Diskussion:Tofrontskrig

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
2. Verdenskrig Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt 2. Verdenskrig, et forsøg på at koordinere oprettelsen af 2. verdenskrig-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Som udgangspunkt er det en fin artikel om tofrontskrigens særegenskaber.

Det er dog i mine øjne en temmeligt pro-vestlig fremstilling af de bagvedliggende årsager til hvor, hvornår og hvorfor hver af de allierede valgte at gå i offensiven mod aksemagterne, i forhold til at det er en neutral beskrivelse af tofrontskrig som fænomen.

Et eksempel er hvordan det tredje afsnit under "Anden Verdenskrig" begynder med "i virkeligheden havde Storbritanien...", der forklarer Storbritaniens indsats i de første år af krigen, hvilket i mine øjne ikke kan bruges som modsvar på Stalins tiltagende ønske om en decideret invasion af det europæiske fastland, efter USA's indtræden i krigen.

Argumentationen er konsekvent nedladende overfor de sovjetiske standpunkter og bevæggrunde og får det nærmest til at lyde som om, at de vestlige partnere af alliancens bidrag til nedkæmpelsen af Nazi-Tyskland var mere værdifuldt end Sovjets. Jeg er ikke historiker og bestemt ikke tilhænger af USSR og Stalinismen generelt, men mig bekendt befandt omtrent 90% af de tyske tropper sig på Østfronten, også i perioden efter Operation Overlord (D-dag) og frem til krigens afslutning, og dermed under den del af krigen hvor der for alvor var tale om en tofrontskrig i Europa. Dertil kommer, at størrelsen på de forskellige allieredes hære, samt omfanget af tab (herunder af menneskeliv), klart tegner et billede af at den Sovjetiske indsats og dertilhørende omkostninger i krigen var enorme. Mig bekendt gik det på et tidspunkt så hastigt fremad på østfronten, at de vestlige allierede blev nervøse for at USSR ville sætte sig på hele Europa, fremfor "blot" at tage østblokken, hvilket muligvis var med til at sætte de vestlige allieredes fremmarch mod Berlin i vejret under de sidste måneder af krigen. Med andre ord er vægtningen af hver af de allieredes indsats i nedkæmpelsen af Nazityskland i mine øjne subjektiv, og ikke fuldt ud historisk korrekt.

Men uanset hvad man måtte mene om de allieredes respektive indsats, bidrager den pro-vestlige tendens, som jeg mener er at finde i denne artikel ikke til yderligere forståelse af emnet "Tofrontskrig", der med fordel kan forklares med de valgte eksempler fra Anden Verdenskrig - blot uden denne bias rettet mod de vestlige alliancepartnere. Hvis dette udelades er det som sagt en fin forklaring på fænomenet "tofrontskrig".

Med venlig hilsen Mads (Skrev 80.167.153.27 (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)