Diskussion:Kvindelisten (Island, 1983)

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Diskussion:Kvindelisten)

Jeg ville foretrække at artiklen stod under Kvindelisten, som den hedder på dansk. Men hvis den absolut skal stå under sit islandske navn bør det være i daglig tale formen Kvennalistinn, som på islandsk wiki. Det andet er overkorrekt og forvirrende. Den er nemmere at finde, hvis den hedder noget der starter med kv-.--Batmacumba (diskussion) 26. jul 2015, 12:05 (CEST)

Jeg har tilladt mig at flytte den uden diskussion, da emnet er marginalt og næppe interesserer så mange. Flytningen burde være ukontroversiel, da alle andre Wikier end den norske har partiet under deres lokale udgave af Kvindelisten, og Kvindelisten er standardbetegnelsen på dansk.--Batmacumba (diskussion) 27. jul 2015, 20:28 (CEST)
Lyder fint, tror heller ikke der behøves diskussion for dit forslag - godt arbejde ! vh.BillyDK (diskussion) 28. jul 2015, 02:24 (CEST)

Maskinoversættelse fra islandsk wiki[rediger kildetekst]

Islandsk wiki skriver en del, men det er ikke kildebelagt - noget kan måske bruges alligevel - så en google translate som inspiration:

Baggrund [ændring | Rediger kilde] Efter organiserede Rauðsokka bevægelse selv som et medlemskab og offentliggjort sit første manifest i 1974, mange kvinder forlod bevægelsen og fulgte det meget isolerede.

Kommende år var store årgang i feminismen i Island. I 1975 Woman FN. Islandske samfund var absolut klar over det, når islandske kvinder gik på én dag strejke den 24. oktober for at øge bevidstheden om samfund på betydningen af ​​deres arbejdsstyrke. Det anslås, at 90% af alle islandske kvinder har deltaget i strejken. I 1980 valgte så Vigdis Finnbogadóttir Islands præsident. Vigdis havde nogen forbindelser med femínistíska grupper mens hendes valg havde dog enorm betydning for feminisme i dette land.

Kampen for ligestilling var i fuld gang, men nu er behov for et medie, der kunne kombinere tvinger kvinder i denne vigtige sag. Rauðsokka Association blev opløst i 1982, da en stor del af de medlemmer, der forblev forladt organisationen til fundet Kvinder Kapaciteten i 1982. Siden Rauðsokk suiter havde ingen sammenhæng medlemsliste er ikke muligt at bevise, at de medlemmer, den havde deltaget i at skabe de kvinder Kapaciteten, men nogle rauðsokkur har bekræftet dette. Kapaciteten af ​​kvinder tilbudt en liste både i Reykjavik og Akureyri til lokalvalg i 1982 og fik to kvinder valgt i hvert valg.

Et år senere, i 1983, var der valg. Blev derefter drøftet idéen i kvinders lister, om tilbuddet skal nævne dem. Dette førte dog til tvister inden festen. Var ikke alle medlemmer er enige om, hvorvidt parlamentssamling ville tjene interesser partiet. Men sådan en tanke kan føre til en overgivelse af visse feministiske hans ideer. En del af kvinders lister med andre kvinder tog sig sammen og dannede en ny forsyning, Women listen. Kvinders løb i tre distrikter; Reykjavik, Akureyri og Nord-Østersøen, listen nåede i 3 kvinder med 5,5% af stemmerne i det første valg.

Ideologi Kvinder [ændring | Rediger kilde] Kvinders ønskede at forfølge det som flokksfélagar kaldte kvindernes politik, men det var den politik, som de så selv tvunget til at praktisere. Sådanne politik ville have feminine værdier til, og hvor alle de spørgsmål, der drøftes i den feminine perspektiv. Denne idé om kvinders politik er et direkte resultat af kvindernes kulturelle ideologi Kvinder baseret på. Da det antages, at den grundlæggende idé om feminisme kønnene er forskellige, dvs. vægt på viljen biodiversitet kønnene og anderledes oplevelse deres verden.

Et vigtigt kampagner Kvinder blev kvinders rettigheder, som omfattede kvinders ret til at blive vurderet på sine egne forudsætninger svarende til mænd. I den forbindelse blev også fokuseret på dem, bør ikke søge franchise lighed, der udgør kvinders ret til at være som mænd. Denne ligestilling kunne kun betragtes som en ret for kvinder at blive andenklasses mænd. Dette punkt er Kvinders imod Rauðsokka Movement.

Kvinders liste var imod den sædvanlige forståelse af lighed, som beskrevet i loven og forstået af fællesskabet. Det lighed tænkte kvennalistakonur skabt af manden og kvinden ikke høres i skabelsen af. Kvinders skønnes, at det ikke var muligt at kalde en temmelig lige indtil forskellige verdener kvinder og mænd var gået ind i hinanden og udtalelse kønnene respekterede ligeligt i samfundet. Kvinders hævdede, at på grund af de særlige kvinders erfaringer var værdier, bortset fra dominerende er hierarkíska verden. Kvinder se tingene fra et andet perspektiv, og har meget at sige at foreslå, at ville gavne samfundet, hvis de havde deres stemme hørt. Tanken var, at kvinder og mænd kunne absorbere det bedste fra verden af ​​hinanden og sammen skabe en ny verden.

