Diskussion:Lisbeth Palme

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Lisbeth eller Lisbet Palme?[rediger kildetekst]

@Fnielsen: Om Lisbeth Palme skal staves med eller uden h, har senest været debatteret på svensk wiki i oktober 2018, jf. her, og det endte med konsensus om, at Lisbeth er den rigtige staveform, selvom den anden form træffes ikke helt sjældent. Jeg vil derfor mene, at vi også på dawp bør flytte artiklen tilbage til den stavemåde, den blev oprettet under. mvh. Økonom (diskussion) 8. dec 2018, 21:55 (CET)

Begrundelsen "de fleste autoritative kilder" ser heller ikke ud til at holde, hvis man ser på hendes Wikidata-objekt. --Palnatoke (diskussion) 9. dec 2018, 04:35 (CET)
Måske hedder hun officielt med h, men har benyttet navnet uden h. Eksempler: [1] [2] og som før skrevet Berggren, dog også [3]. Med "Lisbet palme" site:dn.se og "Lisbeth palme" site:dn.se på Google får man 165 vs 124. Jeg forstår ikke hvad Palnatoke mener med Wikidata. — Fnielsen (diskussion) 10. dec 2018, 01:52 (CET)
Fødenavnet er nok "Anna Lisbeth Christina" hvis [4] kilde er korrekt. Riksarkivet.se er nu lukket pga. GDPR. — Fnielsen (diskussion) 10. dec 2018, 01:56 (CET)
På Wikidata er der links til Freebase, VIAF, ISNI, SELIBR, Libris og WikiTree. Allesammen har hende som Lisbeth. nogle af dem har hende også som Lisbet. --Palnatoke (diskussion) 10. dec 2018, 07:09 (CET)
Det er vel ret uomtvisteligt ud fra den nævnte diskussion på svensk wiki og øvrige kilder, at hendes officielle navn har været Lisbeth hele livet - det fremgår øjensynligt både af den officielle svenske "folkbok", vielsesannonce, studentereksamensnotits og senest dødsannoncen, som hendes sønner har indrykket, og bekræftet af dette opklarende tweet fra en journalist på Nyhetsbyrån TT, Sveriges svar på Ritzau, efter dødsfaldet. Det er også ret uomtvisteligt, at stavemåden Lisbet er/har været udbredt, og at mange, især indtil hendes dødsfald, har troet, at det var det rigtige - jf. igen svensk wikis artikel, der hed "Lisbet Palme" indtil oktober 2018 og først på det tidspunkt skiftede til stavemåden med h, og Fnielsens eksempler med to forskellige TT-diagrammer fra hendes dødsdag, hvor man i det første staver uden h, og derefter er gået over til at bruge h'et, som man så beholder i senere meddelelser. Hvorfor det har været tilfældet, virker til gengæld ikke særlig klart - om hun selv i nogle tilfælde har brugt stavemåden Lisbet, eller nogle aviser ganske enkelt har forkortet hendes navn for at spare plads på løbesedlerne, som en teori på svensk wiki lyder, ser der ikke ud til at være præsenteret troværdige kilder, der kan klargøre. I den situation bør da-wiki vel anvende det korrekte officielle navn på linje med svensk og engelsk wiki og de fleste øvrige nationale wikier. Økonom (diskussion) 12. dec 2018, 17:17 (CET)
Jeg kan se at jeg må overgive mig for argumenternes vægt. Det er interessant at Berggren kan skrive en hel bog om hendes mand og så ikke få hendes navn korrekt. — Fnielsen (diskussion) 13. dec 2018, 15:59 (CET)
Tak for en konstruktiv tilgang til spørgsmålet. Jeg har nu flyttet siden tilbage. Økonom (diskussion) 13. dec 2018, 18:28 (CET)