Diskussion:Skagen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Det med husfarven er mere kompliceret end som så - http://www.dmol.dk/mus_info.asp?musnr=84101 nævner tre perioder, hvor den "gule" ligger mellem 1875 og 1907, mens den "sorte" ligger før og den "røde" ligger efter. --Palnatoke 28. dec 2005 kl. 14:52 (CET)

På Skagen eller i Skagen?[redigér wikikode]

Hedder det "Rørbye malede i Skagen" eller "Rørbye malede på Skagen"? Spørgsmålet kommer pga. en rettelse på den danske guldalder. --Villy Fink Isaksen 6. okt 2010, 18:25 (CEST)

Der er lidt her : "I eller på Skagen?".
"...Der skelnes ved hjælp af forholdsordet skarpt mellem de to betydninger: siger vi i Skagen, er det selve byen; siger vi på Skagen, mener vi området inklusive byen."
-- Mvh PHansen 6. okt 2010, 19:35 (CEST)
Tak for link, det opklarer jo lidt af forvirringen, men det løser vel ikke Villy Fink Isaksen problem?
PS. Som jeg ser det, har I og på egentligt ikke noget specifikt med området eller byen Skagen at gøre. Vi siger også I Island, I Grønland, men på Færøerne. Sprogbrugen har generelt set intet med by, land, område, geografi at gøre, det er udelukkende skik og brug og ikke meget andet og her skal vi næppe lede after nogen logik. RhinoMind (diskussion) 30. nov 2013, 06:24 (CET)

Skagen er et område og ikke kun en by[redigér wikikode]

Der har været lidt ping-pong i artiklen (se 'Historik') omkring hvad Skagen egentlig dækker over.

Skagen var tidligere en hel Kommune, men den er nu sammenlagt med andre i Frederikshavn Kommune per 2007. det afstedkommer, at en hel del stednavne indholder navnet Skagen, af de mest kendte nok Skagens Odde og Skagen Klitplantage. Jeg har derfor skrevet at Skagen er et område og ikke kun en by (Skagen by). RhinoMind (diskussion) 29. nov 2013, 22:01 (CET)

Jeg er bange for, at du ligesom mange andre blander begreberne by og kommune sammen. Fælles for mange kommuner gælder nemlig dengang som nu, at de dækker et større område, men at de opkaldt efter den største by eller et karakteristisk sted indenfor dette. Byen Skagen som denne artikel handler om udgjorde således kun en del af Skagen Kommune. Nøjagtig ligesom Frederikshavn kun udgør en del af den kommune, som den har lagt navn til. --Dannebrog Spy (diskussion) 29. nov 2013, 22:14 (CET)
Tak for dit svar. Hvorfor skal denne artikel kun handle om byen Skagen? Kan du dokumentere, at Skagen kommune kun har navn efter byen Skagen og ikke området kendt som Skagen? Jeg tvivler stærkt på at Skagen klitplantage feks. har sit navn fra byen, osv.. Skagens malerne, malede jo så absolut heller ikke kun billeder af byen Skagen? Nej, Skagen ER et område og ikke kun afgrænset til den lille by vi kender af samme navn. Jeg har opstøvet denne kilde, som nok burde være solid: http://dendigitalebyport.byhistorie.dk/koebstaeder/by.aspx?koebstadID=50 . Det kan være du har ret, men det kræver i den grad dokumentation. Har du/I dokumentation på det I forklarer, eller er det bare baseret på jeres "fornemmelser"? RhinoMind (diskussion) 30. nov 2013, 06:18 (CET)
Skagen var oprindeligt hele odden - formuleringen i din kilde antyder at med grundlæggelsen af byen ophørte denne oprindelige betydning. Skagen er kun byen (og var også kommunen). Det du i essensen gerne vil have med, er at kommunen var mere end blot byen Skagen, nemlig Skagen Kommune. Men når du skriver i artiklen om byen Skagen, så er det byen Skagen og ikke noget med et område rundt omkring, for et sådanne med dette navn er ikke-eksisterende (og nej, det har jeg ingen kilder på, men er født og opvokset i byen, så bør vide lidt). mvh Tøndemageren (diskussion) 30. nov 2013, 10:07 (CET)
Halløj. Ok fair enough. Jeg har citeret min kilde, uden at komme nærmere ind på de historiske forhold. Så kan nye læsere selv følge op og måske hjælper det på et par misforstålser fremover. Jeg har ved samme lejlighed opdateret kilderne, hvor linkene desværre var døde. En af dem skulle faktisk henvise til "min" side ovenfor, men nu er det på plads. PS. Man kan sagtens lære overraskende nyt om emner man troede at have styr på. Det er sket for mig selv en del gange. RhinoMind (diskussion) 30. nov 2013, 10:42 (CET)
Hvornår blev byen Skagen egentligt grundlagt? RhinoMind (diskussion) 30. nov 2013, 10:56 (CET)
1507 udstedte Kong Hans en Stadsret for Skagen, 1519 gav Chr. II den fri Birk og Birkeret. iflg. Skagen i J.P. Trap: Kongeriget Danmark, udarbejdet af H. Weitemeyer (3. udgave, 4. bind 1901) - Nico (diskussion) 30. nov 2013, 11:08 (CET)
Oh. Fanstastisk kilde. Udover det du nævner ovenfor, er der jo masser af spændende info, som nok burde flettes ind i wikipedia artiklen på én eller anden måde. Tak for det - ikke mindst fordi jeg lige pt sidder og fumler med noget etymologi i anden sammenhæng. RhinoMind (diskussion) 30. nov 2013, 18:35 (CET)