Diskussion:Norge

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Artiklen Norge er en god artikel. Det vil sige at den har gennemgået en proces og bliver anset som værende god som kundskabskilde og inspiration til andre artikler. Hvis du kan opdatere eller forbedre den, så gør det gerne, men diskuter gerne større ændringer her først.
Artiklen Norge har været vist på Wikipedias forside som ugens artikel i uge 35, 2014.

 

Huskeliste for Norge: rediger · historik · overvåg · opdater
  • Tilføj kildehenvisninger til afsnittene 'Forhistorien', 'Bronzealderen', 'Jernalderen' og 'Folkevandringstiden'. --Morten Haagensen Elmose (diskussion) 24. jun 2014, 22:54 (CEST)
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
GA GA Denne artikel er blevet vurderet til Klasse GA på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Norge Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Norge, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Norgerelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
GA GA Denne artikel er blevet vurderet til Klasse GA på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Denne artikel er en del af WikiProjekt Verdens lande, et forsøg på at forbedre artikler om verdens lande på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
GA GA Denne artikel er blevet vurderet til Klasse GA på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.


  • Denne artikel er blandt dem, som har været vist flest gange på den danske Wikipedia. Du kan derfor være med til at højne Wikipedias brugervenlighed ved at forbedre denne artikel.
  • Har du specifikke kommentarer til artiklens indhold eller detaljerede forslag til ændringer og tilføjelser, bedes du skrive dem her på denne diskussionside.



"Efter at Danmark valgte side med Napoleon indgik Norge union med Sverige i 1814." Den formulering lyder som om Norge gik sin vej fordi nordmændene ikke kune lide Napoleon. Sandheden er at Sverige fik Norge som krigsbytte med Kielertraktaten i 1814, fordi Danmark var svagt efter statsbankerotten og tabet af flåden.

Jeg har forsøgt med en ny formulering der inddrager Eidsvold-forfatningen, siden den er grundlaget for Norges senere uafhængighed, og 17. maj stadig fejres som nationaldag. Men det er muligt jeg er for dansk-patriotisk. Christian Fredrik kan fx muligvis slettes igen.

NielsG 4. nov 2003 kl.09:51 (CET)

Røde Armé[rediger kildetekst]

"Finnmark fylke blev befriet af Den Røde Hær i 1944-45." lyder lidt POV, i mine øjne. At være besat af det ene diktatur, for derefter at blive besat af et andet, lyder ikke rigtig som en befrielse i mine øjne.

Er der nogen der kan noget historisk på den, eller en anden formulering, så vil det være godt. Erban 21. jun 2007, 04:21 (CEST)

OK, rett nok er dette meget, meget sent, men nå er det ikke slik at Finnmark ble riktig "besatt" av russerne: Mesteparten av Finnmark var nedbrent (den brente jords taktikk), og innbyggerne var enten evakuert eller hadde gjemt seg for tyskerne, f.eks. i de sør-varangske gruver. Om invasjonen i Finnmark var en besettelse, ville man også måtte omtale den allierte "besettelse" etter krigen; alt i alt opptrådte både russere og engelskmenn meget med hensyn til norsk suvernitet. Russere og nordmenn hadde jo bodd side om side lenge på Svalbard (som bekreftet i 1925), og det har ikke vært noen tvister mellom Norge og Russland om landområdene i nord på samme måte som det var mellom Finland og Russland.
Om man vil ha med historien, vil det kanskje være korrekt at russerne drev tyskerne ut av Finnmark (som nå var et øde område); dette kan f.eks. sees i sammenheng med Fortsettelseskrigen, hvor finnene måtte avstå Petsamo og Karelen i tillegg til å kaste ut de tyske styrker stasjonert på finsk jord.62.249.183.239 17. jul 2008, 15:20 (CEST)

Tekst fra artikel flyttet til diskussionsside[rediger kildetekst]

Skandinaviens varmeste sted er en tidligere norsk ø lige syd for den nuværende norsk-svenske grænse, i Bohuslän (der var norsk frem til freden i Roskilde i 1658).

Muligt det kan bruges et eller andet sted. Santac 29. okt 2007, 14:48 (CET)

Uavhengighet[rediger kildetekst]

«Kieltraktaten fastslår at Norge skal være et selvstendig rike, men i union med Sverige» http://www.kommentar-avisa.no/Artikler-Startside/Hovedoppslag-2004/Unionister%20i%20regjering%20og%20Storting%2024.05.04.htm. Det burde stå 17. mai 1814 som selvstendighetsdato. 85.166.6.195 20. nov 2008, 14:27 (CET)

Jeg kan ikke selv gøre det nu, men der er en del grammatik-fejl i artiklen. Det meste er kommaer, men der mangler også stort bogstav efter punktum osv. nogle steder. Trif

Arkiveret diskussion?[rediger kildetekst]

Der har tidligere været langt mere indhold på diskussonssien med bl.a. et revideringsforslag og svar fra Rmir. Hvor er det blevet af? Jeg kan ikke umiddelbart se en arkiveret diskussion, er der noget jeg har overset?--Batmacumba (diskussion) 17. aug 2019, 23:26 (CEST)

Historikken for diskussionssiden viser ikke noget slettet indhold. Det er muligt at skjule noget sådant, men ikke helt slette det. Er du helt sikker på, at det skulle være her, det lå? Jeg har selv lavet en gigantudvidelse af artiklen i begyndelsen af 2013 og har naturligvis fulgt artikel og diskussion siden; jeg husker ikke noget sådant. —Arne (Amjaabc) (diskussion) 18. aug 2019, 00:25 (CEST)