Diskussion:Valgkredse i Danmark

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Hvorfra kommer ideen om at valgkredse er amts- eller storkredse? I daglig tale er valgkreds synonymt med opstillingskreds, og jeg ser intet i de anførte kilder, der siger at det skulle være ants-/storkredsene, der var valgkredsene. --Palnatoke 3. apr 2005 kl. 13:01 (CEST)

Intuitivt er jeg enig med dig, men jeg har intet belæg for det. --Twid 3. apr 2005 kl. 13:30 (CEST)
Det er primært amts- og storkredsene der fungerer som valgkredse. Ved fordelingen af kredsmandater fungerer amts- og storkredsene som "flermandskredse". Tillægsmandaterne fordeles også til sidst på amts- og storkredse. Alle stemmesedler inden for én amts- eller storkreds indeholder de samme kandidater, men dog i forskellig rækkefølge. I hele amts- eller storkredsen er det altså de samme man kan stemme på, mens vælgere i andre amts- og storkredse har helt andre kandidater. Opstillingskredsen fungerer kun til fordeling af listestemmer på de enkelte kandidater inden for samme parti og til bestemmelse af hvem der inden for partierne står først på stemmesedlen. I tilfælde af sideordnet opstilling har opstillingskredsen kun indflydelse på rækkefølgen på stemmesedlen, og ikke på hvem der bliver valgt, idet alle listestemmer fordeles proportionalt efter de personlige stemmetal. De der er valgt, vælges på stemmer opnået i hele amts- eller storkredsen, og folketingsmedlemmerne anføres derfor altid (i officielle fortegnelser) som valgt i en bestemt amts- eller storkreds, og ikke i en opstillingskreds. --Thomas Thorsen 29. apr 2006 kl. 16:34 (CEST)

Folketinget om storkredse som valgkredse[rediger kildetekst]

Ideen om at valgkredse er amts- eller storkredse kommer måske fra www.folketinget.dk

I Nyrup-regeringens sidste år startede Folketingets officielle medlemsfortegnelse således:

MEDLEMSFORTEGNELSE EFTER VALGKREDS pr. 16. januar 2001, justeret 1. oktober 2001

København - Frederiksberg

Søndre Storkreds

Birte Weiss, it- og forskningsminister (S) Claus Larsen-Jensen, international sekretær (S) Gyda Kongsted, direktionssekretær (V)

Østre Storkreds

Jytte Andersen, fhv. minister (S) Ole Hækkerup, stud. polit. (S) Lars Kramer Mikkelsen, informationschef (S) Inger Marie Bruun-Vierø, vicedirektør, cand. jur (RV) Susanne Clemensen, fuldmægtig, cand.jur. (CD) Thorstein Theilgaard, uddannelseskonsulent (SF) Peter Skaarup, sekretariatschef (DF) Inge Dahl-Sørensen, advokatsekretær (V) Jette Gottlieb, tømrer (EL) Frank Dahlgaard, journalist, cand.polit. (KRF)

Vestre Storkreds

Pia Gjellerup, finansminister (S) . . . . . . . Sallingboen 25. feb 2006 kl. 19:14 (CET)

Valgkredse og sideordnet opstilling[rediger kildetekst]

Før 1918-1920 havde vi enkelt-mands kredse. Dengang var opstillingskreds og valgkreds eet og det samme.

I 1920 blev amts- eller storkredsen formelt til valgkredsen. Reelt var opstillingskredsen også valgkreds i de første mange år efter 1920. Dengang opstillede man ikke kandidaterne sideordnet, men ude i de "små" kredse (opstillingskredsene).

Efter at sideordnet opstilling er blevet almindeligt, er amtskredsene også blevet til de reelle valgkredse. Sallingboen 25. feb 2006 kl. 19:12 (CET)

Links til nye kredse peger på oplysninger om gamle kredse[rediger kildetekst]

En bruger har tilføjet links til de nye kredse. Det skal lige bemærkes at når en ny kreds hedder det samme som en gammel kreds, er det den gamle kreds der linkes til. De nye kredse har oftest ikke samme omfang som de gamle med samme navn.--Thomas Thorsen 11. jun 2006 kl. 16:48 (CEST)

Fjerne gamle kredse?[rediger kildetekst]

Jeg foreslår at vi fjerner afsnittet om valgkredse før 2007. Man kunne evt. flytte det over i en ny artikel om historisk valg-teknik i Danmark -- BeeJay 10. nov 2007, 16:08 (CET)

DK-tung artikel[rediger kildetekst]

Det Danmarks-specifikke fylder meget i denne artikel. Måske det skulle overvejes at oprette en separat (under)artikel om valgkredse i Danmark. --Palnatoke 2. maj 2008, 14:12 (CEST)[svar]

Kredsnavne uden bindestreger?[rediger kildetekst]

Opstillingskredse med navne som Esbjerg Omegnskredsen og Indre Bykredsen ser ganske forkerte ud og er ikke i overensstemmelse med gældende ortografi. Jeg vil mene at det skal ændres til Esbjerg Omegns-kredsen og Indre By-kredsen og så videre. Jeg kan godt se at bekendtgørelsen selv staver disse navne uden bindestreg ([1]), men jeg mener nu stadig det er forkert. Skulle vi ikke flytte de pågældende artikler til navne med bindestreg? /JeppeSN 18. mar 2009, 16:59 (CET)