Diskussion:Stockholm/arkiv

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
ArkivDette er en side med arkiverede diskussioner fra Diskussion:Stockholm.
Ønsker du at genoptage en arkiveret diskussion, skal du flytte den tilbage til diskussionssiden.

Flygbild över Stockholm finns på svenska Wikipedia.

To identiske byvåben[rediger kildetekst]

Er der nogen der vil fjerne det ene af de to billeder af byvåbnet? De er heraldisk set fuldstændig ens. Jeg har prøvet, men der kommer noget underligt kode i stedet. Er der nogen der kender til sådan en byboks der vil gøre det? --Klausok 28. sep 2007, 12:25 (CEST)

Jeg har ændret det ene skjold til et kort. --Palnatoke 28. sep 2007, 13:46 (CEST)

Indre by og Storstockholm[rediger kildetekst]

Hej alla på danska wikipedia. Jag såg ett nogle saker som jag ändrat. Det stod i artikeln felaktigt att den indre by i Stockholm har cirka 786000 indbyggere. Denna siffra gäller Stockholms kommun som är större än indre by. Vidare så är numera Storstockholm detsamma som Stockholm amt. Jag fjernede därför meningen om "metroregion" och ersatte med Stockholms amt. Venlig Hilsen fra svwiki /Nirro 29. sep 2007, 22:45 (CEST)

Intet sted kan det læses, at SCB anvender betegnelsen Storstockholm om Stockholms Län. Indtil det er bevist og ordentlig godtgjort, at Stockholms Län (som er på størrelse med Sjælland, blot med lidt færre indbyggere) er det samme som Storstockholm, vil tallene fra artiklen om Storstockholm blive anvendt på den danske wikipedia, så der i det mindste er et sted på wikipedia fri for stockholmsk megalomani :-) mvh --Rasmus81 7. okt 2007, 20:17 (CEST)
Men Stockholms amt er faktisk lidt mindre en Sjalland. Jeg må dog kontrollere hvad SCB siger i denne spörgsmål at Storstockholm = Stockholms amt. ifolge resultat fra valg 2006 på alle sider 22-30 er det tydlig att SCB mener at Storstockholm = Stockholms amt.
Man kan konstatere at ifolge danska wikipedia har F.ex Prags metroregion 1.941.803 indbyggere på en areal af 6.977 km². Oslos metroregion har ifolge engelsk wikipedia 1,121,020 indbyggere på en areal af 6.920 km². Ostjyllands metroregion (nar Århus) har ifolge engelsk wikipedia 1,202,381 indbyggere på en areal af 9,997 km².
Stockholms amt er faktisk mindre en all de mtroregioner jeg nevn her. Hvad menes med megalomi? Finns det en Osloitisk, Jysk og Pragisk megalomi dersom deres metroregioner de fakto er af storre areal en Storstockholm.Nirro 12. okt 2007, 18:22 (CEST)
Jeg har fjernet min redigering og givet dig ret, se historikken. --Rasmus81 13. okt 2007, 14:04 (CEST)

Nirro's redigeringer[rediger kildetekst]

Jeg er skrevet ret tydeligt at Stockholm er Nordens største kommune og administrativ region, imens København er Nordens største byområde(Urban area). Nirro hvis du ikke er komfortabel i dansk, hold dig venligst fra at redigere da.wikipedia. --Jenkins 22. okt 2007, 23:47 (CEST)

