Diskussion:Skriftstørrelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Kilden til indholdet er angivet til en typografisk ordbog på internettet og er en direkte afskrift af denne. Ordbogen henviser til andre kilder litteratur om ement. Litteraturen kender jeg ikke og kan ikke vurdere om kilderne er brugt korrekt i ordbogen.

Indholdet svarer ikke til det jeg troede jeg vidste om skriftstørrrelse eller kan se ved selvsyn når jeg bruger en skrift. Selv er jeg ikke ekspert på området men har læst om emnet og bruger computerprogrammer til typografering.

Skriftstørrelsen er så vidt jeg har forstået højden af den blyklods bogstavet står på f.eks. 1 cicero= 12 punkter. Da forskellige skriftdesigner designer deres skrift til at fylde mere eller mindre på en 12 punkt høj blyklods vil to skrifter sat i 12 punkter have forskellig højde fra overkant til underkant af skriften.

I Europa bruges cicero om skriftstørrelse 1 cicero er lig 12 punkter. I USA bruges pica som måleenhed 1pica er lig 12 points og den måleenhed sideombrydningsprogrammer som Adobe InDesign bruger. 1 cicero (ca. 4,5mm) er lidt større end 1 pica (ca 4,3 mm)

Nogen der ved mere om dette emne? Spe 1. jan 2009, 21:53 (CET)

Du har helt ret. Det er blyklodsens højde, keglehøjden, der bestemmer punktstørrelsen. Vi har sådan set en artikel om Punkt (typografi), der dækker denne artikel næsten komplet (og i al beskedenhed bedre). Jeg har lige skrevet den om. Vi burde måske nøjes med en henvisning til den anden artikel. Ditlev Petersen (diskussion) 29. jun 2013, 22:05 (CEST)