Diskussion:Prag

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Verdensarv Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Verdensarv, et forsøg på at koordinere oprettelsen af verdensarvsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
GA GA Denne artikel er blevet vurderet til Klasse GA på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
GA GA Denne artikel er blevet vurderet til Klasse GA på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Symbol support vote.svg Artiklen Prag er en god artikel. Det vil sige at den har gennemgået en proces og bliver anset som værende god som kundskabskilde og inspiration til andre artikler. Hvis du kan opdatere eller forbedre den, så gør det gerne, men diskuter gerne større ændringer her først.
Emblem-star.svg Artiklen Prag har været vist på Wikipedias forside som ugens artikel i uge 50, 2007.

 

Stock post message.svg Huskeliste for Prag: rediger · historik · overvåg · opdater
  • Der mangler et turistattraktioner-afsnit. -> Tilføjet et afsnit.
  • Evt. et afsnit om forstæderne både de gamle og de nye, artiklen fokuserer meget på det centrale Prag -> Tilføjet afsnit om forvaltningsområder, herunder bydele, også i forstæderne

Prag giver 8 hits i Wikipedia.

Man må bestemme sig for enten Praha eller Prag.

Sebastjan


Hvordan formaterer man artiklen til at få billedet nederst i artiklen?

Peregrine981 29. jan 2004 kl. 20:16 (CET)

Wiki[redigér wikikode]

Artiklen bærer lidt præg af unødvendig overwikificering. Ord som intellektuel og regime burde nok ikke være wikificerede i en artikel af den størrelse. Hvis ingen har noget imod det vil jeg anti-wikificere nogle afsnit snarest. --Lhademmor 22. okt 2007, 19:32 (CEST)

Jeg kan ikke se at størrelsen af en artikel afgør hvilke ord der skal wikificeres! Hvorfor skulle man ikke have mulighed for at klikke sig frem til intellektuel og regime. --Villy Fink Isaksen 22. okt 2007, 23:05 (CEST)
Jeg synes bare den enorme mængde af wikiord forstyrrer læsningen. Når man læser artiklen har man brug for at vide noget om Prag, ikke om hvad intellektuel betyder... --Lhademmor 26. okt 2007, 19:33 (CEST)
Ok! - men måske er der en som ikke er så intellektuel som du og jeg, som ikke ved hvad et regime er, han/hun er måske ved at læse om Prag inden ferien går dertil. Derfor er interne henvisninger et gode. --Villy Fink Isaksen 26. okt 2007, 19:40 (CEST) uddybning --Villy Fink Isaksen 26. okt 2007, 20:59 (CEST)

Billedadvarsel[redigér wikikode]

De følgende billeder er blevet slettet fra Commons eller er blevet indstillet til sletning. Hvis billederne er slettet, skal de fjernes fra artiklen. Deltag eventuelt i diskussionen på Commons. Denne besked blev genereret automatisk af CommonsTicker.

Siebrand slettede Image:Flag_of_Prague.svg: : dupe Flag of Moravia.svg;

-- CommonsTicker 14. jun 2008, 12:13 (CEST)

Turistattraktioner[redigér wikikode]

Nu er jeg ikke medlem af AA-taskforce, men jeg vil dog gerne yde et bidrag i form af nogle billeder af mulige turistattraktioner i Prag, hvis nogen ville være mig behjælpelig med at oprette en licens. Billederne, som jeg selv har taget, er efter min mening meget brugbare. Bob Collowân 7. jan 2009, 20:00 (CET)

Det er helt fint med billeder eller andre bidrag, uanset om man er medlem af nogen taskforce eller ej!
Jeg vil under alle omstændigheder opfordre dig til at lægge billederne op på Wikimedia Commons via denne side, hvorved de bliver universelt tilgængelige. Hvis du selv har taget billederne eller på anden måde kan garantere, at de må bruges frit, så vil jeg anbefale dig at bruge en af de to-tre øverste licenser på listen, når du kommer til feltet Licensing. I det hele taget er der på upload-siden på Commons god hjælp til at få billeder lagt op rigtigt. God fornøjelse. --Arne (Amjaabc) 7. jan 2009, 20:55 (CET)
Mange tak. Bob Collowân 8. jan 2009, 09:14 (CET)

Afsnit om mad og drikke[redigér wikikode]

Findes der mon nogle kilder til dette afsnit? Hvis de ikke kan fremskaffes, vil jeg i første omgang forkorte brutalt i afsnittet, idet jeg er uenig i dele af det. Skal det i øvrigt handle om Prags kulinariske særheder eller være en guide til tjekkisk mad generelt? Om det tjekkiske køkken er der rigeligt plads i artiklen om Tjekkiet. Jeg ligger desværre ikke inde med noget konkret lige nu, og det meste anvendbare vil nok også være på tjekkisk. Men lad os endelig holde os til det vi med hjælp af kilder kan stå inde for (hvor end lidt det nu måtte være). Bruger:Nillerdk 8. jan 2009, 22:31 (CET)

