Diskussion:Race

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Medicin og sundhed Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Medicin og Sundhed, et forsøg på at koordinere oprettelsen af medicin- og sundhedsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.


Jeg synes det er en meget dårlig ide at omtale sorte mennesker som 'negere', da de selv erfarer denne betegnelse som diskriminerende, og det synes jeg, og mange andre hvide egentlig også. Jeg vil derfor opfordre personen der har lavet 'sorte' om til 'negere' at tilbagedreje det igen. På den anden side kan vi godt beskrive betegnelse 'neger' her og forklarer hvorfor den er diskriminerende. Fedor 26. maj 2004 kl. 10:27 (CEST)

Læs også:

Fedor 26. maj 2004 kl. 10:34 (CEST)


Jeg vil lige bemærke, at det ikke er mig, der har skrevet 'neger', men jeg tror ikke det er racistisk ment. De rettelser han foretog handlede jo netop om, at det er svært lave kulturfrie intelligenstests.

Men du selvfølgelig ret i, at ordet er uheldigt. Og særligt når det drejer sig om et følsomt emne som raceforskelle i intelligens.

Bortset fra det, er 'neger' et mere betegnende ord end 'sort', for det er jo netop 'gruppen af mennesker, tidligere kendt som negere' det drejer sig om og ikke f.eks. arabere. Så hvad siger man egentlig i stedet for ordet 'neger', som fællesbetegnelse for blandt andet Afrikas befolkning og afro-amerikanere? Afrikaner, afro-sort? --wildt 26. maj 2004 kl. 11


De sorte er de amerikanske neger og mulatter. Det er rigtigt at neger også bruges negativt, men det er der sådan ikke noget at gøre ved, da dansk ikke har har andre dæggende glosere. De sorte i Amerika er en etnisk gruppe, og ikke kun en biologisk gruppe.

Haabet 26. maj 2004 kl. 12:53 (CEST)~


At en forfatter har skrevet et afsnit hvor han bruger ordet 'neger' er en ting, men der har været en anden der konsekvent har erstattet 'sorte' med 'neger(e)'. Og dét synes jeg går for vidt, selv hvis man synes at de er ligeværdige synonymer.

Det er da interessant, Haabet, at du pludselig godt vil overtage et udenlandsk (amerikansk) anvendelse af ordet 'sort', men jeg troede nu du mente at dansk er et selvstændigt sprog. I USA adskiller man slet ikke engang 'mulatter' fra 'rent sorte', men bruger ordet black for dem allesammen (nok fordi alle sorte har lidt hvidt blod i sig). Interessant er bruget i sydafrikansk engelsk hvor man godt adskiller 'sorte' (blacks) fra 'mulatter' (coloured) og 'hvide' (white).

Ordet negro (=neger) er i hvert fald helt forkert og dette er en global udvikling der ikke helt er blevet almindelig i Danmark endnu, nok pga. at der ikke er særlige mange af afrikansk afstamning her. Der er således stadigvæk en diskussion i færd i Danmark, men jeg mener at vi i sidste ende vil afskaffe det ladede ord 'neger' helt og totalt.

Mht artiklen vil jeg foreslå at vi undgår ordet 'neger' og erstatter med 'sorte' eller 'negri(o)d'...

Fedor 26. maj 2004 kl. 20:33 (CEST)


Jeg ønsker ikke at bruge det nedsættende ord sort, om negere da det er en undersættelse af det amekanske black.

Det ville være meget godt, hvis bare sort havde været neutral, men det er alvorligt belastet. Sort bruges synonym med snavset og i sammensætninger og sammenhænge, som Sortser Sorte penge, sorte får, sorte svin.

negriod og negrid er ikke dansk. Og må oversættes til neger.

Jeg føler ikke Neger er ikke nær så belastet på dansk, som ordet sort. Det skyldes at jeg og mange andre danskere næsten man ikke har mødt negere før omkring 1970, og dem jeg så i de første mange år var velhavdende amerikanere. De var ikke særligt sorte, i forhold til de sort-hvide tegninger i bøgerne og deres håndflader var lyse.

