Diskussion:Slesvigs amter (før 1864)

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Nogle af formerne er en horribel sammenblandning af dansk og tysk. Fx indeholder listen "Wies Herred". Det hedder selvfølgelig enten "Vis Herred" eller "Wiesharde". Jeg foreslår at vi anvender de danske navne.--Thomas Thorsen 8. jun 2006 kl. 09:25 (CEST)

Et fortræffeligt billede og et godt initiativ, men den administrative inddeling af Sønderjylland (eller Slesvig) før 1864 er faktisk endnu mere kompliceret end kortet og henvisningerne giver indtryk af. Især er det vigtigt at klarlægge en bestemt ting. I henvisningerne bruges overskriften „amt“ 9 gange, men faktisk er der tale alene om 9 geografiske områder! Et eksempel. Under overskriften „Haderslev amt“ opregnes 7 herreder, en del af et godsdistrikt samt Haderslev købstad. Men de to sidste hørte IKKE med til Haderslev amt. Problemet er, at den administrative inddeling ikke falder sammen med det geografiske område, der her har fået overskriften Haderslev amt.

Opdelingen i de geografiske områder kan udmærket anvendes. Min eneste indvending mod billedet drejer sig om feltet 1h. Jeg er ikke sikker på, at Gram og Nybøl gods kan afgrænses så entydigt som det er sket på billedet. Dertil kommer, at jeg er sikker på, at dette gods ikke dækkker det der i henvisningerne kaldes 2. Angler distrikt, men herom nedenfor.

Jeg foreslår

  1. at beholde billedet som det foreligger indtil videre (dvs. indtil jeg er sikker på, om godsgrænserne kan tegnes som vist eller ej).
  2. at hovedoverskriften til hele artiklen ændres til: Administrative områder i Slesvig (eller Sønderjylland, der faktisk er det ældste navn) omkring 1800. (Billedet beskriver faktisk situationen omkring 1800 og ikke situationen mellem 1853 og 1864. Det Augustenborgske fyrstedistrikt forsvandt efter treårskrigen og hertugens landsforvisning og godsejernes ret til at varetage jurisdiktionen på deres godser afskaffedes.)
  3. at de 9 underoverskrifter ændres til: Område 1 (2, 3 o.s.fr. op til 9).

I hvert af de 9 nummererede områder opregnes så de af følgende administrative kategorier der er relevante for området:

  1. Det for området relevante amt med opregning af hvilke a) herreder og eventuelle b) birker samt evt. c) flækker der indgår i amtet.
  2. Købstæder i området (Har egen stadsret og er underlagt landsherren direkte).
  3. Landskaber i området (Har hver for sig forskellige former for selvstyre - flere af dem er under frisisk lov).
  4. Godsdistrikter i området (se nedenfor).
  5. Fogderier i området (et fogderi er et særskilt administrationsdistrikt med egen foged).
  6. Eventuelt en summarisk angivelse af antallet af oktrojerede koge i området (bortset fra 2 kun i marskområderne på vestkysten).
  7. Eventuelt nummereres og navngives de kongerigske enklaver (dvs. områder med kongerigsk, dvs. dansk lov og ikke Jyske lov som i Sønderjylland).

Jurisdiktionen i godserne varetoges før 1853 af godsbesidderne, og godserne stod derfor uden for amternes myndighedsområde. Det drejer sig om følgende distrikter:

  1. 2. Angler distrikt (Gram og Nybøl godser i område 1, Søgård/Årtoft samt godser omkrig Læk i område 3 samt godser vest og øst for 4d).
  2. Det fyrstelige Augustenborgske godsdistrikt (Gråsten og 4e)
  3. 1. Angler distrikt med flækken Kappel(5f)
  4. Svansø distrikt (6i).
  5. 1. Dänischwohld distrikt (der ikke omfatter købstaden Eckernförde, jvf. pkt. 1 ovf.) (8e).
  6. 2. Dänischwohld distrikt (8d).

Dette ville give et endnu klarere indtryk af, hvilket administrativt kludetæppe Sønderjylland var før 1864.
Kommentarer gerne til holgerhh@dbmail.dk.
Holgerhh (Holger Hybschmann Hansen), 23 maj 2007.