Diskussion:Tegneserie

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Tegneserier Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Tegneserier, et forsøg på at koordinere oprettelsen af tegneserierelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Artiklen er åbebart blevet "wikificeret" og flyttet til Tegneserier.

Nærværende artikel bør slettes, og Tegneserier flyttes til Tegneserie.

Sebastjan


Helt enig, det er hermed gjort. -- Christian List 10. Mar 2003 kl.14:40 (CET)


Eksisterer der virkelig en tegneserie Gyldensteen? Eller foreligger der atter et eksempel på forvrængning ved huskefejl? I så fald skal der i stedet stå Gyldenspjæt.

Sebastjan


Jeg retter straks :-)

Malene


Var det en idé at liste flg. to slags serier separat: Danske serier, og udenlandske serier som er "oversat" til dansk? Den sidstnævnte kategori har vist altid(?) "oversat" titel; originaltitlen burde anføres.

Det fremgår ikke tydeligt at f.eks. Basserne er en amerikansk serie.

Sebastjan

Opdeling i danske/udenlandske tegneserier[rediger kildetekst]

Det er sådan set en udemærket ide, måske skal man endda opdele på hvert enkelt oprindelsesland sådan som der nu er en liste over tegneserier fra Belgien.

Der er opstår selvfølgelig lidt problemer med for eksempel Anders And, så vidt jeg ved laves nogle historier i Danmark, mens andre laves i for eksempel USA og Italien og oversættes til dansk, så hvor hører den hjemme?

-- Christian List 11. aug 2003 kl.15:48 (CEST)

Jeg tror ikke spørgsmålet om nationalitet er så vandskeligt. Jeg kan ikke umiddelbart komme i tanke om nogen værker, som ikke er ophav af en enkelt eller nogle få personer eller af en virksonmhed. I eksemplet med Anders And, vil selve serien jo altid være ejet af Disney i USA.JøhP 11. aug 2003 kl.16:03 (CEST)

Hvis der er nogen der har lyst til at gå igang med listen, så er de startet på den engelske med en landeopdelt http://www.wikipedia.org/wiki/List_of_comic_books

BrianHansen 11. aug 2003 kl.17:23 (CEST)


Tegneserier på no.wikipedia[rediger kildetekst]

Hei. Vi arbeider intensivt for tiden på norsk wikipedia med tegneserieartikler. Tanken er å få artikkelen om tegneserier som utvalgt artikkel til raptusfestivalen, som er den store norske tegneseriefestivalen, starter. Det hadde vært fint om noen av dere, om dere vet noe om Dansk tegneseriemiljø, kunne ha skrevet noe om danske tegneserier på no:Tegneserie#Danmark, så oversetter vi til norsk etterpå. Fint om vi hadde fått noe på danske tegnere også. Mardyb 20. aug 2004 kl. 23:04 (CEST)

Har nå skrevet en Artikkel om Peter Madsen dere gjerne må oversette no:Peter Madsen
Hermed oversat. - Kåre Thor Olsen (Kaare) 1. sep 2004 kl. 19:13 (CEST)

Redigering af landeopdelt liste over tegneserier[rediger kildetekst]

Jeg har lige flyttet lidt rundt, bl.a. flyttet de få serier der ikke var i listen, men stod ovenfor, ned under deres respektive lande. og slettet en enkelt eller to. "Kendte" tegneserier er selvfølgeligt relativt, men synes der bør være en grænse for hvor "smalle" serier man kan betegne som værende kendte. Men ellers får jeg nok en over fingrene, hvis det ikke er i orden. :) --Ole Damgaard 6. feb 2005 kl. 00:56 (CET)

Tegneserietegnere kontra tegneserieskabere[rediger kildetekst]

Dette er egentlig mest en diskussion af Kategori:Tegneserietegnere, men jeg tager den her under tegneserie-hovedartiklen, dels fordi jeg tror, diskussionen vil blive set af flest, der kunne have relevant input, her, dels fordi diskussionen evt. kunne give anledning til konsekvensrettelser eller ændret sprogbevidsthed på hele tegneserieområdet ... hvis der er nogen ide i det.

Jeg har overvejet, om det ikke ville være smartest at omdøbe kategorien til at hedde tegneserieskabere i stedet for tegneserietegnere. Langt de fleste tegneserietegnere er samtidig også tegneserieforfattere, en del er kun tegnere. De hører alle naturligt under kategorien tegneserietegnere. Et fåtal er til gengæld kun tegneserieforfattere. De ville ikke naturligt høre hjemme i kategorien, men forbindelsen er ellers oplagt.

Vi har vist endnu ikke nogle kun-forfattere her på wikipediaen, men når vi på et tidspunkt (jeg forudsætter wikipedias evige ekspansion) får det, ville det være nødvendigt at oprette kategorien Kategori:Tegneserieforfattere. Som konsekvens deraf ville alle de, der både tegner og forfatter, skulle under denne kategori også - med det resultat at en rigtig stor del (nok hovedparten) af både forfattere og tegnere vil være dobbelt-kategoriseret under tegneserie-kategorierne, hvilket jeg finder ufikst.

Denne ufikshed ville blive rettet ved at indføre overbegrebet tegneserieskabere (som fx. den danske brancheforening Danske Tegneserieskabere også bruger). Det vil lette kategoriseringen og give et mere sammenhængende billede end en deling i to kategorier.

Hvis folk synes, at det er en god ide, så skal jeg nok stå for at ændre alle kategori-tagsene fra -tegner til -skaber - men hvis folk synes, det er en god ide, så kan det jo lige så godt gøres med det samme. mvh --tsh 9. jul 2005 kl. 00:25 (CEST)

Det er mit indtryk at DC, Marvel og tildels Disney har en meget klar opdeling mellem tegnere og forfattere. Vor hjemlige Per Vadmand er også primært forfatter. --Palnatoke 9. jul 2005 kl. 01:45 (CEST)
Sandt, selvom der findes både John Byrne'r og Vadmand-tegninger. Det er nu heller ikke sådan, at jeg i artiklerne vil udskifte tegner og forfatter med ordet skaber. Jeg tror bare, at det på kategori-niveau vil blive spøjst og uhensigtsmæssigt at kategorisere fx. Bill Watterson (Steen og Stoffer) som både forfatter og tegner, da det sådan set er en og samme gerning (og mange i samme båd som ham).
At lave en skaber-kategori vil selvfølgelig have den ulempe, at rendyrkede tegnere og rendyrkede forfattere er i samme kategori. Men resultatet vil jo uanset hvad være, at der vil være mange tegnere i forfatter-kategorien og vice versa - og der er der så, jeg mener, at vi kan overveje at tage skridtet fuldt ud og så få den fordel, det er, kun at arbejde med en kategori.
(På den engelske har de en overordnet kat.:Comic Creators med underkategorier som writers og artists (hvor mange er dobbelt), men også underkategorier som strip cartonists, hvor så folk som Watterson er, uden at fylde i de andre. Det kunne man selvfølgelig også.) --tsh 9. jul 2005 kl. 02:29 (CEST)

Linklisten[rediger kildetekst]

Der er ved at gå inflation i eksterne henvisninger i artiklen. Der bør skæres i den, inden vi ender med en række mere eller mindre skjulte reklamer. --Arne (Amjaabc) 14. sep 2011, 21:05 (CEST)