Diskussion:Stiller

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Kandidater uden for partierne[rediger kildetekst]

Det er også muligt at stille op til Folketinget uden for partierne. En kandidat, der opstiller uden for partierne, skal anbefales af mindst 150 og højst 200 af opstil-lingskredsens vælgere for at kunne stille op.

Det er meget svært for en kandidat uden for partierne at blive valgt til Folketinget. Det danske valgsystem indebærer, at der skal i størrelsesorden 10.000-20.000 stemmer til for at blive valgt som kandidat uden for partierne, alt efter hvor i landet man stiller op. Det er kun sket én gang, at en kandidat uden for partierne er blevet valgt ind i Folketinget, nemlig da Jacob Haugaard blev valgt i 1994.

Når der alligevel i Folketinget kendes flere eksempler på medlemmer, der ikke tilhører noget parti, skyldes det, at folketingsmedlemmer mellem valgene kan bryde med deres partigrupper og anmelde sig selv som løsgængere i Folketinget.

For at et parti eller en liste kan stille op til kommunale og regionale valg skal parti-et/listen samle en liste med underskrifter fra vælgere, der anbefaler den pågæl-dende liste. Afhængig af kommunens størrelse kræver det mindst mellem 25 og 150 stillere. Stillerne skal have valgret til valget i kommunen/regionen, og de kan kun skrive under for ét parti eller én liste. Desuden må de ikke selv være kandida-ter til valget for den liste, hvor de skriver under som stillere. Ingen må være stiller for mere end én kandidatliste – den stiller, der anbefaler mere end én kandidatliste, vil ikke blive anset for stiller for nogen af kandidatlisterne.

Ved folketingsvalg skal kandidater uden for partierne anbefales af mellem 150-200 af opstillingskredsens vælgere som stillere, dvs. de skal underskrive en formular, som kandidaten skal bruge til at anmelde sig som kandidat uden for partierne. In-gen må som stiller for mere end én kandidat – den stiller, der anbefaler mere end én kandidat, vil ikke blive anset for stiller for nogen af kandidaterne. (Skrev 46.182.186.17 (diskussion • bidrag) 25. mar 2015‎. Husk at signere dine indlæg.)