Jeg melder mig som (hoved)forfatter til afsnittet, og jeg må jo beklage, at der ikke er kommet kilder på. Jeg husker, at jeg googlede ihærdigt, men jeg mener også at huske, at det i en vis udstrækning var turistprægede sider som [1], der ligger til grund for afsnittet, uden at jeg kan huske præcis hvilke. Spørgsmålet er, om den nævnte side kan bruges (jeg har ikke lige checket det)? Og jeg vil også gerne medgive, at en del af informationerne i lige så høj grad gælder for andre dele af landet. Optimalt bør afsnittet omhandle mad, der især kendes fra Prag, men omvendt er Tjekkiet jo ikke just proppet med informationer for nærværende.
Hvad er du i øvrigt uenig i? --Arne (Amjaabc) 8. jan 2009, 23:27 (CET)
Den "berømte" ret svícková. Beklager det dårlige foto ...
Tak for din reaktion på min kritik, som jeg håber er konstruktiv. Jeg har kigget hurtig på expats-linket og især på kommentarerne. Jeg lagde især mærke til kritikken fra "Dana". Hun påpeger 4 åbenlyse fejl, der viser forfatterens manglende overblik, men er dog høflig nok til at kalde det hele "not bad". Jeg vil dog mene, at vi skal have fat i noget mere substantielt.
Mit første kritikpunkt er stilen, der minder om en turistguide (og ville passe fint andetsteds). Det er formuleringer som "sælges til rimelige priser", "i den dyre ende", "hvor man kan nyde sin øl, når vejret tillader det", jeg helst vil undvære. Jeg vil foreslå at fremhæve historiske (er der sket en udvikling?) og sociologiske aspekter (tjekker går helt anderledes meget mere på værtshus end danskere - både for at spise og drikke) og som sagt at lade afsnittet handle mere om tjekker i Prag og ikke turister i Prag. Jeg vil foreslå, at arbejde videre med den tjekkiske mad under Tjekkiet og nøjes med at fremhæve Prags kulinariske særheder her (evt. med link fra mad og drikke-afsnittet til Tjekkiet som hovedartikel for tjekkisk mad).
De vigtigste enkeltheder, jeg ikke ønsker at have stående uden dokumentation:
  • brug af vendingen tysk stil (Tyskland har et særdeles varieret køkken fra nord til syd og fra øst til vest!)
  • henvisning til "forskellige pølseretter" uden konkret eksempel (kan ikke lige komme på noget - hjælp mig!)
  • svíčková = svinemørbrad (svíčková betyder vist nok bare sovs, men betegner også en særlig ret vistnok med kalvekød, houskovy knedliky, den syrlige svíčková-sovs, flødeskum og syltetøj - ikke retten på foto 2)
  • sukker som særlig fremtrædende smag (vel ikke i forhold til vores traditionelle mad?)
  • at anvendelsen af "andre krydderier" er sparsom (der er da kommen, paprika og hvidløg overalt!)
  • ferskvandsfisk fra floderne (det har jeg ingen forstand på, men mon ikke de kommer fra dambrug?)
  • brugen af knödel/knödler som et dansk ord med flertalsform (jeg tror ikke der findes en passende dansk betegnelse? jf sproget.dk. Hvis der virkelig ikke er et dansk ord, er det bedre at bruge den tjekkiske betegnelse: knedlík/knedliky)
Jeg vil gerne være med til at forbedre dækningen af den tjekkiske mad på dawiki. Det første, jeg ville være i stand til at tage fat på, er beskrivelsen af de altdominerende knedlík-typer. Jeg kan desværre ikke tjekkisk, men jeg vil snarest søge nogle kilder på tysk eller engelsk i mit lokale universitetsbibliotek. Danske kilder kan vi vist godt glemme. Bruger:Nillerdk 9. jan 2009, 16:00 (CET)
Ja, kritikken er bestemt konstruktiv! Og dine konkrete punkter er formodentligt berettigede. Som ovenfor nævnt er mine informationer nok primært hentet fra turistprægede kilder (nettet og i øvrigt også Turen går til Tjekkiet, ved nærmere eftertanke). Jeg har været i Prag tre gange, men ikke med decideret kulinarisk sigte. En del af mad og drikke har jeg oplevet, men jeg må da tilstå, at jeg ikke har hæftet mig ved, om det var specielt pragsk. Jeg kan heller ikke tjekkisk, men har i andre sammenhænge oplevet, at der kommer mere og mere relevant information på engelsk om tjekkiske forhold (således stammer en række info om infrastruktur fra officielle tjekkiske kilder, der også har oversat det til engelsk), men mere "bløde" kulturelle emner er nok primært beskrevet i turistprægede sammenhænge.
Traditionelt er tysk nok også en mulighed, og jeg ser med stor glæde frem til, hvis du kan finde noget relevant materiale. Jeg har ingen indvendinger, hvis du slanker afsnittet i første omgang på ovennævnte baggrund.
I øvrigt er det mit indtryk, at den tyske betegnelse "knödel" også i en vis udstrækning bruges på dansk. Men så skal flertalsformen formodentlig tilsvarende være "knödeln". --Arne (Amjaabc) 10. jan 2009, 00:05 (CET)