Diskussion:Nørrejyske Ø

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Jeg prøvede at søge på Google på, hvad der er det mest udbredte navn på øen. "Nørrejyske Ø" gav 2.710 træffere. "Vendsyssel-Thy" gav 34.100 træffere, dvs. mere end tolv gange så mange. De fleste interwiki-artikler benytter også det navn. På den baggrund vil jeg indstille at artiklen flyttes til Vendsyssel-Thy. --Dannebrog Spy 5. mar 2010, 15:40 (CET)

Jeg tror du har fået resultaterne fra vietnamesisk med. Hvis jeg nøjes med sider på dansk, får jeg 984 for "Nørrejyske Ø" og 2630 for "Vendsyssel-Thy", altså et langt mindre klart billede. --Palnatoke 5. mar 2010, 15:49 (CET)
Kollegerne ovre på DSD kender i øvrigt ikke "Vendsyssel-Thy", men godt "Den Nørrejyske Ø". --Palnatoke 5. mar 2010, 15:51 (CET)
Det med tallene medgiver jeg. Men hvad brug af navnet angår, så bruger Danmarks Statistik betegnelsen Vendsyssel-Thy: Statistisk Årbog 2009, s. 14. --Dannebrog Spy 5. mar 2010, 16:17 (CET)
Mit gæt er at det er endnu en fagfolk vs. lægfolk-sag, og at egentlig kun geografer har brug for et navn for denne ø, mens de fleste andre slet ikke er opmærksomme på at det er en ø. --Palnatoke 5. mar 2010, 16:32 (CET)
Det sidste har du utvivlsomt ret i. Det hedengangne Nordjyllands Amt, der agerede både syd og nord for Limfjorden, har givetvis også medvirket til at forstærke det forhold. Mens modsat dem, der beskæftiger sig lidt mere indgående med øen, vil tale om enten Vendsyssel, Hanherred eller Thy, alt efter hvilken del af den, der er relevant i sammenhængen. Men netop denne brug af landsdelsnavne er givetvis også stærkt medvirkende til, at Vendsyssel-Thy trods alt bruges markant mere jvf. også den lignende betegnelse Lolland-Falster. Her har Nørrejyske Ø det problem, at dens udspring Nørrejylland trods flittigt brugt (40.100 træffere på Google) sættes fuldstændig i skyggen af betegnelser som Midtjylland (1.980.000) og Nordjylland (2.260.000). --Dannebrog Spy 5. mar 2010, 22:59 (CET)
Jeg vil ikke betragte en faktor 2,7 som "markant mere", når vi er nede i den størrelsesorden, som vi er. Det er der for stor usikkerhed på. Når jeg bladrer helt til bund i Google, viser det sig i øvrigt at tallene er 247 mod 134, altså mindre end 400 hits i alt og altså en faktor 1,8.. --Palnatoke 5. mar 2010, 23:17 (CET)
Ingen tvivl om at man skal tage søgemaskinernes resultater med en gran salt. De nævnte Jylland-eksempler bliver jo også skævvredet af hyppige gengangere blandt det omtalte. Ting som Landsarkivet for Nørrejylland, FC Midtjylland og Region Nordjylland vil jo stå omtalt på adskillige sider og derved trække respektive landsdelsnavne op. Det er dog ikke særlig aktuelt her, alt den stund at de to-tre landsdele, der udgør øen, kun i begrænset omfang opfattes som en særskilt helhed. Noget der i øvrigt bliver endnu mere bemærkelsesværdig, når man sammenligner antallet af træffere med det antal personer, der faktisk bor der. Her slår det traditionelle modsætningsforhold mellem landsdelene tydeligt igennem (i det vi lige ser bort fra de udenforstående, der kalder det hele for Nordjylland).
At der er tale om en ø er dog et faktum. Og at Vendsyssel-Thy efter alle regnemetoder har klart flertal er også et faktum. Den Store Danske bruger så ikke betegnelsen, men det gør så modsat Danmarks Statistik, der arbejder på Kort & Matrikelstyrelsen. To statsinstitutioner der normalt plejer at have ganske godt styr på tingene. --Dannebrog Spy 6. mar 2010, 23:11 (CET)
Jeg skal lade KMS' "styr på tingene" stå ukommenteret... --Palnatoke 7. mar 2010, 08:14 (CET)
Uden at skele til statistikker vil jeg foretrække Nørrejyske Ø fordi det er en entydig betegnelse, der for mig klart signalerer Jylland nord for Limfjorden; Ved betegnelsen Vendsyssel-Thy skal man først til at overveje beliggenhed og afgrænsning. At det samtidig er i overensstemmelse med DSD er et yderligere argument for at beholde betegnelsen. - Nico 7. mar 2010, 10:22 (CET)
Vendsyssel-Thy er da en særdeles klar betegnelse. De to landsdeles beliggenhed er velkendte, og at de hænger sammen via Hanherred er der jo ingen tvivl om. Nørrejyske Ø har det problem, at det for den umiddelbare betragter lige så godt kunne være en af øerne i selve Limfjorden. Forudsat altså at vedkommende overhoved ved, hvad den bagvedliggende betegnelse Nørrejylland dækker over, hvad jeg desværre er svært bange for, at mange ikke gør. Jvf. i øvrigt også den aktuelle diskussion om området længere sydpå, der jo tydeligt viser, at verdenshjørnerne ikke lige er det mest entydige, når ting skal placeres.
Palnatoke: Jeg har ikke påstået, at KMS er fejlfrie. Men jeg vil nok have en del større tillid til dem end f.eks. Google Maps. Søger man efter Vendsyssel-Thy hos dem kan man vælge mellem at komme til Baltimore eller Brovst. Og søger man på Nørrejyske Ø kommer man til Vrå - under overskriften Vendsyssel-Thy! --Dannebrog Spy 8. mar 2010, 12:18 (CET)
Min holdning er også, at artiklen beholdes under titlen Nørrejyske Ø. --Henrik Hansen 8. mar 2010, 12:37 (CET)
Enig Nørrejyske Ø er det bedste navn. --Santac 8. mar 2010, 12:52 (CET)
Crystal Clear action apply.pngKonklusion:
Jeg har fjernet flytningsforslaget. Der er ikke opbakning til at flytte artiklen.
- Sarrus (db) d. 14. sep 2011, 11:03 (CEST)