Men nu er Stockholm jo rent faktisk det største byområde med omkring 100.000. Man kan diskutere, om det er en oplysning det er værd at nævne, men det faktuelle ser ud til at passe. Med mindre man mener at Høje Taastrup, Hedehusene og Whiskybæltet er en del af det københavnske byområde. København har nok det største metroområde, men det er svært at måle, især når svenskerne tager et område på størrelse med sjælland. --Rasmus81 23. okt 2007, 01:14 (CEST)
Ja det er jo derfor vi bruger definitionen byområde, siden stockholm regner et 3 gange så stort område. København's byområde er over dobbelt så stort som Stockholms. --Jenkins 23. okt 2007, 02:12 (CEST)
Okej, det var precis vad jag misstänkte. Jenkins tror att byområde/tätort är detsamma som metropolisregion vilket är helt fejl. Det er helt korrekt at Storstockholm har et meget storre areal end Kobenhavns metroregion men samtidigt mindre end Oslos og f.ex. Prags. Men vi diskutered jo faktisk byområde i dette afsnit. Et byområde är et område med sammanhængende bebyggelse der afstandet mellom husene ikke må være mere end 200 meter. Bruger vi denne definition så er Stockholms byområde 375 km2 med 1.252.020 indbyggere (2005) (cirka 3330 indb/km2). Modsværende tal for København er 1.145.804 indb (2007) på et areal af 455 km2 (jeg vet ikke hvis det er korrekt at regne hele arealet eller inbegriper det også mere areal end bebyggelse?), vilket gir en tæthed af 2520 inb/km2. En metropolisregions storrelse er således i hoj grad afhegnig af politiske beslut medans et byområde er uafhengig af den administrative indelningen. Hvis vi skal insistere at lave jæmforelser så er Stockholms byområde Nordens storste byområde imens Det storste metropolisregionen består af det sammanslagna Köbenhavn og Malmos metroregioner (og måske Helsingborg). Den metroregionen har cirka 2,5 millinoer indbyggere. Men en sak till: Hvad er dobbelt så stort i Kobenhavn? Sitter Jenkins på nogle kilder der jeg ikke har sett, eller fabulerer han? Og til sidst, jeg er ikke helt komfortabel i dansk. Men mine redigeringer er inskrænkte til skrive ind kilder og at vaske væk fejl der Jenkins er skrevet. Jenkins, hvis du ikke er komfortabel at skrive i enlighed med fakta, hold dig venligst fra at redigere wikipedia. /Nirro 23. okt 2007, 03:47 (CEST)
Forstå nu at hovedstadsområdet ikke er betegnelsen for byområde(urban area). København's byområde er dobbelt så stor som Stockholms og det er endda uden at regne Malmø med. --Jenkins 23. okt 2007, 18:33 (CEST)
För at vara mer tydelig: Stockholms byområde havde 1.252.020 (2005) og det tal er næppe mindre idag. Ifølge Jenkins er Københavns byområde "mindst dobbelt så stor" som Stockholms. Hvad menes med dette? Er det arealet? Då er Københavns byområdes størrelse 2*375km2 = 750km2. Eller er det befolkningsmæssigt 2*1.252.020 indb = 2.504.040 indb? Hele Sjællands befolkning sammen med Amagers er 2.275.381 ifølge da.wikipedia. Hvor er de resterende 228.659 indb? Består då hele Sjælland af ét enda byområde der ikke en endeste bit mark er længre ifra det nærmste hus end 100 meter. Det er hvad Jenkins skriver.
Det er jo sandt at Stockholms metroregion idag har et meget større areal end København. Før 2005 hvar Storstockholm mindre med 1.761.125 indb på arealet 3479 km2 (506 indb/km2), vilket godt er bedre som jæmforelse med Københavns metropolregion. Denne region havde en, fra Stockholm, udgående radie på cirka 30-40 km. Modsvarande for København er troligtvis Region Hovedstaden minus Bornholm plus kommunerna Greve, Faxe, Køge, Roskilde, Solrød, Lejre og Stevn. Desse har sammen 1.846.385 indb på arealet 3434 km2 (537 indb/km2). Ikke heller på metropolniveau kan man sige at København er dobbelt så stor. Regionen er dog lidt mer tæt bebyggt. Men å andra sidan er kollektivtrafikken i Stockholm meget vel udbyggd med metro og pendeltog (s-tog) i det hele Storstockholm (før 2005). Dette på grund af at når Stockholm voxet meget under 1900-tallet bygdes mange separate byområder på langt afstand (10-30 km) fra Stockhoms centrum. Dette trænger god infrastruktur. Nu er mange af desse byområder sammenvoxet med Stockholms byområde till ét bebyggelsemæssigt sammanhængende område. Københavns er mer kompakt og har et historie med mindre afstand.
Men nu jeg med venter med spænding at Jenkins skal presentere de kilder der virkelig viser at noet er "dobbelt så stort" i København som i Stockholm ;). Mvh Nirro 23. okt 2007, 21:20 (CEST)
Nirro du har helt ret. Jenkins misforstår den veldefinerede statistiske betegnelse for et byområde (som er Hovedstadsområdet) og blander det sammen med begrebet "metroregion" eller Hovedstadsregionen. Med henholdsvis 1,25 mio. og 1,14 mio. er størrelsesforholdet mellem Stockholm og København på plads. Jeg tror det handler mere om lokalpatriotisme end objektivitet at hævde, at København skulle være dobbelt så stor. Hubertus 24. okt 2007, 01:14 (CEST)
Hovestadsområdet definere ikke sammenhængende bebyggelse med maksimum 200 meters afstand mellem områdets huse/bygninger. Så nej hovedstadsområdet er ikke byområde. Når Nirro spørger om det enten er arealet eller befolkningen jeg taler om, viser det at han misforstår begrebet.
Hubertus hvornår har jeg snakket om "metroregion" eller Hovedstadsregionen, det her handler om byområde. --Jenkins 24. okt 2007, 05:52 (CEST)

Hvis du ikke gider sætte dig ordentligt ind i sagerne, Jenkins, så kan vi jo diskutere her fra og til juleaften.--Rasmus81 24. okt 2007, 12:07 (CEST)

Rasmus lad vær med at sige JEG ikke sætter mig ind i tingene når det er dig og din svenske ven der ikke gør det.

