Diskussion:Thailand

  Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
  Artículo bueno-blue.svg Artiklen Thailand er blevet udpeget som lovende artikel. Det vil sige at den vurderes klar til at blive forbedret til en god artikel. Hvis du kan opdatere eller forbedre den, så gør det gerne, men diskuter gerne større ændringer her først.
  Emblem-star.svg Artiklen Thailand har været vist på Wikipedias forside som ugens artikel i uge 14, 2006.

  Stock post message.svg Huskeliste for Thailand: rediger · historik · overvåg · opdater
  • Introduktionstekst udvides så den dækker hele artiklen. Se evt. en:wiki for inspiration. Toxophilus (diskussion) 4. maj 2018, 12:13 (CEST)Reply[svar]
  • Det efterhånden fyldige historieafsnit kan udskilles i en selvstændig artikel: Thailands historie. (Påbegynder udflytning Per Meistrup (diskussion) 22. aug 2018, 11:34 (CEST))
  • Antal personer i mindretal i demografiafsnit
  • Det thailandske køkken (Afsnit og "historie" oprettet 24. nov 2018, men mangler indhold om forskellige retter. Per Meistrup (diskussion) 24. nov 2018, 11:14 (CET))
  • Afsnittet om sport bør udvides og eventuelt suppleres med uddybende artikler. Toxophilus (diskussion) 4. maj 2018, 12:13 (CEST)Reply[svar]
  • Afsnittet "Politik og statsapparat" og underafsnit bør opdateres, da de i vid udtrækning er fra den oprindelige, og fremragende 2005-tekst, som desværre er blevet noget forældet. Jeg flytter afsnit om militærkup mv. op i historie, hvor de bedre hører hjemme, og kan udflyttes til særskilte artikler. Per Meistrup (diskussion) 22. aug 2018, 11:34 (CEST)
  • Afsnit med en meget specifik dansk vinkel bør undgås i den generelle artikel om Thailand. Dvs. afsnit som Strenge straffe set med danske øjne og Danskere med lange thailandske narkotikadomme. De kan evt. flyttes til Thailands love og retsvæsen. Generelt bør afsnittet om lov og retsvæsen skæres ned og meget af indholdet kan flyttes til den uddybende Thailands love og retsvæsen. Toxophilus (diskussion) 16. jan 2020, 08:04 (CET)
  • Artiklen skal ikke være en turistguide, så velmenende formuleringer som udlændinge bør være opmærksomme på, at hverken trafik-etik eller færdselsloven altid svarer til det, man forventer "hjemmefra", bør udelades. Toxophilus (diskussion) 16. jan 2020, 08:04 (CET)
  Denne artikel er en del af følgende WikiProjekter
            
  Thailand tilhører følgende WikiProjekt:
  Thailands flag Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Thailand, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Thailand-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
  Lovende artikel LA Denne artikel er blevet vurderet til Klasse LA på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
  Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
  Lovende artikel LA Denne artikel er blevet vurderet til Klasse LA på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
  BlankMap-World.svg Denne artikel er en del af WikiProjekt Verdens lande, et forsøg på at forbedre artikler om verdens lande på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
  Lovende artikel LA Denne artikel er blevet vurderet til Klasse LA på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

  Copyright[rediger kildetekst]

  Teksten i denne artikel er kopieret fra [1], der anfører copyright. Der ses ikke at være opnået tilladelse til at indsætte den på wikipedia. --Sir48 (Thyge) 11. aug 2005 kl. 16:09 (CEST)

  Måske er det webmasteren fra dansk-thai.dk , der har lagt materialet ind, der er et brugernavnesammenfald: KFJ men det ville være rart at få bekræftet. - vh. Nico 11. aug 2005 kl. 16:31 (CEST)

  Hejsa Nico,

  Du har ganske ret. Jeg er den samme som webmasteren på den side der er linket til, og det er mig som har sat teksten ind. Voldte mig godt nok lidt problemer med at sætte det pænt op, da det var første gang jeg har indsat noget tekst herinde.

  VH

  Kim (KFJ)

  Øh hej igen,

  Nå, jeg har lige set at der var en privat besked til mig hvor en-eller-anden bl.a. skriver følgende:

  Velkommen til Wikipedia. Desværre har du tilsyneladende i nogen grad misforstået formålet med denne encyklopædi. Du har oprettet en artikel om et netsted; men Wikipedia er ikke noget netkatalog. Jeg har indstillet artiklen til sletning.

  Ok, der er vist noget jeg har misforstået, så I må hellere hurtigst muligt slette artiklen/det jeg har lagt ind når det nu falder så meget ved siden.

  Jeg havde vist misforstået et eller andet. Det må I undskylde.

