Diskussion:Stedord

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

I kategorien "Ejestedord" burde "Dine" så ikke også indgå?

Enten skal din bøjes eller også skal min/mit/mine rettes til min. --Rune Magnussen 24. maj 2005 kl. 18:12 (CEST)

genitiv vs. possessivpronomen[rediger kildetekst]

Jeg mener denne artikel er upræcis. Ifølge adskillige grammatikker jeg har læst i tidens løb, er s-formerne ikke possessive pronomener, men derimod genitivformer af de personlige pronomener. Dvs. "vores" er genitiv af "vi" mens "vor, vort, vore" er possessive pronomener. Jeg synes det er forvirrende, at man har blandet de to former sammen hulter til bulter. Især fordi genitiven ikke kan bøjes, mens det possessive pronomen jo netop bøjes i køn og tal efter det substantiv det hører til. Denne vigtige forskel går her tabt... hvad mener I andre?

Jeg er uenig, da genitiv jo netop er den kasus, vi på dansk bruger til at udtrykke, at noget for holder sig possessivt til noget andet. De possessive pronomener er derfor alle sammen genitiv af de personlige pronomener. - Vistor 3. dec 2006 kl. 21:49 (CET)

enkeltkøn?[rediger kildetekst]

Den 2. spalte i det 2. skema omhandler enkeltkøn. Dette grammatiske køn har jeg aldrig hørt om før. Mon ikke der skulle stå intetkøn? NLE 24. okt 2008, 00:50 (CEST)

Fordelen ved at læse i en encyklopædi er at man lærer noget nyt. I Folkeskolen bruges af bekvemmelighedsgrunde 'intetkøn', da samme ord anvendes i tyskundervisningen. I gymnasiet bruges utrum og neutrum så der er man ude over det. Enkeltkøn linker til artiklen intetkøn, så begge betegnelser er dækket ind. --Med venlig hilsen Necessary Evil 24. okt 2008, 09:27 (CEST)
Er rettet. Kinamand 24. okt 2008, 09:35 (CEST)
OK, det kunne misforstås. Du lærer så længe du lever! --Med venlig hilsen Necessary Evil 24. okt 2008, 11:06 (CEST)
Du mener at intetkøn også kan kaldes for enkeltkøn? Det fremgår ikke af artiklen om intetkøn. Eller mener du noget helt andet? Kinamand 24. okt 2008, 13:10 (CEST)
Ja! Da jeg udvidede artiklen i 2006 brugte jeg 'Mønsteds Kursus i Modersmålet', hæfte 13 og 14, januar 1999. Intetkøn trænger generelt til en kærlig hånd. "Generelt set har ord af fælleskøn forstavelsen "en", mens dem af intetkøn har "et"". Jeg mener at ALLE ord af fælleskøn har den ubestemte artikel "en" og ALLE ord af intetkøn har den ubestemte artikel "et". Måske mente forfatteren de ord hvor kønnet ikke ligger fast: en/et krystal, en/et enevælde, en/et katalog osv. --Med venlig hilsen Necessary Evil 24. okt 2008, 19:09 (CEST)

Er det officiel retskrivning at bruge de i ental i andre tilfælde end den "fine" tiltaleform De? --MGA73 (diskussion) 26. feb. 2024, 19:53 (CET)[svar]

@MGA73: Den officielle retskrivning (Retskrivningsordbogen) fortæller den officielle stavemåde af ordet "de", ikke hvad det betyder. Der står, at "De" både er ental og flertal, men ikke noget om brugen for "de". Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 26. feb. 2024, 20:25 (CET)[svar]