Diskussion:Peter Sabroe

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Aarhus Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Aarhus, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Aarhus-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
B Denne artikel er blevet vurderet til Klasse B på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Folketinget Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Folketinget, et forsøg på at koordinere oprettelsen af folketingsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
B Denne artikel er blevet vurderet til Klasse B på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Bane Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Jernbaner, et forsøg på at koordinere oprettelsen af jernbanerelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
B Denne artikel er blevet vurderet til Klasse B på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Hej - kære frie encyklopædi - (puh. ha svært ord at stave-udansk) - Jeg hedder Per Schøler Gottlieb (v/Bulow), er 61 år gammel og opvokset på børnehjem i Århus. - Børnehjemmet, hedder Kong Chr. IX`s Børnehjem, Finsensgade 14 - og er flyttet til andet sted i byen. - Bygningerne,hvor jeg var på børnehjem, - rummer nu Peter Sabroe Seminariet, og gaden er omdøbt til Peter Sabroesgade, men har stadig nr. 14 - En frygtelig ulykke i Skejby nord for Århus i 1898, hvor 5 børn indebrændte, var hovedårsagen til at Kong Chr.IX Børnehjem (C IX B) blev oprettet. - Hovediniatiativtager var Peter Sabroe, som dengang sad i Århus Byråd. - Men ikke kun de socialdemokratiske byrådsmedlemmer støttede tanken, også de borgerlige syntes det var en god ide. - Indsamlingen startede i 1906 og alle gav en skærv i Århus, efter bedste evne. - Børnehjemmet blev indviet i 1909 samme år, som Peter Sabroe forlod byen og der blev holdt en Landsudstilling ved Tangkrogen (Strandparken) i byens sydlige del. - Min morfader R.M: Gottlieb, som var uddannet El-installatør i Kbh, hvor han var født og opvokset, i 1907, - stod for el-forsyningen/de el-tekniske forbindelser. Han var nemlig på dette tidspunkt ansat som belysnings-mester på Århus Teater. Tilbage til CIXB og Peter Sabroe. - Jeg kom til CIXB i 1945 - 3 år gammel, kort efter krigen var sluttet. - Og jeg blev modtaget af forstanderinde Mathilde Jacobsen, en meget vijlefast kvinde, men med hjertet på rette sted. - Da der var ca. 80 børn på hjemmet, fordelt på en afdeling for "de små" (førskolealderen) og en pige- og drengeafdeling - alle afdelinger rummede ca. 25 børn. - På "de smås" afdeling blev jeg modtaget af Anette N. Petersen, kaldet (Pea) - hun var Sønderjyde født 1902. - Hun var et varmt menneske med en fast og mild hånd. - I 1948 efter hendes 25 års jubilæum, rejste hun tilbage til Sønderjylland for at oprette Åbenrå Børnehjem - På hjemmet var der 20 - 25 børn og det lå på Åbenrås bedste grund oppe ved "galgebakken" med en pragtfuld udstigt over Åbenrå Fjord. - Vi børn var så heldige at kunne beholde (Pea) plejemor til hun blev 100 år. - Hendes 100 års dag blev holdt på "Folkehjem" i Åbenrå på hendes fødselsdag den 10. dec. 2002, - og vi var mange der var mødt op fra både Århus og Åbenrå, - for at hylde denne solide sønderjyde. - Hun virkede nemlig i Peter Sabroes ånd. - I 1966 modtog hun i en alder af 64 år en søskendeflok på seks børn, de kom fra Fyn akut - og det var kun Åbenrå Børnehjem, der ville modtage en sådan søskendeflok. Men typisk for hende og Mathilde Jacobsen fra CIXB i Århus, var at de tog deres gerning med børn meget alvorligt, - noget Peter Sabroe ville have anerkendt. - Med kærlig hilsen og tak - Per Schøler Gottlieb (v/Bulow), Bramming.