Diskussion:Koffein

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Botanik Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Botanik, et forsøg på at koordinere oprettelsen af botanikrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Forsøg med knockoutmus har vist at opkvikningen virker gennem adenosin-2A receptor-undertypen, mens adenosin-1 receptoren ikke på samme måde bliver påvirket.

Beskrivelsen af koffeins virkning er meget biokemisk indforstået, og burde nok suppleres af en mere populær beskrivelse fx af hvad det så egentlig betyder for virkningen at adenosin-1 ikke påvirkes, nu det bliver nævnt som en interessant oplysning. --Sangild 7. jan 2006 kl. 09:52 (CET)

Jeg har forsøgt at give en forklaring på, hvad det er, der sker i hjernen. Jeg henviser til WHO, der ikke anser stoffet for vanedannende, men jeg ved af personlig erfaring, at hvis jeg mangler min to kopper morgenkaffe, får jeg en voldsom hovedpine ved 14-tiden. Samme hovedpine kan afhjælpes med en halv kop af arbejdspladsens "dræberkaffe", som virker i løbet af 10 minutter. Så én eller anden fysiologisk tilvænning er der altså! --Sten Porse 7. jan 2006 kl. 15:31 (CET)
Glimrende! --Sangild 7. jan 2006 kl. 23:44 (CET)

Koffein er vanedannende, men pga dets vide udbredelse og historie, bliver kofein accepteret som et hverdags "drug" i lighed med nicotin. Blandt forsker har man begrebet koffeinisme, som er betegnelsen for folk, hvis kaffe forbrug er >750 mg (en kop kaffe indeholder ca.85 mg),og som oplever daglige gener af deres kaffe forbrug. De er plaget af bl.a hovedpine, svimmelhed, nervøsitet, hjertebanken og synsforstyrrelser. Man kan også hos nogle finde typisk hovedpine mønster med weekend hovedpine, som er et abstinens symptom udløst af at de ofte kun drikker kaffe på arbejdspladsen og ikke når de holder fri. Man mener at koffein udøver sin virkning gennem adenosin receptorerne hvoraf der findes 5 subtyper, A1, A2a, A2b og A3. Størst effekt har koffein på A2a receptoren, hvorfor den ofte får skylden får koffeins mange effekter. Men der mangler mere forskning i præcis hvilke funktioner adenosin, som koffein tilsydenladende modvirker, bestrider i kroppen og hvordan. Hertil kommer at det er komplekst og dynamisk system i samspil med mange andre neurotransmitter som adenosin og koffein påvirker.

Forhold i mg kaffe vs mg koffein?[rediger kildetekst]

Jeg leder efter oplysninger der kan redegøre for forholdet imellem kaffemængde i mg og koffein indholdet i mg. Altså eksempelvis 150mg frysetørret kaffe, hvor mange mg koffein er der? Er forholdet 1:1? Eksempelvis 150mg kaffe = 150mg koffein?

Uanset hvordan jeg søger på emnet, støder jeg på oplysninger som "en kop kaffe indeholder 50-150mg koffein". Hvilket jeg finder meget unøjagtigt. Hvor stor er kaffekoppen? :-) Hvor mange skefulde instant pulver kaffe/kaffepulver har "kaffebryggeren" hældt på vandet? o.s.v.

Hvis der ikke forefindes nogen gængs retningslinie for forholdet, hvordan finder man så frem til udsagn nævnt i eksemplet ovenfor?

Er det muligt at få svar på mit spørgsmål her?

På forhånd mange tak!

Venlig hilsen, Camilla Sørensen

Indholdet af koffein i kaffe vil variere alt efter hvilke bønner der anvendes, hvordan de er ristet, hvordan kaffen er fremstillet, etc. Kaffe fremstillet fra frysetørret pulver indeholder i gennemsnit mindre koffein end filterkaffe (kilde). Dette vil dog selvfølgelig afhænge af hvor meget pulver man tilsætter etc. Denne kilde angiver at 1 teske (1 gram) frysetørret kaffe indeholder 31mg koffein. --Capsaicin (diskussion) 17. apr 2013, 16:10 (CEST)

April 2019[rediger kildetekst]

Jeg er ikke glad for den note, som er skrevet på omkring den manglende evne til at skelne mellem angst og koffeinens indvirkning. Ikke fordi det ikke nødvendigvis passer, men fordi referencen går til en, efter min mening, tvivlsom “ekspert” i angst, som i en ikke seværdig video hævder dette uden andet belæg end egen erfaring - til gengæld sælger han angstterapi. Altså med andre ord; det er en reklame smidt ind uden tilstrækkelig belæg. Derfor bør den slettes. (Skrev Hitforest (diskussion • bidrag) 26. apr 2019, 22:55‎. Husk at signere dine indlæg.)

Slettet: du har ret – tvivlsom kilde. --Biscuit-in-Chief (Diskussion Bidrag) 26. apr 2019, 23:00 (CEST)