"coloured" på sydafrikansk engelsk er inder og mulatter.

Haabet 26. maj 2004 kl. 23:36 (CEST)~~


Til Haabet:

Ordet neger:

Når de nu har det dårligt med det ord, så lad os ændre det. Måske er det fordi det ikke er et almindeligt ord, men et latinsk låneord. Jeg ændrer neger til afrikaner. Man kalder jo også gule for asiater.

Andet:

Jeg har ændret i dit afsnit. Arv og miljø var nævnt. Desuden er der stadig forskelle, selv når man tager højde for miljø.
Er der en kilde på den sidste linje. At den asiatiske test er forskellig?

--mvhWildt kl. 02.04 27. maj 2004

--- Til Fedor http://www.forbrug.dk/erhverv/love-og-regler/forbrugerlove/mfl-loven/sager/diskriminerende-markedsforing/anvendelse-af-ordet-neger-i-markedsforingen-2000/?print=1

mvh wildt kl. 02.52 27. maj 2004 (CEST)


Problemet er ikke løst, da en 1/4 del af afrikanerne af helt andre raser, således hele nordafrika. Man har bare lavet en forskøndende omskrivning, som er hel meningsløs. Hvad med Bantu? (Bantustans)

Haabet 27. maj 2004 kl. 08:40 (CEST)~~

Ej, Bantu dækker ikke alle sorte afrikanske folk. Kan man ikke bare se hvad term de brugte i The Bell Curve og overtage den? Det ville være mest oplagt.

Asiater inkluderer dog heller ikke strengt taget kun de gule og ekskluderer inuit og indianer. Men hvis vi kan vænnes os til at kalde eskimoer for inuit og sigøjnere for roma (folkeslag), så kan vi vel også vænne os til at kalde 'negere' for 'sorte mennesker' eller '(sorte) afrikanere'?

Fedor 28. maj 2004 kl. 11:05 (CEST)


Jeg ved ikke så meget om "racer", men intelligensforskellen går tilbage til psykologer i 60erne, Arthur Jensen og Eysenck, mens The Bell Curve er fra 1994.

The Bell Curve lægger i kapitlet "Ethnic Differences in Cognitive Ability" ud med at tale om European-Americans, African-Americans og East Asians.

Forfatterne bruger termen ethnic, da race er for kompliceret. Undersøgelserne er lavet på basis af folks egen klassifikation - om de kalder sig sorte, hvide, latino eller asiater. Og i tråd hermed bruger bogen ordene blacks og latinos (og ikke african-americans og hispanics).

--mvh wildt 28. maj 2004 kl. 12.25 (CEST)


Kære Fedor

Ordet "Sort" er negativt på dansk, og sorte mennesker er sort farvede, snavsede.

Hvor imod Neger ikke har nogen særlig negativt betydning anden hvad ordet har lånt fra Engelsk.

Jeg er meget imod at vi skal ordet "african-americans" på dansk om afrikanske negere.


28. maj 2004 kl. 13:29 (CEST)~


Hej Haabet,

Det er heller ikke min hensigt at 'negere' skulle hedde 'african-americans' på dansk, men når man beskriver indholdet af bogen The Bell Curve så burde man holde sig til forfatternes terminologi eller hvad der bedst svarer til den på dansk.

Hvad angår resten af artiklen så er jeg ikke heller ikke helt sikker mig selv. Min (danske) kone synes at hverken 'negere' eller 'sorte' er stødende. Der er ingen tvivl om, at langt de fleste danskere heller ikke synes at 'neger' er nedsættende, men problemet er nu netop at de folk af afrikansk afstamning selv synes det.

Hvad vi kunne gøre er at skrive en kort artikel der hedder 'Neger' hvor denne problematik behandles. Vi kunne inkludere sagen om Ekstra Bladet/Cirkus Nemo der brugte 'perker'/'neger' i deres reklame hhv.

mvh Fedor 28. maj 2004 kl. 18:29 (CEST)


Hvis jeg skal være helt ærglig synes jeg ikke at ordet "neger" er negativt. Jeg synes ikke det er rasictisk. Men det med at der er lavet bænke til de hvide, som "negere" eller de sorte ikke må side på. det er for dårligt!


