Diskussion:Mælkevejen

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Fysik Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Fysik, et forsøg på at koordinere oprettelsen af fysik-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret, kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.


Nye målinger[rediger kildetekst]

Jeg sidder i en lille landsby i Andesbjergene med en forbindelse på 2-3 MB/s så det er ret uoverkommeligt at lave wiki-korrekte ændringer pi artiklen. Imidlertid er der netop offentliggjort nye, bedre målinger af galaxen. Gider nogen placere nedenstående hvor det hører til?

--- Nye målinger (2009 JAN 05): De allernyeste, direkte målinger af masers i spiralens arme giver en rotationshastighed for Solen på på 267 km/s. Dette betyder samtidig, at Mælkevejsgalaksens masse er ca 1½ gange så stor som tidligere beregnet.

Samtidig viser de, at Mælkevejen tilsyneladende har 4, og ikke 2, spiralarme.

http://www.cfa.harvard.edu/press/2009/pr200903.html --- (Skrev John.St (diskussion • bidrag) 8. jan 2009, 18:00. Husk at signere dine indlæg.)

Problemer med navnet Mælkevejen[rediger kildetekst]

Eftersom alle stjerner vi kan se på himlen er en del af mælkevejen, er det vel lidt misvisende at sige, at det kun er "det lysende bånd på himlen". Det lysende bånd er jo blot en af galaksens 5 spiralarme, mens de andre stjerner ikke er en del af denne, men dog en del af mælkevejen.

Fuldstændig korrekt. Problemet er, at egennavnet "Mælkevejen" oprindelig - og i årtusinder - betegnede netop de lysende bånd, man kunne se på himlen. Da man meget sent blev klar over, at båndet var galaksens arme set fra siden, blev navnet "genbrugt" til at betegne hele galaksen, et forhold som kan observeres utallige gange indenfor astronomien (dværgstjerner som er helt normale hovedserie-stjerner, hvide dværge i mange forskellige farver, osv. osv.). Det er vist for sent at gøre noget ved det og vi må helt enkelt leve med denne dualitet. John.St 21. dec 2008, 23:10 (CET)

Billedadvarsel[rediger kildetekst]

De følgende billeder er blevet slettet fra Commons eller er blevet indstillet til sletning. Hvis billederne er slettet, skal de fjernes fra artiklen. Deltag eventuelt i diskussionen på Commons. Denne besked blev genereret automatisk af CommonsTicker.

ComputerHotline satte slettemarkør CopyvioImage:Milky_Way_2005.jpg(diff);

-- CommonsTicker 23. feb 2007 kl. 19:16 (CET)

Billedadvarsel[rediger kildetekst]

De følgende billeder er blevet slettet fra Commons eller er blevet indstillet til sletning. Hvis billederne er slettet, skal de fjernes fra artiklen. Deltag eventuelt i diskussionen på Commons. Denne besked blev genereret automatisk af CommonsTicker.

-- CommonsTicker 1. apr 2007 kl. 08:13 (CEST)

EPO slettede Image:WINTER_MILKY_WAY_AT_STAR_HILL.jpg: No permission for at least 7 days;

-- CommonsTicker 14. apr 2007 kl. 20:14 (CEST)