Diskussion:Merkurpassage

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Følgende formulering er vel i grunden lidt upræcis: "Da Merkur er tættere på Solen, og derfor også fuldfører et omløb om Solen (et "år") hurtigere end alle andre planeter, indtræffer merkurpassager oftere end det tilsvarende fænomen for planeten Venus."

Forskellen i hyppighed handler ikke specielt om Merkurs hastighed, men om hastighedsforskellen mellem Jorden og Merkur. Hvis man hypotetisk forestillede sig at Merkur "stod stille", så ville det kunne ske engang jord-år.

Når Venuspassager er sjældne skyldes det vel især at Venus og Jorden har temmelig ens vinkelhastigheder. Det tager således lang tid for Venus at indhente Jorden med "en bane".

Derudover handler det også om hvor stort et vinkeludsnit af hhv. Merkurs og Venus' bane, hvor planeten ved indhentningen befinder sig indenfor solskiven (dvs. observeres som en passage af solen, fremfor henover eller henunder). Det har jeg ikke lige tal på.

/kbsj

Du er meget velkommen til at præcisere det i artiklen - og også uddybe. Det virker til, du har fuldstændig styr på emnet, og så er det bare at gå i gang! --CarinaT (diskussion) 13. jul 2012, 23:17 (CEST)