Diskussion:Skakbrætsten

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kirker Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Kirker, et forsøg på at koordinere oprettelsen af kirkerelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Jeg mener ikke Skakbrætsten er det rigtige danske ord, men Skaktavlkvadre. skakbraetsten.dk Hvorfra har vi vor viden? henviser til flere kapaciteter i kirkeforskning, Mackeprang og Jens Vellev der bruger ordet Skaktavlkvadre. Databasen Romansk Stenkunst giver 58 hits på Skaktavlkvadre og ingen på Skakbrætsten. - Nico (diskussion) 1. jan 2014, 12:38 (CET)

Jeg undrer mig lidt over selve domænenavnet skakbraetsten.dk, men ved ikke om der er faglig grund til det ene eller andet navn, så det har jeg sendt en mail til Jens Vellev om. --Palnatoke (diskussion) 1. jan 2014, 13:26 (CET)

Har Vellev med skakbraetsten.dk at gøre? Det eneste navn jeg kan finde på den er Erik Velling. - Nico (diskussion) 1. jan 2014, 13:46 (CET)

Velling lader til at være amatør (omend en flittig en af slagsen), mens du selv nævner Vellev som kapacitet på området. Derfor spørger jeg Vellev om der er faglig grund til at vælge det ene eller andet navn. --Palnatoke (diskussion) 1. jan 2014, 13:50 (CET)

Jeg mener, Palnatoke har løst problemet ved at lave en Redirect fra Skaktavlkvader. Så kan akademikerne gå ind den vej, hvis det stadig er det ord, de bruger. Men der er ingen tvivl om, at "skakbrætsten" er lettere at forstå for almindelige mennesker. Og det er sammensat af solide danske ord, der ikke lige står for at ryge ud af sproget. Der er "skaktavlkvader" mere tvivlsomt: "kvader" findes stadig i Retskrivningsordbogen, men ikke i Nudansk Ordbog; "tavl" findes begge steder, men betegnes i Nudansk Ordbog som ældre; sammensætningen "skaktavl" findes ingen af stederne, mens "skakbræt" selvfølgelig findes begge steder.

Da der halvvejs er tale om et tysk fænomen, kan man også skele lidt til, at det på tysk hedder "Schachbrettstein". Beethoven (diskussion) 2. jan 2014, 18:43 (CET)