Ved tvivls spørgsmål så spørg google: afrikansk-dansker er efter googles mening er hvide med forbindelse til Afrika.

Måske nok det er meget længe siden at jeg har læst i bogen. The Bell Curve

Men forfattern er total gak, 

han regner "Black"/"african-americans" for at være idendisk med afrikanske negere.

Men det rigtige var at låne et engelsk ord "Black" eller "african-americans" for den etniske gruppe af negere og mulatter. Da vi ikke har en sådan gruppe i Danmark.

28. maj 2004 kl. 20:47 (CEST)

Måske en interessant vending i denne her diskussion er at en gruppe danskere af afrikansk afstamning har et tv-program på DR der hedder 'Negermagasinet'. Tilsyneladende er der altså også nogle 'negere' der ikke synes at det ord er stødende...

Racer i science fiction og fantasy[redigér wikikode]

I science fiction- og fantasy-genrerne bruges racebegrebet i en bredere betydning end ellers, nemlig om arter af intelligente væsener. Således gunganere, højelvere osv. --Palnatoke 26. apr 2005 kl. 06:48 (CEST)

Det er rigtigt nok! Især i for eksempel Star Trek bruger man 'race' for hvad jeg vil betragte som andre 'arter'. Men skal det virkelig nævnes i den her artikel? Hvad siger den engelske artikel om det? Fedor 26. apr 2005 kl. 13:03 (CEST)
Den siger ikke noget, men har en henvisning til en:Race (fantasy). --Palnatoke 26. apr 2005 kl. 13:19 (CEST)
Jamen, så hvis der opstår et behov for at skrive en artikel om sf- og fantasy-racer, så kan vi bare gøre det på samme måde... Fedor 27. apr 2005 kl. 10:31 (CEST)

Jeg synes ordet "neger" er et meget grimt ord[redigér wikikode]

Hejsa; Jeg er en sort(mørke brun?) fyr, fra Somalia... har læst jeres indlæg...

Mørke mennesker fra Afrika skal betegnes som sorte, eller Afrikaner..

Jeg synes ordet "neger" er et meget grimt ord.. og kunne finde på at gå amok hvis nogen kaldte mig det..

Tak. Det har jeg også prøvet at fortælle dem på Diskussion:Neger. Der hersker desværre en vis anti-"politisk korrekthed" holdning hos nogen folk her. Det er klart at ordet "Neger" ikke længere er accepteret af mange nu om dage. Ordet "Negroid" er dog en anden sag, siden det er en klinisk, videnskabelig term. Fedor 17. dec 2005 kl. 22:40 (CET)
Så er det jo godt at ordet "neget" overhovedet ikke er nævnt i artiklen, hvis man ser bort fra "Se også"-afsnittet. Kan vi ikke forholde os til hvad der reelt er skrevet og i øvrigt mere nuanceret. Der er nogle der finder ordet "neger" grimt. Der er andre der ikke har et problem med det. Det handler om sammenhæng og social baggrund. En neutral artikel skal reflektere begge sider af sagen. --Maitch 17. dec 2005 kl. 23:19 (CET)
Ja, ja. Jeg var bare glad for at der kom en af Afrikansk afstamning der understregede min pointe fra den nævnte diskussionsside. Det er da klart at ordet 'neger' ikke bliver anvendt i selve artiklen. Det behøver dog ikke at afholde os fra at kommentere på relaterede sager og dirigere folks opmærksomhed på dem. Fedor 17. dec 2005 kl. 23:52 (CET)

Politisk korrekt drejning[redigér wikikode]

Det er meget moderne at benægte eksistensen af menneskeracer i dag, men derfor bør det ikke fremstilles som fakta i en artikel her. I takt med at forskellige befolkningers DNA bliver analyseret, bliver det klarere og klarere at race er en realitet.

