Diskussion:Nikotin

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Medicin og sundhed Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Medicin og Sundhed, et forsøg på at koordinere oprettelsen af medicin- og sundhedsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Botanik Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Botanik, et forsøg på at koordinere oprettelsen af botanikrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Tobak infoboks[rediger kildetekst]

Hmmm, jeg fjerne den der tobaks infoboks. da jeg ikke kan se nogen stor relevans for den på nikotin artiklen. Jeg begynder også at skrive en længere artikel om nikotin. - Emil, 21 Nov. 2007

Du finder ingen sammenhæng mellem tobak og nikotin? --Palnatoke 21. nov 2007, 15:06 (CET)
Heh, jo, men, efter min mening ville det være nok at skrive et sted at nikotin kan findes i tobak. Den er ret voldsom den der info boks. Men, ok, hvis du synes den skal være der, så bøjer jeg mig :) - Emil, 21 Nov. 2007
Jeg synes, den skal være der, men den ville være mindre dominerende, hvis artiklen havde mere indhold.. :-) --Palnatoke 21. nov 2007, 15:41 (CET)
Giver dig ret der :) Jeg går i gang med at skrive noget :P Dejligt der er nogen at diskutere med :) - Emil, 21. Nov. 2007

Kemi delen[rediger kildetekst]

Jeg er lidt usikker på kemi delen mht til nogle ord. Skal lige have undersøgt om jeg kan finde et dansk ord for "miscible" og "free base" i min kemibog. Fri/frie base lyder ikke helt rigtigt :-) --Seekers 23. nov 2007, 02:50 (CET)

Det' ingen problem, miscible = blandbar, free base = fri base (selvom det måske ikke lyder rigtigt). Sakkura 23. nov 2007, 06:15 (CET)

Manglende kilder[rediger kildetekst]

Der refereres en hel del forskning under emnet Kemi og Biokemi: Nikotin kan direkte fremkalde kræft gennem en række forskellige mekanismer såsom aktivering af MAP-kinaser og indirekte gennem cholinerg og adrenerg signalering. Nikotin hæmmer således apoptose, fremmer tumorvækst , aktiverer vækstfaktorer og cellulære mitogene faktorer, såsom 5-LOX og EGF. Nikotin fremmer også kræft ved at stimulere angiogenese og neovaskularisering. I en undersøgelse med mus forårsagede nikotin stigninger i tumorstørrelse (fordobling), metastasedannelse (ni-dobbelt stigning) og tumor recidiv (tredobbelt stigning). Der mangler kildehenvisninger. (Skrev 5.186.126.157 (diskussion) 1. dec 2019, 00:10. Husk at signére dine indlæg.)

Forbrænding[rediger kildetekst]

Jeg skal kvittere for at noget skriveri blev fjernet. Okay. Der er behov for evident forståelse for kroppens kemi. I hovedartiklen ses ikke, at nikotin brændes, inden den kommer ind i lungerne og derefter i blodet. Den kemiske proces mangler man at kende - og det rest-molekyle, der opstår:

nikotin + O2 -> CO2 + H2O + ????

Der kan tilføjes, at e-cigaretter ikke virker. Man kan bruge propylen-glycol i rygevæsken, men nikotinen brændes ikke, uanset den lavere temperatur.

Men jeg oplever selv svær afhængighed af rygning, og vaner er (påstand) ikke bare neurologisk.

Jeg skal lige eksperimentere med noget stærk snustobak. Men jeg kan ikke forstå, at en forbrænding af nikotin i tarmsystemet hjælper på rygetrangen, men hjernen skulle kunne lave denne forbrænding, hvis eksperimentet lykkes - og jeg kan spare penge. (Beklager, tror det ikke.)

--Damsgaard1971 (diskussion) 14. aug 2020, 08:30 (CEST)