Diskussion:Kraprød

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Jeg er ikke helt sikker på om det er her jeg skal stille spørgsmålet, men ...

I Dannebrog bliver farven på flagdugen beskrevet som knaprød. I denne artikel bliver knaprød beskrevet som en farve der udvindes af kaktusbiller. Jeg synes der er noget der ikke helt hænger sammen her. Hvor mange kaktus var der lige i europa for de små 1000 år siden hvor dannebrog fik sin farve? -- Bruger:Wegge 10. aug 2005 kl. 12:28 (CEST)

Der er vitterlig noget som hedder kraprød. Om knaprød er en variant-form heraf, eller en helt anden slags rød, eller en ren fejl, skal jeg ikke kunne sige. -- Sebastjan 10. aug. 2005 kl. 12:35 (CEST)
Jeg har set billen på Gran Kanaria, og jeg har en gang set en pose fuld af biller som farvede rødt. Haabet 10. aug 2005 kl. 13:09 (CEST)
Jeg tror, at de to betegnelser på dansk bruges i flæng - se fx http://192.38.244.140/kd_vis_stof.asp?stof_id=323 - jeg er dog ikke sikker på, hvor pålidelig denne kilde er - i hvert fald har de stavet den latinske betegnelse forkert. Muligvis er knaprød simpelthen en stavefejl? Kraprød fremstilles under alle omstændigheder af en plante fra krap-familien (Rubiaceae) - se desuden fx de en og de for samme artikel, hvor farvefremstillingen beskrives. Jeg tror, der er en anden rød farve, der fremstilles af de biller, Haabet taler om - men jeg kan ikke komme i tanke om navnet lige nu. vh Lise Lise Smidth 10. aug 2005 kl. 13:22 (CEST)
nu har jeg det - den farve, Haabet mener, må være cochenillerød eller karmin, den udvindes af skjoldlus - se fx: http://en.wikipedia.org/wiki/Carmine (ved ikke lige hvordan jeg referer til en artikel i en anden wiki på en smartere måde) - nå, og i øvrigt er det vist det farvestof, der bl.a. bruges i Campari. vh lise Lise Smidth 10. aug 2005 kl. 13:52 (CEST)
Ja, det var dengang...Nu om stunder bruger man det syntetiske farvestof tartrazin (e-nummer 102), som efterhånden kun er tilladt i læbestift, røde pølser og, ja, Campari.
Mvh.--Sten Porse 11. aug 2005 kl. 11:47 (CEST)

Sletningsforslag: Knaprød

Se evt. på Wikipedia:Sletningsforslag

Der er tale om en misforståelse af ordet kraprød. Knaprød består af en henvisning til kraprød, men en stavefejl i sig selv berettiger ikke til en henvisning. Det stammer vist fra at artiklen blev anlagt under knaprød og flyttet til kraprød allerede tre timer efter pga. stavefejlen. Man kunne tro at henvisningen betyder at de to former er ligeberettigede - Wikipedia er jo desværre begyndt at være normativt for mange mennesker. Foreslår sletning. --Casper 14. jul 2007, 02:21 (CEST)

Frygten forekommer overdrevet - især når det betænkes, at en lang række stavefejl og -varianter er oprettet som omdirigeringer, blot fordi nogen har ment, at "nogen (andre)" kunne finde på at skrive således. Og det bør bemærkes, at "knaprød" ikke står nævnt i artiklen Kraprød. --Palnatoke 14. jul 2007, 14:01 (CEST)