Diskussion:Kurilerne

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
2. Verdenskrig Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt 2. Verdenskrig, et forsøg på at koordinere oprettelsen af 2. verdenskrig-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Militær Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Militær, et forsøg på at koordinere oprettelsen af militærrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Japans flag Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Japan, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Japan-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Ruslands flag Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Rusland, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Ruslandrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Besat/befriet/erobret[redigér wikikode]

@Pugilist
Jeg mener det er vigtigt hvilke ord vi vælger. Som jeg ser det blev samtlige områder, der blev indtaget af de allierede frem til afslutningen af 2. verdenskrig "befriet", under ingen omstændigheder "besat". Om de blev erobret, eller befriet er helt sikkert yderst politisk, men eftersom Danmark i det mindste senere har ønsket at blive betragtet som allieret under 2. verdenskrig, må vi vel benytte de allieredes sprogbrug. Dvs. Japan blev befriet fra et tyrannisk styre og således også Kurilerne.

Om området blev erobret afhænger vel også af hvilken vægt man lægger på de japanske indsigelser. Optrædeden af den general, der ingen politisk beføjelser havde, svarer vel til den tyske general Alfred Jodl. Hans underskrift er der ingen der betvivler.

På tidspunktet for indtagelsen af øerne var de i det mindste meget tyndt befolket, og havde vist kun strategisk betydning. I hvert fald boede der vist ingen japanere på øerne. Allerhøjst nogle nivkhere og ainuere, som vist hverken følte sige besat eller befriet. mvh Per (PerV) (diskussion) 2. nov 2014, 14:11 (CET)

Ordene har en lidt forskellig betydning. I Danmark mener vi, at vi blev "befriet" efter 2. verdenskrig, men Danmark er ikke i dag en del af Storbritannien. USSR "befriede" ikke øerne som UK befriede Danmark - De annekterede dem. Det er dog en vis forskel. Sprogligt er en befrielse en frigørelse fra en tidligere magt og overladelse til en form for selvbestemmelse (se ODS), og det er der ikke tale om i den konkrete situation, uanset hvor sympatierne ellers ligger. Artiklen om USSR's befrielse af Bornholm hedder iøvrigt Bornholms besættelse. Pugilist (diskussion) 2. nov 2014, 14:26 (CET)

Europa-Parlamentets beslutning om forbindelserne mellem EU, Kina og Taiwan samt sikkerheden i Det Fjerne Østen 07.07.2005[redigér wikikode]

15. opfordrer indtrængende alle lande i Det Fjerne Østen til at arbejde hen imod bilaterale aftaler for at gøre en ende på de uafklarede uoverensstemmelser i regionen, især vedrørende a) tilbagelevering til Japan af de "nordlige territorier", som den daværende Sovjetunion besatte i slutningen af Anden Verdenskrig, og som nu er besat af Rusland,