Diskussion:Silmarillion

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Artiklen Silmarillion er blevet udpeget som lovende artikel. Det vil sige at den vurderes klar til at blive forbedret til en god artikel. Hvis du kan opdatere eller forbedre den, så gør det gerne, men diskuter gerne større ændringer her først.

Huskeliste for Silmarillion: rediger · historik · overvåg · opdater

Opret huskeliste

Tolkien Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Tolkien, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Tolkien-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Lovende artikel LA Denne artikel er blevet vurderet til Klasse LA på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Vedrørende udbedring[rediger kildetekst]

Hele den engelske artikel vil blive oversat, og der vil blive foretaget eventuelle ændringer og forbedringer, da jeg selv ligger inde med den danske oversættelse af The Silmarillion, men den grundlæggende form vil være den samme, idet yderligere afsnit og opsplitning af afsnit ikke vil blive skrevet af mig. Afsnittene "Synopsis", "indledning" og "overblik" vil blive ændret og udbygget. Desuden vil "noter", "referencer" og "se også" blive udbygget og den engelske udgave af Silmarillion vil blive erstattet af den danske, og der vil blive tilføjet mange fodnoter i kapitlet "synopsis" Artiklen vil kunne findes på min sandkasse, og når den er færdig vil artiklen erstatte den, som er her. Hvis du har nogle spørgsmål eller gode ideer kan du kontakte mig på min diskussionsside. Mvh. AncientCitizen. (diskussion) 16. marts 2017, 13:50 (CET)

Sig til når du er færdig, så tager jeg gerne et kig. --Honymand (diskussion) 16. mar 2017, 21:56 (CET)
Det hele er bestemt ikke rigtigt! Den første tidsalder startede med Elvernes opvågning ved Kuiviénen og sluttede da Ainurerne sammen med mennesker og elvere ødelagde Thangorodrim og lænkede Morgoth i Intet. Derimod omhandler den Anden tidsalder Númenor og dets folk Dunedáin, samt elvernes og menneskenes krig mod Sauron. Men jeg lader den nu alligevel stå som den er nu. Mvh. AncientCitizen. (diskussion) 17. marts 2017, 14:18 (CET)
Nu har jeg rettet det med 1. og 2. alder - den havde jeg overset. Du må endelig ikke misforstå mig at jeg synes det er en god eller færdig artikel, den er på alle måder mangelfuld. Jeg syntes bare ikke den var decideret forkert. --Honymand (diskussion) 19. mar 2017, 09:46 (CET)
Hej. Jeg har nu næsten oversæt hele den engelske udgave af Silmarillion fra engelsk til dansk. Jeg har haft problemer med nogle af kilder der er de såkaldte "ME-ref" og nogle af citaterne. Jeg vil råde alle der gennemlæser den til at læse den grundigt igennem og i særdeleshed kigge på citaterne som jeg ikke kan garantere noget for. Jeg efterspørger en der er kyndig i det engelske sprog til en kigge artiklen igennem. Mvh. AncientCitizen. (diskussion) 22. marts 2017, 22:20 (CET)
Jeg er ikke sikker på at "mythopoeisk" er et dansk ord - findes det i en ordbog eller anden ekstern kilde? Det er et ord Tolkien har opfundet, og det har han jo gjort på engelsk. Det er en sammentrækning af mytisk-poetisk-episk, så på dansk ville jeg måske skrive "mytisk-episk" eller evt. "myto-poetisk". Man kunne også bruge betegnelsen " episk heltedigt" som bruges for Odysseen - der er jo ingen principiel forskel (ud over nogle 1000 år). --Honymand (diskussion) 23. mar 2017, 14:19 (CET)
Jeg studsede også over udtrykket, men der er faktisk adskillige danske ekspempler på brugen af "mytopoetik" og "mytopoetisk". Så det mener jeg godt, vi kan bruge, selv om det ikke er endt i RO endnu. Her bør det nok forklares, med mindre vi vil skrive en dansk artikel om mytopoetik. --Arne (Amjaabc) (diskussion) 23. mar 2017, 14:48 (CET)
Bemærk om ordet ender på -eisk (uden t) som hos Tolkien og i artiklen, mytopoeisk, eller på -eTisk, som du finder på nettet og jeg foreslår, mytopoetisk.
Tolkiens ord omfatter jo også "episk" som i mytisk-episk som jeg synes er en endnu bedre betegnelse. --Honymand (diskussion) 24. mar 2017, 08:10 (CET)
Så er problemet med ME-referencerne løst. --Arne (Amjaabc) (diskussion) 25. mar 2017, 18:46 (CET)

External links modified (januar 2021)[rediger kildetekst]

Hello fellow Wikipedians,

I have just modified 8 external links on Silmarillion. Please take a moment to review my edit. If you have any questions, or need the bot to ignore the links, or the page altogether, please visit this simple FaQ for additional information. I made the following changes:

When you have finished reviewing my changes, you may follow the instructions on the template below to fix any issues with the URLs.


  • Hvis du har opdaget URL'er, der fejlagtigt var angivet som døde af botten, kan du rapportere dem med dette værktøj.
  • Hvis du har fundet nogen fejl angående arkivsider eller selve URL'erne, kan du rette dem med dette værktøj.

Cheers.—InternetArchiveBot (Rapporter fejl) 1. jan 2021, 10:39 (CET)