1.2 Statistiske begreber Et byområde afgrænses som en sammenhængende bebyggelse, der på opgørelsestidspunktet har mindst 200 indbygggere; at bebyggelsen er sammenhængende vil som hovedregel sige, at afstanden mellem husene ikke overstiger 200 meter, medmindre afbrydelsen skyldes offentlige anlæg, kirkegårde o.l. Definitionen bygger på FN's retningslinier for afgrænsning af byområder. En undtagelse fra definitionen er Hovedstadsområdet, som frem til og med 1998 består af hele kommuner. Fra 1999 er der udskilt bymæssig bebyggelse indenfor de kommuner som tidligere tilhørte Hovedstadsområdet, hvorved Hovedstadsområdet udgør et mindre område.

http://www.dst.dk

Er det virkeligt nødvendigt for mig at uddybe alting. Vær nu venlig venlig at sætte jer ind i tingene inden i kommer med provokerene anklagelser. Alle de tal Nirro hysterisk bliver ved med at kaste ud, er fra noget der ikke har med sagen at gøre.

Københavns byområde (omkring København) er ca. >dobbelt< så stort som Stockholms, hvad enten i kan lide det eller ej. --Jenkins 24. okt 2007, 16:54 (CEST)

Det handler ikke om, hvad vi kan lide eller ej, det handler om fakta. Hermed en sidste gang forklaret: København har efter DST´s definition på et byområde ca. 1,15 mio indbyggere, Stocholm har efter fuldstændig den samme definition ca. 1,25 mio indbyggere. Slut punktum. Som sagt kan man godt argumentere for, at forskellen er så lille, at det er åndssvagt at kalde den ene for større end den anden, specielt når København lader til at have en større metropolregion, men det ændrer nu ikke på, at de strengt statistiske krav til lige præcis et byområde viser, at Stockholm er lidt større. mvh--Rasmus81 24. okt 2007, 17:15 (CEST)
Til Jenkins. Teksten fra http://www.dst.dk som du citerer siger at "En undtagelse (...) er Hovedstadsområdet, som frem til og med 1998 består af hele kommuner." Desse kommuner inkluderede Københavns byområde samt også separate byområder, der ifølge FN:s definition er separate fra Københavns byområde. Fra 1998 bruger dst samme definition som FN, der bygger på en befolkningsmæssig indeling i sted for en administrativ indeling. Denne af FN statuerede definition er også bruget av det svenske SCB. Det ville være godt hvis vi kan nå en konsensus på denne spørgsmål men hvis du fortsætter at skrive tekst der kan tolkes som at Stockholms kommune har et indbyggertal på 1.252.020 og samtidigt skriver at Københavns byområde er størst i Norden (selv om det er fejl ifølge de officielle kildene jeg nævnt fra dst og scb), syns jeg det vill være svært.Nirro 24. okt 2007, 18:47 (CEST)

Hvis Bruger:Jenkins og Bruger:Nirro vil være så venlige, kan vi måske få afklaret spørgsmålene her på diskussionssiden inden vi fortsætter redigeringskrigen. Med venlig hilsen og på forhånd tak. Palnatoke 23. okt 2007, 22:02 (CEST)

