Diskussion:Mølle

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Møller Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Møller, et forsøg på at koordinere oprettelsen af møllerelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Flertydig?[rediger kildetekst]

Denne artikel har fra sin spæde begyndelse været sat op som flertydig, og det har nok også været rigtigt i en eller anden forstand, da den bare var en liste over forskellige mølletyper og -ord, men nu har den fået en intro, som netop handler om hvad en mølle er, og så må det være på tide at fjerne {{flertydig}}. Der skal stadig ryddes op, men det er en anden opgave. --Palnatoke (diskussion) 15. jul 2013, 11:46 (CEST)

Nej. Mølle peger på 2 hovedbetydninger som Mølle (kraftmaskine) og Mølle (maskine) og bibetydninger som Mølle (dans), Mølle (spil) og byen Mölle. Så der brug for en flertydig artikel. --Steen Th (diskussion) 15. jul 2013, 12:07 (CEST)
Min påstand er at de to hovedbetydninger udmærket kan formidles som én betydning, der gennem historien har udviklet sig, og at denne historie bør være det bærende i artiklen Mølle. Under et afsnit om den kulturelle betydning skal der så naturligvis linkes til både danse-elementet og brætspillet, ligesom der bør være en Mølle (flertydig), som kan være formateret som en almindelig flertydig-side. Interwiki er et andet problem, hvor en:Mill og de:Mill handler om to forskellige ting, koblet sammen via et antal egennavne, snarere end gennem betydning. Dét problem bør afklares på Wikidata (evt. på d:Talk:Q4761205). --Palnatoke (diskussion) 15. jul 2013, 12:50 (CEST)

"Skyd en mølle"[rediger kildetekst]

Min interesse for møller er blevet forstærket efter et besøg i sidste uge på møllemuseet i Gifhorn i Tyskland. Er der nogen, som kunne være interesserede i et "skyd en mølle" projekt, hvor vi lægger billeder af danske møller op på wiki? Interessant, hvor mange, vi kunne få registreret. --Ramloser (diskussion) 15. jul 2013, 23:42 (CEST)

Jeg har tilladt mig at komme med forslag til rettelser. Jeg er ikke noget wiki-nørd, men det irriterede mig, at der var en del oplysninger, der er stærkt forældede. Heldigvis bliver vi hele tiden klogere, også på historien. Til litteraturlisten har jeg tilføjet et par bøger af Chr. Fischer (tidl. museumsdirektør på Silkeborg Museum) og min egen monografi om møllebyggeri. Begge disse bøger bygger på egentlig forskning og førstehåndskilder, mens Lebech-Sørensens i øvrigt meget flotte bøger mest bygger på ældre litteratur om møller, og derfor gentager en del gamle fejltagelser. jeg har rettet forklaringen på, hvad en hammermølle er. Til knusning af sten (som der stod før)brugtes stamper - ikke hamre. Hamrene brugtes først og fremmest i hammerværker (jernforarbejdning), hvoraf vi stadig har to bevarede - et i Hellebæk og så Godthåb hammerværk syd for Aalborg. Jeg har tilladt mig at rokere rundt på oplysningerne under overskriften Danske Møller, så vandmøllen omtales først - al den stund, den er ældst her i landet. Venlig hilsen Lise Andersen --Møllehistorisk Samling (diskussion) 7. nov 2013, 12:58 (CET)

Tak! --Palnatoke (diskussion) 7. nov 2013, 13:05 (CET)