Diskussion:Ligatur

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Der er tvivl om hvorvidt "@" er en ligatur eller om det blot er et stilistisk "A". Der er ingen tvivl om at det i dag i den engelsktalende verden bruges som "at". Det er eksempelvis typisk at se et skilt à la "two apples @ $1.50" i grøntafdelingen af et amerikansk supermarked.

Denne brug har ledt til antagelsen om at "@" er en ligatur af "ad" (latin for "mod" eller "ved", ikke direkte det engelske "at"), hvor d'ets lodrette streg omcircler a'et.

Giorgio Stabile hævder dog, baseret på læsninger af 1300-talst skrifter fra Firenze, at tegnet oprindeligt blot er en forkortelse af "amphora" (krukke).

Referencer:

"i" uden prik[rediger kildetekst]

I afsnittet Brug af knibning som alternativ nævnes det at Apple-fonte har et "i" uden prik. Er det det samme prikløse i (altså ı), som vi finder på tyrkisk? --Palnatoke 8. nov 2005 kl. 10:31 (CET)

Familien af ligaturer for bogstavet f[rediger kildetekst]

Hvad er kilderne til hvilke bogstavpar man kan sammentrække? Selve artiklen ligner en afskrift eller opsummering af den engelske wikipedia side, men er de samme regler gældende i det danske skriftssprog? (Skrev Tjampman (diskussion • bidrag) 18. feb 2009, 12:36. Husk at signere dine indlæg.)

Det er omstridt, om ß er en ligatur af (langt) s og z eller (langt) s og (kort) s. Den tyske nutidige betegnelse er i modstrid med, at de pågældende ord kan skrives med 'ss' i stedet for 'ß'. Jan Tschichold syntes at støtte 'ss'-oprindelsen. Det kan formodentlig udløse en religionskrig. Ditlev Petersen (diskussion) 30. jul 2013, 02:20 (CEST)