Diskussion:Logisk operator

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Filosofi Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Filosofi, et forsøg på at koordinere oprettelsen af filosofi-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.


Ikke enig i sammenskrivning med sandhedstabel: En sandhedstabel er blot en måde at udtrykke sammenhænge mellem to udsagn og en logisk operator. Det ville være mere relevant at placere sandhedstabel som et afsnit under Udsagn eller Logisk operator. Overordnet hører disse to artikler under begrebet Boolsk algebra (Logisk algebra), der beskæftiger sig med regning med sandhedsværdier. Et af disse tre sidste sidste begreber burde være den overordnede artikel.

Umiddelbart synes jeg, der mangler en artikel om Logisk Algebra (hvortil Boolsk algebra omdirigeres):

Logisk algebra er en gren af matematikken, der beskæftiger sig med udsagn og deres sandhedsværdi. Et udsagn er en påstand, der kun kan antage værdien sandt eller falsk. Logisk algebra kaldes også "Boolsk algebra" efter ophavsmanden George Boole, der først beskrev, hvordan man kunne regne med udsagn vha. logiske operatorer.

Og helst så jeg, at den mest uddybende artikel handler om Sandhedsværdi (hvortil Boolsk udtryk omdirigeres), fordi jeg tror, denne titel vil blive linket mere til end Logisk algebra:

En sandhedsværdi er inden for logisk algebra værdien af et udsagn, som enten kan være sandt eller falsk. Regning med sandhedsværdier har, siden George Boole indførte disciplinen, været central for behandlingen af matematiske udsagn. Inden for datalogi regner man også med sandhedsværdier, for det første fordi computerteknologi jo er baseret på enheden bit, der også kun kan antage to værdier (0 eller 1), for det andet fordi man i programmering til en computer hele tiden skal kontrollere flowet i programmet ved at vurdere sandhedsværdier (i datalogi/programmering oftest kaldet en boolean).

Sandhedsværdi-artiklen kunne så videre beskrive forskellige operationer med sandhedsværdier, "ikke", "og", "eller" osv. og deres notation i matematik og forskellige computersprog. Herunder kunne også opstilles sandhedstabeller.

Konklusion: Det ville være en fejl at lade begrebet "sandhedstabel" være den overordnede titel på denne disciplin. Pkj61 (diskussion) 28. mar 2012, 14:18 (CEST)

Programmering[rediger kildetekst]

Jeg mener ikke at "lig med", "mindre end" og deres venner kan klassificeres som logiske operatorer da deres operander ikke nødvendigvis er boolske værdier. De er derimod relationer eller relationelle operatorer (jvf. http://en.wikipedia.org/wiki/Relational_operator) (Skrev 192.38.109.188 (diskussion) 20. dec 2012, 12:05‎. Husk at signére dine indlæg.)