Diskussion:VM i orientering

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Post Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Orienteringsløb i Danmark, et forsøg på at koordinere oprettelsen af artikler om Orienteringsløb på dansk Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.


Heldigt at folkeskolefaget ikke har et VM...[rediger kildetekst]

eller for den sags skyld nogle af de andre betydninger af "orientering" - men uanset at man inden for sporten selv sikkert bare kalder det "orientering" og ikke "orienteringsløb", forekommer det mig fornuftigst at benytte det fulde navn på sporten. --Palnatoke (diskussion) 7. jul 2014, 18:43 (CEST)

Det har sin baggrund i en beslutning, der for år tilbage blev taget i Dansk Orienterings-Forbund, om at anvende "orientering" frem for "orienteringsløb", dels for at adskille det fra spejdernes/folkeskolernes brug af orientering i det daglige, men også for at anvende den mest brugte term inden for sporten. Se fx VM i mountainbike-orientering, der er en nyere gren, som udelukkende hedder "orientering". --Laketown  (disk) 7. jul 2014, 19:13 (CEST)
Det kan yderligere ses i andre grene af sporten:
  • Sprintorientering
  • Trail-orientering
  • Punktorientering
  • Bilorientering
--Laketown  (disk) 7. jul 2014, 19:13 (CEST)
Så fokus er skiftet fra løb til "at finde vej" (dermed kan det diskuteres om grundaktiviteten egentlig overhovedet er en idræt), og det kan man så gøre med en lang række transportmidler og -metoder. Hvis vi skal afspejle det i vores kategoristruktur, skal det kun være nogle af artiklerne på dette område, der skal være under Kategori:Løb. Det lyder som noget rod, bare for at efterkomme DOF's kommunikationsstrategi.. --Palnatoke (diskussion) 7. jul 2014, 19:42 (CEST)
Det er lige præcis det, det er. I og med der er oprettet så mange forskellige grene, fx Trail-orientering (kørestol) og Mountainbike-orientering, er betegnelsen, at det udelukkende er "løb" misvisende. Jeg skal ikke gøre mig til herre over, om det er en smart kommunikationsstrategi fra DOF's side. Mht. kategoristrukturen synes jeg ikke, at vi skal fastlåste os i det eksisterende. Fx kan "orientering" blot være øverst i hiarkiet, kategoriseret under sportsgrene. --Laketown  (disk) 7. jul 2014, 20:36 (CEST)
På den anden side bør sportsgrene, hvor mennesker løber, jo være under Kategori:Løb. De andre er vel stadig lidt stedbørn i den sammenhæng, og bør vel være under andre kategorier. Men at hive orientering opad i kategori-strukturen lyder fornuftigt til at samle dem. --Palnatoke (diskussion) 7. jul 2014, 22:32 (CEST)
Men det ligeledes et spørgsmål om, at "orientering" ikke er et mere dækkende begreb for sporten, eftersom den nu er udbredt til alt fra kørestole over kajak til cykler. Så, hvis du forstår mig ret, er "Orientering" en betegnelse for selve sporten, mens "orienteringsløb" er dækkende over det, der i dag kaldes "fodorientering". Men den diskussion hører til på Diskussion:Orienteringsløb. --Laketown  (disk) 8. jul 2014, 09:57 (CEST)
"Fodorientering" lyder som et af de udtryk, der har det fint i udøvernes egen jargon, men ikke fungerer andre steder. Lad os holde fast i "orienteringsløb" for den aktivitet. Og ja, hvis det er noget, der skal diskuteres, er Diskussion:Orienteringsløb stedet. --Palnatoke (diskussion) 8. jul 2014, 10:16 (CEST)
Nah, ikke rigtigt. Det mest et begreb, der adskiller det fra fx mountainbike-orientering, kajakorientering og trailorientering. Dét, jeg mente, var, at "orienteringsløb" udelukkende dækker over det, der i officielle sammenhænge (IOF), kaldes for "fodorientering". --Laketown  (disk) 8. jul 2014, 10:28 (CEST)