Her er nogle artikler om emnet:

http://mednews.stanford.edu/releases/2005/january/racial-data.htm

http://www.pbs.org/wgbh/nova/first/gill.html

http://genomebiology.com/2002/3/7/comment/2007

http://www.usatoday.com/news/nation/2005-08-16-dna_x.htm


Lad os forsøge at få objektiviteten med[redigér wikikode]

Jeg bestrider neutraliteten i det kapitel, der omhandler menneskeracer. Da der rent faktisk er en del forskere, der går ind for racebegrebet. Man kan ikke sige det er uvidenskabeligt.

danskeFrey 18. januar 2007 kl. 01:30 (CEST)


Den røde race er reelt underordnet den gule[redigér wikikode]

Jeg har derfor fjernet denne sætning : " og den "røde" ("indianske") race"

danskeFrey 31. januar 2007 kl. 15:05 (CEST)

skødesløs sletning[redigér wikikode]

Bruger:Broadbeer har slettet noget tekst, og resultatet er ikke så godt . Sammenlign

(Race) (..) opfattes at have en række nedarvede fællestræk i modsætning til andre grupper inden for den samme - var de videnskabeligt-biologiske kriterier ikke en del af betydningen, og dengang har race udtrykt opfattelsen af en 'væsentlig' anderledeshed mellem typer af mennesker eller dyr

og

(Race) (..) opfattes at have en række nedarvede fællestræk i modsætning til andre grupper inden for den samme art . Det videnskabelige ord for denne skelnen kan være varietet. I ældre sprogbrug -ca. før 1600 [1] - var de videnskabeligt-biologiske kriterier ikke en del af betydningen, og dengang har race udtrykt opfattelsen af en 'væsentlig' anderledeshed mellem typer af mennesker eller dyr

Jeg har ikke gendannet til forrige version . Istedet har jeg redigeret, med den bedste hensigt og i følge den praksis jeg nu kender og er blevet belært om . Bruger:Broadbeer har givet følgende meddelelse da han redigerede : 'vi bruger ikke Wikipedia som kilde' . Inkluderet i sletningen er [[art]] og [[varietet]], der i artiklen (selvfølgelig) optræder som art og varietet . I min nye redigering har jeg genoprettet disse interwiki links, da en sådan brug af interwiki links er helt almindelig . Bruger:Broadbeer slettede også min kildeangivelse . Kildeangivelsen bestod kun af interwiki links . Kildeangivelsen var på den måde i modstrid med den håndhævede konsensus (praksis) . Jeg har ikke genoprettet denne kildeangivelse . Istedet har jeg givet en korrekt kildeangivelse . I konteksten race, så kom det mig ikke for, at det kunne skabe en så negativ reaktion at indikere den udførlige omtale heraf på den engelske wiki . For at understrege denne holdning, som jeg ikke kan se strider imod hverken konsensus eller det fællesskab der, også i fremtiden, må være mellem aktive wikipedianere, og som jeg heller ikke ser som nogen anlæggelse af en 'dårlig' tone, så vil jeg gerne i denne diskussions-side angive et link til den engelske wiki som jeg mener er interessant . (engelsk) WIKI:Race (historical definitions)#17th century theories of racial difference. Dette er ikke et belæg eller en kildeangivelse . Dette er et link til et sted på internettet hvor der står noget om det artikelen til denne diskussions-side handler om. (skrev 84.238.88.106 (diskussion • bidrag) 9. sep 2009, 14:44. Husk at signere dine indlæg.)

Husdyrbruget mangler[redigér wikikode]

Jeg synes ikke rigtigt, at artiklen omtaler brugen af ordet race inden for husdyrbruget. Hvor man netop fremavler specielle egenskaber og stræber efter rentavlende racer. Noget som mennesker ikke plejer at gøre indbyrdes. Høns, heste, hunde, svin ... Ditlev Petersen (diskussion) 12. feb 2015, 22:01 (CET)