Diskussion:Sallingsyssel

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Der er udstedt et tingsvidne i Lyby Kirke.

Det forekommer mig lidt uklart, hvorfor ovenstående oplysning er medtaget i artiklen, selvom det jo åbenlyst er en relevant oplysning. Er det det eneste tingsvidne fra sysseltinget, der er bevaret, eller er det et tingsvidne, der stikker ud i mængden pga. udstedelsesstedet? Det kunne være rart at få det sat lidt ind i en sammenhæng – og selvfølgelig at få præciseret, hvornår dette tingsvidne blev udstedt (det er formodentlig publiceret i én af kildeudgaverne til dansk middelalder).--Heelgrasper 25. nov 2005 kl. 02:55 (CET)

Jeg har indføjet, at sysseltingsvidnet er udstedt den 2. februar 1375 - altså midt om vinteren. De tilstedeværende standspersoner har formodentligt søgt ly for vejret i kirken. Tinghøjen lå på en øde hede, og Lyby Kirke var det nærmeste hus (2 eller 3 kilometer fra tinghøjen).

Dengang tinghøjen blev brugt til herredsting [omkring år 1700] blev dokumenterne ødelagt af vejret. Myndighederne forbød at opføre bygninger på heden. Det kom altså hverken en retsbygning eller en kro. Derfor blev herredstinget snart flyttet til Skive. Alle dokumenter fra "frilufts-tinget" er gået tabt, og vi kender derfor kun de appelsager, der blev taget op af landstinget i Viborg.

Dokumenterne fra sysseltinget er formodentligt også ødelagt af vejret. Ellers har bybrandene i Viborg fortæret de sidste dokumemter.

- - Bruger:83.94.186.81 25. nov 2005 kl. 23.50.