  Held og lykke med Jeres projekt.... VH Kim

  Det drejer sig først og fremmest om, at der er tilladelse til at sætte denne tekst herind. Er der det? --Sir48 (Thyge) 5. sep 2005 kl. 03:10 (CEST)
  Jeg har lige chattet med Kim på hans hjemmeside. Teksten er hans egen og vi må gerne bruge den. Mvh Malene Thyssen 20. jan 2006 kl. 20:49 (CET)

  Feedback[rediger kildetekst]

  Hej Generelt god artikkel. Men jeg synes at nogen steder glider man meget let og elegant over. Et eksempel herpå, er thaiers nationalistiske diskreminerende holdning til udlændingene. Vesterlændinge bliver åbenlyst/offentlig kaldt "farrang". Det vil have vores kapital, men rettigheder, ja dem har man ikke så mange af, som udlænding i Thailand. Et andet emne, er at partier meget åbenlys(faktisk kører de med megafon på bilen og "informerer") betaler folk for at stemme på dem. Der er tale om forholdsvis hæftige beløb. Ved et parlementsvalg, har jeg oplevet 300 thb, mens under urolighederne med de rødskjortede i 2010, var der tale om betalling til bus, samt yderligere over 1200 thb OM DAGEN. Til sammenligning, har de fleste thaier på landet et dagsløn på ca. 150 thb, hvis de overhovedet er så heldige at der er arbejde til dem den dag!!! Måske er det bare mig, der har misforstået noget, men såvidt jeg errindes, kaldes den slags for valg svindel? Man kan blive ret rystet over at se og høre pressen, enda visse højtstående personer i vores eget samfund, der kalder det for "demokrati". Nu kender JEG måske til forholdene dernede, men det gør hr. og fru jensen ikke. Jeg tror ikke det er hverken denne encyklopædis, eller pressens hensigt at misinformere folk og føre dem bag lyset? Endvidere andre relevante emner, der kunne være intressente at komme ind på: Sociale forhold: stor alkoholisme.

  Millø: Ignorence/uvidenhed over hygiaine, forurening, etc... Man er blevet meget bevidst om farerne ved cigeret-røg, men at hele nationen brænder alt deres affald(gerne fyldt med plastik) af, to gange om dagen, ved solopgang og solnedgang, samt det løse, så hele landsbyen er dækket af tykt stinkende plastikrøg, er åbenbart ikke nogen sundheds-/milljo- fare? Det er nemmere for et lille barn at få fat i en flaske sprøjtegift, end et stykke legetøj, eller en flaske kold kola. Såvel på markedspladsen, som hjemme! Massemedier, der er meget reklamefinanceret, udbreder en meget begrænset, hvis overhovedet, nogen form for folkeoplysning.

  Jeg nævner disse, idet jeg synes de folk der faktisk bruger tid på at læse denne artikkel, også fortjener at få HELE sandheden.--Lifebeginat200 10. feb 2011, 09:46 (CET)

  Ris[rediger kildetekst]

  I artiklen skrives: "Landbrug, skovbrug og fiskeri:

  .... Risen er af høj kvalitet og sælges verden over. Hvert år produceres mere end 20 tons ris."

  Dette tal forekommer mig at være for lavt! (Skrev 171.4.232.226 (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)

  Opdatering[rediger kildetekst]

  Har opdateret afsnittet fra kuppet i 2006 og frem til det ny kup i 2014. Politik er bevidst holdt kort og overordnet, da Thai indenrigspolitik er ganske kompliceret og med mange “undertoner”. Yderligere detaljer og tolkninger hører nok til under specialartikler om de enkelte emner/episoder.

  Den lovende artikel om Thailand mangler, ved en hurtig gennemskimning, lidt faktuelle opdateringer flere steder – fx er turistdata ret gamle, tal fra 1996 – angiveligt på grund af en (stor) del af den ellers udmærkede tekst tidligere er indsat fra en hjemmeside (af webmasteren). Synes også den lige trænger til lidt gennemgang, da sprogbruget nogle steder måske kan virke lidt “farvet” – hvilket kan være naturligt nok for et beskrivende, ikke leksikalt site – bør sammenholdes med diverse kilder om de enkelte punkter, herunder afsnit om Landbrug… Industri og Artbejdsmarked…

  Til bemærkningen ovenfor om 20 tons ris: »Thailand produces about 20 million tonnes of rice each year on average, about half of which is normally sold overseas. (TheNation 24-10-2012)«
  Per Meistrup (diskussion) 23. maj 2014, 20:26 (CEST)Reply[svar]

  "Forklaring" og infoboks[rediger kildetekst]

  Programeringsfejl?

  "Thailands placering (grøn) i ASEAN (mørkegrå) – [Forklaring]". 90.149.60.57 27. jun 2017, 16:21 (CEST)

  Ikke aktuelt[rediger kildetekst]

  "Der er faktisk kun to partier i parlamentet, der kan siges at have et egentligt program: det regerende liberalkonservative Demokratisk Parti (Pak Prachatipat), der ledes af premierminister Chuan Leekpai, og det reformvenlige Sociale Handlingsparti (Pak Kit Sangkhom).

