Diskussion:Romantismen

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

"romantistiske træk" ctr "romantiske træk" ?[rediger kildetekst]

Da opslaget i denne version intet fortæller om Romantismen, men taler om "romantistiske træk" og vel forventer at man kan skelne dette fra "romantiske træk", burde det indtil dette udbedres være en omdirigering til Romantikken#Danmark hvor man dog bliver lidt mere oplyst:

Periodens inddeling
Romantikken i Danmark var på mange måder en ikke særlig klart defineret størrelse. Der kan derfor være flere måder at inddele den på. På e-poke.dk gør Iben Holk det i to faser: Fra begyndelsen af 1800-tallet - starten bliver oftest sat til 1803, hvor Adam Oehlenschlägers debutdigtsamling "Digte 1803" udkommer - til 1824, hvor både Steen Steensen Blicher og Poul Martin Møller debuterer og indvarsler realismen i dansk litteratur. Den anden del går fra 1824 til 1871, hvor det moderne gennembrud indvarsles af Georg Brandes' første forelæsning "Indledning til Emigrantlitteraturen". Året efter i 1872 er året, hvor Charles Darwins "Arternes Oprindelse" udkommer på dansk. Af eftertiden er de to perioder blevet benævnt henholdsvis Romantikken og Romantismen, sidstnævnte med inspiration fra engelsk litteratur.
Denne inddeling sætter navn på perioden fra den tidlige romantiske digtning til Naturalismens indmarch i dansk litteratur i 1870'erne. For, som Iben Holk skriver i indledningen til naturalisme-afsnittet på e-poke.dk, så har perioden fra 1840-45 til 1870 ikke noget navn. Betegnelsen Romantisme bruges, fordi eftertiden har kunnet se en litteratur, der bevægede sig fra den tidlige romantiks højstemthed mod en mere realistisk fortællemåde. Det er dog ikke realisme forstået som socialrealisme; det er en poetisk realisme, hvor steder og personer er genkendelige og har en betydning for fortællingen.


Man kan også få lidt mere at vide her:

Romantikken 1800-1870:

Romantikken opstod som en reaktion på 1700- tallets rationelle og fornuftsprægede tankegang. Romantikken er en bevægelse, der vender blikket indad for der at finde det egentlige og dybe i tilværelsen, og det bliver således det intense følelsesliv, der bliver dyrket.

Man deler perioden ind i følgende underperioder:

  • Universalromantik 1800-1807, der byggede på den tankegang, at naturen er gennemtrængt af en fælles ånd. Forfattere som Adam Oehlenschläger (hans ungdomsværker) og Schack von Staffeldt gjorde sig gældende i denne tid.
  • Poetisk realisme og romantisme 1830-1845, hvor der skete en øget interesse for det mere virkelighedsnære. I den poetiske realisme skildredes kun en del af virkeligheden, som passede ind i datidens borgerlige normer. J.L. Heiberg var fortaler for denne periode i sine vaudeviller. Romantismen gjorde op med nationalromantikkens værdier og blev optaget af at overskride de vedtagne normer. Forfattere som Christian Winther og H.C. Andersen skrev mange betydningsfulde værker i denne periode.
  • Kritisk realisme og den mere uforpligtende litteratur 1845 - 1870, hvor filosoffen Søren Kierkegaard og forfatteren Paludan-Müller gjorde oprør mod tidens materialisme og egoistiske livsform. Dog var der også andre forfattere, der havde en bredere folkeligt publikum som målgruppe, så som de historiske romanforfattere Carit Etlar og H.F. Ewald.

Grundtvig: Nu falmer skoven trindt om land

B.S. Ingemann: I sne står urt og busk i skjul

H.C. Andersen: Hist, hvor vejen slår en bugt



-- Mvh PHansen 30. sep 2009, 11:25 (CEST)