Filosofien af ​​kvinder var temmelig radikal. Så de gik ud, at grunden til lavere status for kvinder i det islandske samfund lå i strukturen af ​​samfundet. Så det var med social organisation, at de ønskede forandringer.

Kvinder anses at Landmark islandske politiske partier hverken lyttet til stemmerne fra kvinder eller hjalp dem til Kongressen. Teknologien men ikke for sager om kvinder Hvilke faktorer er vigtigst. Dette troede dem til at være årsagen til, at kvinder ville selv kæmper for deres rettigheder og en bedre verden, fordi ingen andre gjorde det for dem.


Når denne ideologi undersøges nærmere kan man se klare forskelle i begreber og Rauðsokka kvindebevægelsen. Rauðsokka bevægelsen arbejdede med feministiske ideer hvor der lægges vægt löggð kønnene er lige trods biologiske forskelle, deres mål var at få adgang til en verden af ​​mænd. Kvinders liste dog understregede biologiske vilje kønnene og de konsekvenser, denne forskel havde en verden af ​​lighed. De ønskede at skabe en ny lighed, nyt hjem, som var baseret på overvejelser af begge køn ligeligt.

Setup [ændring | Rediger kilde] Ideologi og organisering af kvinderne var tæt forbundet. Kvinders gik ud af lige ansvar, i modsætning til den normale kategorier udnævnelsen. De øgede ikke en personlig magt på bekostning af helheden. Dette ikke-magtdeling var karakteristisk for listen, som understregede, at bevægelsen ville ikke klasse. Kategori ville organisere sig i henhold til den traditionelle pyramide struktur. Kvinders var græsrodsbevægelse og som sådan blev decentraliseret så meget som muligt, således at flere mennesker kunne blive påvirket. Således fladt layout baseret beslutningstagning og deltagelse af alle medlemmer. Listen var åben for alle, kvinder og mænd. Ingen kontrol var, eller formand. Betjenes var flere grupper, som deler arbejdet mellem dem. Det var også den erklærede politik liste over medlemmer fordelt på deres positioner af autoritet. Dette blev sumsé deres mening perfekt lighed. Denne organisation listen var noget, som mange har set som sin vigtigste mulighed, det var en bedre indikator for drastiske ændringer, men mange store ord.

Politikker Kvinder til valg i 1983 [ændring | Rediger kilde] Kvinders tid deres politikker i fem kategorier for parlamentsvalget blev afholdt i 1983.

Kvinder [ændring | Rediger kilde] På alle niveauer i samfundet findes problemer, der bringer kvinder. Derfor fandt Kvinder stemme kvinder bør høres overalt, hvor alle spørgsmål vil kvinder. De ønskede at humanitære værdier var omdrejningspunktet for hele beslutningsprocessen. De lægger stor vægt på vigtigheden af ​​at arbejde kvinder i hjemmet og ønskede at kæmpe for oplevelsen af ​​hjemmet elskerinde ville blive vurderet for lønningerne på arbejdsmarkedet.

Decentralisering [ændring | Rediger kilde] Kvinders ville vippe faldende centralisering af samfundet, decentralisere de troede, der fører til stadig større ansvar flyttet til alle færre hænder. De ønskede at dele autoritet, med lige ansvar og sammenhold i front.

Skole og Kultur, sundhed og sociale anliggender [ændring | Rediger kilde] Kvinders vil øge støtten til skolerne og øge antallet af førskole-steder. Udnyttelse børnehaver ville være en farbar vej for familier. De ønskede at forbedre og finpudse forordninger vedrørende sociale såvel som at bygge flere boliger. Kultur og kunst gjorde stimulere hvor Kvinders tanker, hvor lavere selv livsnerve for samfundet.

Økonomiske anliggender [ændring | Rediger kilde] Da kvinder var den største gruppe af lavindkomstland ville Kvinders kamp for højere løn til kvinder til. Ønskede også ændringer i den politik, der eksisterede drejes til udnyttelse af naturressourcer. De ønskede at se politik, der var baseret på framtýðarsýn ikke momentane interesser. De ønskede at gå ud af syne for den økonomiske elskerinde af operationen af ​​økonomien, hvilket reducerer eksporten og øge antallet af små virksomheder. De var imod tung industri som de troede koste mere end hun gav. De vil også tage hensyn til tolerance på fiskebestandene og naturen i almindelighed.

Fred og udenrigspolitik [ændring | Rediger kilde] Kvinder fodre og fodre livet, er det derfor deres pligt til at bidrage til fred. Derfor troede Kvinders stemme Island bør være talerør for fred. De var imod enhver militære alliancer, herunder NATO og den amerikanske militære tilstedeværelse i Island. Også, de var mindre villige atomvåben og vil arbejde for at deres ødelæggelse.