Diskussion:Jægerstenalder

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Arkæologi og Oldtid Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Arkæologi og Oldtid, et forsøg på at koordinere oprettelsen af arkæologi- og oldtidsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Den er også gal med det første link her...

Sten Porse Den 10. marts 2004 kl. 09:42 (CET)


Bruger:Haabet har tilføjet: Nyer forskning siger at mennesket havde negativ indflydelse på sit ejet eksistens grundlag ved at udryde de store pattedyr og mennesket omvendt ryde og afbrændte urskov for at gavne vildets græsning. Ved en forglemmelse er der ikke kommet en kildeangivelse af denne nye forskning, og jeg kan ikke selv finde den. Er der nogen der kan få Haabet til at hoste op med denne? -- Bruger:Wegge 2. jul 2005 kl. 22:20 (CEST)

Det er ikke umiddelbart indlysende at fraværet af store pattedyr skulle påvirke menneskets eksistensgrundlag, og ligeså med påstanden om rydning af urskov med det formål at gavne vildtets græsning. Der trænges både kilder og argumentation, så jeg ruller denne tilføjelse tilbage. --Palnatoke 2. jul 2005 kl. 23:49 (CEST)

Jeg ved ikke om det er muligt eller menigs fuldt at forsøge at dokumenter at Jæger lever af vildt og hvis jæerne udryder arter såsom skovelefanter og næsehorn så bliver der mindre mad til jægerne, da de store dyr holder skoven mere åben, så at der bliver mere græs og Buske. Kan jeg bevise at der er mere mad til hjorte og hare i et åbent landskab end i en meget høj og mørk nåletræskov eller lindeskov? Derforuden var det nemmer at nedlægge et stort dyr end flere små.

Der er lavet polleden-analyser fra en mellemistid i England som tyder på at datidens mennesker rydede skov for at tiltrække vildtet.

Det er muligt at Eg og Hassel er kultur spredt inden landbruget kom her til landet. Idet hele taget så gør mennesket og andre rovdyr rovdrift på alle let tilgænglige arter og omvendt hvis menneske har et afgrænset territorium så forsøger de at øge udbyttet på deres ejet private territorium. http://shop.nepenthes.dk/product.php4?vareID=8 ISBN 87-89519-15-9 Haabet 3. jul 2005 kl. 15:32 (CEST)

Haabet 3. jul 2005 kl. 14:18 (CEST)


Jægerstenalderen er den sidste periode, hvor menneskene i Danmark levede fuldstændigt på de betingelser, som sattes af de eksisterende økologiske forhold. Fra og med bondestenalderen har man i stedet til en vis grad styret naturen, så successionen fastholdes på det eller de udvalgte, gunstige trin.

Så vidt man ved så var overgangen gradvis. Måske skydtes den en sænkning af verdenshaves vandspejl som forringede fiskemulighederne. Man må nødvendigvis have dyrket hassel inden, agerbruget, da man ikke har kunne finde alle de ensarde hasselkæppe i en vild skov.

Er der ikke nogen som kan finde på en bedre tekst?

Haabet 3. jul 2005 kl. 19:49 (CEST)

Haabet 3. jul 2005 kl. 19:49 (CEST)