Jenkins texter kan let missforstås då han refererer inbyggertallet 1.252.020 till kommune og administrativ region. Tallet är Stockholms byområdes indbyggertal (2005) [[1]] se tabell 1. Ifølge Danmarks statistik har det Københavnske byområde et indbyggertal på 1.145.804 (2007) [[2]] se tabell 1. Dette til trots skriver Jenkins at Københavns byområde er størst i Norden. Det er fejl at skrive sådan og kilderne siger noet andet. Det er ikke fejl at skrive Stockholms byområde er størst i Norden, men måske er det unødig dersom førskellelsen kun er lidt mer end 100.000 indb. Jeg foreslår at vi ændrer texten til at Stockholms byområde er størst i Sverige (eller størst på den Skandinaviske halvø). Jeg håber virkelig redigeringskriget er over, men jeg syns at wikipedia ikke skal vare noe medium for fejlaktig information og ser jeg texter der ikke er i samstæmmighed med officielle kilder, kommer jeg at reagere. Jenkins del i redigeringskriget kan godt sammanfattes som medveten ignorans. Mvh Nirro 23. okt 2007, 22:45 (CEST)
Jeg erklærer mig enig med Nirro. --Rasmus81 23. okt 2007, 22:52 (CEST)
Ja du er enig med Nirro men uenig i Danmarks statistik. Jeg har ikke tålmodighed til at diskutere med Nirro, bare at komme igennem hans indlæg er en kamp. Det link til dst.dk han lige har tilføjet er der ikke ét sted hvor ordet "byområde" indgår --Jenkins 24. okt 2007, 17:11 (CEST)
Jenkins, jeg skal skrive kort når du ikke gider læse hvis jeg skriver langt. Værsgo og læs [[3]] tabell 2: "Byområder med 20.000 indbyggere og derover pr. 1. januar", hvor Hovedstadsområdet er nævnt som Danmarks største byområde. Nirro 24. okt 2007, 17:56 (CEST)
Svar ønskes!!! Man kan godt argumentere for at fjerne jæmforelsen med København. Befolkningsøkning inom et veldefinieret område er ganske kontinuerlig og er afhængig af indflyttning og udflyttning samt naturlig økning. Men et byområde er ikke noet statiskt definieret område. F.ex. to byområder kan godt voxe sammen til ét, hvilket er skett med mange lille byområder i Stockholm. Når dette sker er befolkningsøkningen for byområdet ikke kontinuerlig. For Stockholm kommer med stor sikkerhed mange mindre byområder at inkorporeres i Stockholms byområde. Detsamme gælder selvfølgelig København. Eftersom indbyggertallen inom et byområde ikke er så predicerbart syns jeg man trænger en god marginale på cirka 25% for at kunne sige at et byområde er større end et andet. Stockholms byområde er endnu kun 9-10% større end Københavns hvorfor det måske ikke skal nævnes. Hvad syns Jenkins om dette? Nirro 25. okt 2007, 18:58 (CEST)

Byområdesdefinition på svensk[rediger kildetekst]

Jag såg att defintionen på byområde (tätort) måske ikke är den samma i Sverige og Danmark. Jag fjärnede därför jämförelsen mellem de nordiska byområder, da förskellen mellen Stockholm og Köbenhavn er lille. I Sverige er fölgende definition bruget af SCB (på svensk):

”Som tätbebyggt område räknas alla hussamlingar med minst 200 invånare, såvida avståndet mellan husen normalt icke överstiger 200 meter. Avståndet kan dock tillåtas överstiga 200 meter, när det gäller hussamlingar inom en större orts influensområde. Å andra sidan bör maximigränsen mellan husen sättas lägre än 200 meter, där bebyggelsens karaktär så påkallar, nämligen då i små tätorter ingen tydlig tätortskärna (centrum, city) framträder och i de fall, då gränsen mellan tätort och landsbygd är diffus, med andra ord då bebyggelsen i tätorten icke framstår som avsevärt tätare än inom övriga närliggande bebyggda områden(...)Även om avståndet mellan husen överstiger 200 meter, skall det icke betraktas som avbrott i bebyggelsen, när det mellan husen belägna området utnyttjas till allmännyttiga ändamål såsom vägar, parkeringsplatser, parker, idrottsplatser och kyrkogårdar; detsamma gäller sådana obebyggda områden som lagerplatser, järnvägslinjer och kajer..." [[4]]

Regeln om influensområde är klart bruget i fallet Kista og Sollentuna, der er regnet med i Stockholm byområde, selvom afstandet er klart större end 200 m (efter min egen kontroll på Google.earth og Eniro). Bergshamra (i Solna kommune) og Danderyd er regnet med selv om afstandet er lidt längre end 200 meter. Afdelaren er her Nationalstadsparken. Hvis disse områder ikke skulle regnes med skulle Stockholms byområde kun ha 1.155.000 indbyggere (2005). Dog skal med definitionen folgende områder regnes med (der ikke er det nu): Lidingö, Boo, Saltsjöbaden, Jordbro og Västerhaninge.

Jag vet ikke om den samme definition virkelig er bruget i af DST, men det verkar som om de bruger något lignende regel eftersom Ishöj er del i Köbenhavns byområde selvom afstandet er rundt 600 meter i gjennomsnit og ungefär 450 meter på närmste stedet. Indtil vi ikke er helt sikkre på at definitionen ikke er densamma er det måske bedst at lade väre at lave jämförelser då forskellen er meget lille. Mvh Nirro 17. dec 2007, 03:48 (CET)