Diskussion:Sommerfugle

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Drøftelser fra 2006[redigér wikikode]

Der er altså noget galt i klassifikationen af sommerfuglene på de enkelte sider. Jeg har ikke helt overblik over hvad der er klasse og række og orden og underorden osv, men noget er galt. Eftersom dagpåfugleøje, nældens takvinge og admiral alle er placeret i familien "Dagsommerfugle" ...men under sommerfugl er jo opstillet mange forskellige familier under dagsommerfuglene...hjælp!?

Jeg har hentet klassifikationen fra siderne der allerede findes om dyr, men her står ikke hvad der er hvad.

Malene 25. jul 2003 kl.16:18 (CEST)

Ovenstående er opklaret.

Den her artikel tegner til at blive alenlang. Er der nogen der har indvendinger imod at jeg splitter den op i flere artikler i retning af:

  • Sommerfugl
    • Danske dagsommerfugle
    • Danske natsommerfugle
    • Danske småsommerfugle

Malene 31. jul 2003 kl.14:03 (CEST)


Er talen om krølleformede eller kølleformede antenner?

Sebastjan


Eh Sebastjan

Man kan da heller ikke slippe fra nogen sjusk her ;-) Det er selvfølgelig kølleformede antenner. Man kan stirre sig helt blind til sidst så selv de værste fejl bliver stående. Jeg retter straks - tak for vinket.

MVH

Malene 31. jul 2003 kl.15:27 (CEST)Hej Malene,

Hjemmesiden http://www.lepidoptera.dk/ har en masse gode oplysninger. Det er foreningens hjemmeside i Danmark.

For eksempel skriver de at der er 2432 arter af sommerfugle i Danmark, heraf kun 96 dagsommerfugle.

Andet sted har de dog også denne oversigt:

Status over danske sommerfugle 27 Overfamilier / super families 68 Familier / families 120 Underfamilier /subfamilies 84 Triber / tribes 891 Slægter / genera 2451 Arter / species


I den seneste officielle liste over danske sommerfugle (som også er den pt. gældende!) er blåhale anført som Neozephyrus quercus (Linnaeus, 1758) så det vil jeg foreslå Jer at anvende. Men slægtsnavnet kan sagtens blive ændret igen, i den geschæft er der ingen fuldstændig sandhed. Lycaenidae er iøvrigt familienavnet for "blåfugle", Theclini er underfamilien og Neozephyrus er slægten.

Med venlig hilsen Per Stadel


Hej Malene, har spurgt på denne side om vi må bruge eventuelle billeder til de sidste fire arter

http://www.schmetterlinge.at/Start_Frame.htm

mvh BrianHansen 27. okt 2003 kl.16:26 (CET)


Hej Brian

Alle tiders - det ville være fedt med en komplet billedserie for de danske dagsommerfugle - vi er der jo næsten :-)

Jeg har fået svar fra Per Stadel Nielsen angående familie, underfamilie og slægt, bl.a. omkring klassificeringen af aurora og citronsommerfugl, jeg kopierer lige svaret ind herunder:

Mvh Malene


I vores liste har vi delt f.eks. hvidvingefamilien op i "kålsommerfugle" og "høsommerfugle" er det underfamilier, som vi har angivet?

Ja det er underfamilier. Familien Pieridae indeholder underfamilierne Dismorphiinae, Pierinae og Coliadinae.

I så fald, er der nogen steder hvor vi kan finde både de latinske og de danske betegnelser for dem?

Næppe begge dele, men de latinske navne efter de nugældende regler for sanmtlige europæiske sommerfugle, findes i kataloget "The Lepidoptera of Europe, A Distributional checklist" Ed. Ole Karsholt og J. Razovski, udgivet af Apollo Books www.apollobooks.com
Der er kun publiceret danske navne for dagsommerfuglene (projekt danske dyrenavne http://www.dyrenavne.com/) og for en del natsommerfugle i "faktaliste over de danske storsommerfugle" som fås ved som medlem af vores forening (kun arter).

Et andet lidt mystisk punkt i min sommerfuglebog: Auroraen står under kålsommerfuglene, men den står lidt for sig selv. Har den en underfamilie eller måske en tribe for sig selv, i forhold til de andre kålsommerfugle? Det samme sker ved citronsommerfuglen, der står under høsommerfuglene, men også står lidt for sig selv.

Aurora har sin egen slægt og er sammen med nogle andre slægter i triben Anthocarini. Citronsommerfuglen hører til Coliadinae med kun sin egen slægt.

Jeg vil foreslå Jer at forbigå begrebet tribus i relativ tavshed, for det er ikke noget der bruges i praksis af andre end dem der arbejder med systematik på videnskabeligt plan. Triber er et underligt kompromis-begreb idet de bruges når "man" ikke kan blive enige om man har en underfamilie eller en slægt foran sig.

Med venlig hilsen

Per Stadel Nielsen

Glimrende :o) så fik vi det afklaret. BrianHansen 27. okt 2003 kl.20:06 (CET)

Hmm ja på et eller andet tidspunkt skal man vel lære at bruge skabeloner...problemet er bare at jeg ikke kan se hvorfor det ikke virker...jeg har forsøgt at efterligne skabelonen for bussen men det dukker ikke op som det skulle på siden her. Kan nogen se hvad jeg gør galt? - på forhånd tak :-) Mvh Malene Thyssen 3. aug 2004 kl. 22:04 (CEST)

Træk[redigér wikikode]

Hej, jeg har før hørt udtrykket at sommerfuglene går på træk, hvad er det lige det betyder? (skrev 87.72.202.126 (diskussion • bidrag) 5. sep 2006. Husk at signere dine indlæg.)

Interwiki[redigér wikikode]

Der er en mindre fejl ved henvisningen til en:butterfly! "Butterfly" er kun dagsommerfugle og omfatter ikke natsværmere og møl (Jnf. Videnskabens Verden) --Wassini 19. sep 2011, 23:55 (CEST)

Ja, det bør rettes. Desværre stikker fejlen dybere end som så. Der er nemlig ved en misforståelse oprettet en artikel, der hedder Natsværmere og sommerfugle, selvom natsværmere er inkluderet i begrebet sommerfugle. Denne artikel har i øjeblikket interwiki-linket til sommerfugle (Lepidoptera). Misforståelsen skyldes nok, at man på engelsk kalder ordenen Lepidoptera for "moths and butterflies". Butterflies betyder kun dagsommerfugle.--Weblars (diskussion) 30. mar 2015, 16:17 (CEST)
Skal artiklen så ikke bare ændre navn til "Lepidoptera"? Det kan diskuteres om natsværmere og møl er inkluderet i hverdagssprogets begreb "sommerfugle". --Palnatoke (diskussion) 30. mar 2015, 16:54 (CEST)

Sammenskrives?[redigér wikikode]

Skal denne artikel sammenskrives med Lepidoptera? Eller forstår man ved "sommerfugle" især (eller måske endda kun) dagsommerfugle? Lad os tage diskussionen her. --Palnatoke (diskussion) 31. mar 2015, 09:24 (CEST)

Jeg mener, at denne artikel burde sammenskrives med Lepidoptera-artiklen, og blive til en artikel med navnet Sommerfugle. Så kan man nævne, evt i indledningen, at sommerfugle undertiden opfattes som dagsommerfugle. Hvis man kigger i den danske ordbog, så er sommerfugle synonym med Lepidoptera. Det er også, hvad man finder i litteraturen om emnet.--Weblars (diskussion) 31. mar 2015, 11:00 (CEST)