Diskussion:Valdhorn

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Musik Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Musik, et forsøg på at koordinere oprettelsen af musik-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Filharmoni, et forsøg på at koordinere oprettelsen af filharmoni-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Denne artikel er en del af WikiProjekt Musikinstrumenter, et forsøg på at forbedre artikler om musikinstrumenter på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

RO: valdhorn.

Sebastjan 4. mar. 2003 kl. 12:53 (CET)

Der er vist nogen vaklen i terminologien: Man kan skelne mellem valdhorn (uden ventiler) og ventilhorn, eller man kan lade valdhorn omfatte begge slags. Musikeren kaldes vel valdhornist eller blot hornist. I symfoniorkestret forekommer kun ventilhorn, mens horn uden ventiler muligvis bruges i militærorkestre. I noder (partiturer) hedder det corno (pl. corni).

Kan en musikkyndig afgøre hvad Wikipedia bør bruge for udtryk?

Sebastjan 18. jan. 2005 kl. 09:30 (CET)


jeg er hornist og hjælper gerne med misforståelserne. jeg ved bare ikke præcis hvordan man skriver i dette medie. Hvad gør jeg?

Flemming Salvig

Hej Flemming!
Ligesom du satte din besked ind på denne diskussionsside, så kan du redigere i selve artiklerne. Vær ikke bange for at prøve at formattere med wiki-koderne, men det gør heller ikke noget at du bare skriver teksten. Så kommer der nok en venlig sjæl forbi og fifler lidt med links og layout. Det er en af de gode ting ved projektet her - man bidrager med det, man kan, og i den henseende er viden det vigtigste. Nå, dette skulle nok på din diskussionsside, men nu kom det her. Velkommen og god skrivelyst. Med venlig hilsen--Jørgen 10. maj 2005 kl. 23:21 (CEST)

jeg vil gerne undlade at skrive i selve artiklen, men her er nogle facts - så håber jeg en eller anden venlig sjæl vil sætte det ordentligt op i artiklen.


Det officielle internationale navn for instrumentet er "horn". Det blev vedtaget i "International Horn Society", den internationale organisation for hornister, engang i 70'erne. Historien med navnet er en smule uoverskuelig, men jeg kan her ridse op: andre sprog: engelsk: French horn Tysk: Waldhorn Fransk: Cor Italiensk Corno (den node Sebastjan har haft fat i må være italiensk (eller med Italienske musikudtryk)

Det engelske navn ved man ikke præcis hvorfor er opstået, men der har været teorier om at traditionen med at bruge naturhorn (eller jagthorn - kommer jeg tilbage til) i orkestrene måske kom til England fra Frankrig. Noget med en meget jagt- og musikinteresseret adelsmand i frankrig - lang historie... Andre hælder til at det var for at kende forskel på horn og Engelsk horn - der er et træblæseinstrument - oboen storebror. det moderne "ventilhorn" - som bare er en understregning af at der er tale om et horn med ventiler - er en videreudvikling af naturhornet der igen er en udvikling af jagthornet. Det var den absolut meget korte historie. Ventilerne (til alle messingblæsere) blev opfundet i 1830'erne. Dvs al musik sktevet før den tid - og også en del år efter er skevet for naturhorn. Dvs. al barok or wienerklassik, såsom Bach og Mozart. Op i wienerklassikken blev "Håndhorns"-teknikken meget udviklet, og bl.a. Mozarts koncerter for horn er meget teknisk krævende. Jeg har ikke tid til mere nu - og jeg kom da med et par svar, men lavede egentlig endnu flere spørgsmål. Håber jeg får tid til at vende tilbage med flere forvirrende facts

Flemming Salvig