  Det er midterpartiet Partiet for Ny Stræben (Pak Kuam Vuang Mai), der har flest pladser i parlamentet. Det blev dannet i 1990. ... Thainationen (Chart Thai) er erhvervsledernes parti. Dets formand er Banharn Silapa-archa." 90.149.60.57 30. jun 2017, 15:21 (CEST)

  til "Talte sprog" i infobox?[rediger kildetekst]

  Sproglenker til engelske artikler vedr.etniske språk i Thailand, inkluderer:

  Tekst relateret til emnet "Regeringen Prayuth Chan-ocha" (og mindre relevant for generel artikel om Thailand)[rediger kildetekst]

  • "I december 2017 besluttede EU at genoptage fuld politisk kontakt med Thailand på alle niveauer, som ellers var sat under overvågning efter militærkuppet i 2014, da premierminister Prayuth Chan-ocha på ASEAN-topmødet i Oktober lovede demokratisk parlamentsvalg senest november, 2018.[1] I juni 2018 var Prayuth Chan-ocha på besøg i Frankrig og Storbritannien, hvor han bla. blev modtaget af premierminister Theresa May, der pressede ham for at afholde et demokratisk valg.[2]" 178.232.5.227 20. aug 2018, 20:54 (CEST)
  Teksten er relevant for læsere i EU, herunder Danmark. Foreslår høfligst den genindsættes, indtil hele afsnittet om militærkupper i 2014 bliver udflyttet til egen artikel, eller del af Thailands historie. Med venlig hilsen Per Meistrup (diskussion) 22. aug 2018, 10:42 (CEST)

  Referencer


  Konsensus om brug af Shinawatra-navnet i overskrifter i afsnit om Thailands historie[rediger kildetekst]

  Jeg vil høfligst spørge andre wikipedianere om vi kan finde en konsensus ang. om Shinawatra-navnet kan nævnes i overskrifter. Jeg sammenfattede den ganske omfangsrige thailandske historie, herunder det politiske, og for overblik indelte i en række underafsnit for de forskellige tidsperioder, herunder perioderne med de i udenlandske medie, inklusive danske, omtalte Shinawatra-søskende, henholds Thaksin Shinawatra, der var premierminister fra 2001 til 2006, og blev afsat ved et militærkup, og hans søster Yingluck Shinawatra, der var premierminister fra 2011 til 2014, og blev afsat umiddelbart før seneste militærkup i 2014. Jeg brugte overskrifterne henholdsvis Thaksin Shinawatra-perioden 2001-2006 og Yinluck Shinawatra og ris-støtteordning. Vi har en anonym bruger på IP-numre, angiveligt norsktalende, som tilsyneladende opponerer mod Shinawatraerne – eller noget andet, jeg ikke forstår – og ændrer afsnitestitlerne til henholdsvis Efter valget i 2001 og Efter valget i 2011. Jeg er af den opfattelse, at det giver bedre overblik for læserne, at premierministerens navn er nævnt. Jeg appellerer til at høre andre skribenters mening om, hvad der giver den bedste forståelse for wikipeadia-læserne, om gerne om der er konsensus? Med venlig hilsen Per Meistrup (diskussion) 22. aug 2018, 23:32 (CEST)

  Jeg synes at det er fint at nævne nøglepesonen for en periode i overskrifterne. Se bort fra disse ændringer uden begrundelse. IP-brugeren er sandsynligvis samme bruger som har brugernavne blokeret på begge norske, den svenske og den engelske Wikipedia for forstyrrelser af projektet. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 23. aug 2018, 09:30 (CEST)

  Grænseovergange[rediger kildetekst]

  Det findes grænseovergange. Hvad skal stå i artikel? 178.232.216.148 2. dec 2018, 04:28 (CET)

  Til Malaysia[rediger kildetekst]

  Se [3]. 178.232.216.148 2. dec 2018, 04:28 (CET)

  Myanmar (Burma)[rediger kildetekst]

  Se [4]. 178.232.216.148 2. dec 2018, 04:28 (CET)

  Laos[rediger kildetekst]

  Se [5].
  *Phayao (provins) (i Phu Sang (distrikt (Phu Sang) - "Ban Huak crossing".[6]. 178.232.216.148 2. dec 2018, 04:28 (CET)

  Cambodja[rediger kildetekst]

  Se [7]. 178.232.216.148 2. dec 2018, 04:28 (CET)

  Skat. Kilde (potentielle referencer)[rediger kildetekst]

  Personlige indkomstskatter.
  Hvad skal artiklen skrive om det?
  Info om "aldersgruppe 30-39", [8].
  Kilde: Bangkok Post (WICHIT CHANTANUSORNSIRI, journalist). 178.232.100.23 5. dec 2018, 05:58 (CET)

  Prostitution (problematisk tekst?)[rediger kildetekst]

  • "Prostitution er alment accepteret i Thailand, og politiet ser gennem fingre med det, selv om det er teknisk ulovligt (Prostitution Prevention and Suppression Act 1996)".

   Er dette riktig?
   Er det godt nok for et leksikon?
   (Jeg har nu også spørget på wiki-Thailandsk.) Vh 178.232.100.23 5. dec 2018, 06:37 (CET)/ 178.232.100.23 5. dec 2018, 06:57 (CET)