Diskussion:Mælk

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Artiklen Mælk er blevet afvist som lovende artikel. Artiklen er altså blevet vurderet til ikke at være klar til at blive forbedret til god artikel inden for en overskuelig fremtid. Hvis du er uenig i dette, kan du efter reglerne foreskrevet i udvælgelsesproceduren for lovende artikler enten gennominere eller indberette en klage.

Huskeliste for Mælk: rediger · historik · overvåg · opdater
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Medicin og sundhed Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Medicin og Sundhed, et forsøg på at koordinere oprettelsen af medicin- og sundhedsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Fysik Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Fysik, et forsøg på at koordinere oprettelsen af fysik-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret, kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.


Afsnittet "usund mælk"[rediger kildetekst]

Afsnittet "usund mælk" må vist siges at være særdeles kontroversielt. Det bør nok ikke stå alene, men sidestilles med mere almindelige holdninger --Gjensen 6. aug 2007, 09:40 (CEST)

Jeg kan ikke genkende billedet af mælk som usundt, så vidt jeg ved anbefales det at drikke mælk af sundhedsstyrelsen eller lignende. Jeg har derfor flyttet afsnittet til denne side. Hvis det skal genindsættes bør der sættes kilder på. --Morten LJ 6. aug 2007, 09:58 (CEST)
Der findes jo laktoseintoleranceen, som er medvirkende årsag til at mælkedrikning i store dele af verden ikke er udbredt blandt voksne. --Palnatoke 6. aug 2007, 10:10 (CEST)

Usund mælk[rediger kildetekst]

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Flere alternative behandlere og efterhånden også en del læger mener at mælk er decideret skadeligt, og den giver også allergi-lignende symptomer (helårssnue, løbenæse osv.) hos mange mennesker.

Især er der blevet talt om at det ganske enkelt er unaturligt at voksne mennesker skal die fra et dyr for at få den nødvendige mængde kalk, men at komælk kun er beregnet til kalve - ligesom modermælk er beregnet til spædbørn (jfl. tidligere i artiklen hvor der tales om spædbørns evne til at nedbryde laktose). Derudover har det i flere undersøgelser vist sig at de reaktioner der sker, når mælken kommer ind i kroppen er skadelige for kroppen. Som en mælk der står i stuetemperatur for længe, skulle mælk der kommer ind i kroppen (som jo er omkring 36 og 38 grader) klumpe og "blive sur" og lejre sig i tarmene. En ny dansk undersøgelse vedrørende kalks omdiskuterede slankende egenskaber er desuden netop offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrition. Konklusionen lød på at kalcium i mejeriprodukter binder fedtet i tarmen og fører det ud med afføringen. I relation til diskussionen omkring hvorvidt kalken fra komælk optages i knoglerne, beviser undersøgelsen at kalken netop skylles ud med alt andet affald - og derfor ikke optages i kroppen eller knoglerne.

De nye fælles nordiske ernæringsmærker vil stemple flere mælkeprodukter, herunder letmælk, som værende usunde.

Deprecated..[rediger kildetekst]

Bruger:Lhademmor spørger Hvorfor det? og jeg gætter på at svaret er at <u> er deprecated fra HTML 4 og frem. --Palnatoke 23. jan 2009, 18:38 (CET)

Så længe alternativet effektivt gør artiklens kildetekst ulæselig, synes jeg vi burde overveje vores hellighed på det punkt. -- Bruger:Wegge 23. jan 2009, 18:40 (CET)

komælk.dk[rediger kildetekst]

Jeg synes at komælk.dk burde fjernes som kilde, da det ikke er en uvildig og objektiv kilde, men en hjemmeside der har til formål at være en anti-mælk hjemmeside. (Skrev Poulsen1234 (diskussion • bidrag) 6. mar 2013, 11:53. Husk at signere dine indlæg.)

Mælkens betydning i kosten[rediger kildetekst]

Jeg har tilføjet et afsnit med mælkens betydning i kosten som er en oversættelse fra den engelske wikipedia artikel 'milk'. Poulsen1234 (diskussion) 1. maj 2013, 13:49 (CEST)[svar]

Næringsindhold[rediger kildetekst]

For hvilken mælketype gælder tabellens indhold? --Villy Fink Isaksen (diskussion) 25. dec 2016, 22:06 (CET)

Godt spørgsmål. I følge Fødevaredata hverken Letmælk eller skummetmælk. mvh Tøndemageren (diskussion) 26. dec 2016, 20:32 (CET)
Måske nogen kunne lave en tabel der angiver indhold for alle (eller flere mælke-typer)? --Villy Fink Isaksen (diskussion) 26. dec 2016, 21:56 (CET)
Det er en god idé. mvh Tøndemageren (diskussion) 26. dec 2016, 23:13 (CET)
@Villy Fink Isaksen: Det er hermed gjort. mvh Tøndemageren (diskussion) 29. dec 2016, 20:00 (CET)
Tak! --Villy Fink Isaksen (diskussion) 29. dec 2016, 20:12 (CET)