiklen lidt er noget rod. Den er en blanding af en noget meget teknisk, snak om protokoller tekniske standarder og denslags, og noget mere socialt & samfundsorienteret.

For mig handler det tekniske og "et internet", dvs. et netværk af netværk, ofte med anvendelse af TCP/IP. Det er en teknisk ting. Det andet, det handler om "det globale internet", dvs. den specielle instans af "et internet" som vi alle sammen kender fra det daglige. Det er ikke nogen teknisk ting, men derimod et socialt fænoment og en kraft i samfundet - det er der vi har e-handel og wikipedia og scor.dk og debatsites og spam og bilka.dk.

Jeg vil foreslå at artiklen deles op, så alt det tekniske flyttes ud i sin egen artikel om "et internet" eller hvad man nu skal kalde den.

På samme måde bør diskussion af de tekniske aspekter af WWW (http protokoller og dneslags) flyttes i selvstændige artikler, så der kan fokuseres på WWW som en del af det samfndsmæssige fænomen vi kender som internettet. --Surelars 28. feb 2006 kl. 13:05 (CET)

Internet[redigér wikikode]

Og så skulle i så vidt muligt prøve at undgå overflødig nonsens i artiklen tak

Sagde 203.146.247.78 - som iøvrigt erstattede artiklen med ordet "Whatever"... G®iffen 26. nov 2006 kl. 13:54 (CET)

Relativitetsteori?[redigér wikikode]

Sammenligningen med relativitetsteorien er meget upassende og i øvrigt uvedkommende. Det er ikke umuligt at sammenligne betydningen af relativitetsteorien med betydningen er internettet, og derfor er det tilstærkkeligt at gøre opmærksom på, at sidstnævnte har haft betydning for folks dagligdag. Kommentaren fremstår som noget, man kunne forvente i en folkeskolestil. (skrev 130.226.173.22 (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)

Jeg er helt enig. Den forekommer malplaceret i forhold til artiklen. Prøver at se, om jeg kan fjerne formuleringen. --|EPO| 19. jun 2007, 09:38 (CEST)
Jeg synes ikke, at det er blevet meget bedre af at skrive, at det ikke er et teknisk vidunder. Det kan næppe være wikipedias opgave at lave den slags unuancerede konklusioner, og jeg er ikke tilbøjelig til at være enig i den påstand lige meget hvad.
Samme usignerede bruger som sidst. (skrev 130.226.173.22 (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)